Ερωτηματικό αν έλαβε εχέγγυα για συμμετοχή του Εθνικού στη Volley League ο Δήμος Αλεξανδρούπολης πριν εγκρίνει τα 60.000 ευρώ

Μία εβδομάδα μετά την έγκριση του ποσού – ρεκόρ των 60.000 ευρώ ως ετήσιας επιχορήγησης του Εθνικού Αλεξανδρούπολης από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και μόλις μια ημέρα πριν την σημαντικη έκτακτη ΓΣ του συλόγου για το μέλλον του τμήματος βόλεϊ, απόλυτη αβεβαιότητα συνεχίζει να υπάρχει στους ανθρώπους της ομάδας για τις προθέσεις της διοίκησης.

Οι παίκτες και το τεχνικό τιμ της περασμένης σεζόν περιμένουν να εξοφληθούν τα ήδη μειωμένα κατά πολύ χρήματα που τους οφείλονται, αφού έτσι κι αλλιώς ειχαν υπογράψει σχετικά μικρά συμβόλαια σε σχέση με το παρελθόν αλλά παράλληλα έτσι κι αλλιώς περιορίστηκαν κατά πολύ τα έξοδα από το τρίμηνο σχεδόν που υπήρξε η υποχρεωτική αναστολή, οπότε και το κράτος ανέλαβε να πληρώσει το γνωστό 800άρι αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές για το διάστημα αυτό.

Βέβαια θεωρείται δεδομένο ότι το ποσό των 60.000 ευρω ακόμα δεν έχει προλαβει να εκταμιευθεί, ωστόσο υπάρχει ακόμα αβεβαιβότητα και για το πώς θα κατανεμηθεί εντός του συλλόγου. Παραδοσιακά το όποιο ποσό δινόταν στο σύνολο του ΜΓΣ και το ΔΣ του συλλόγου αποφάσιζε πώς θα γίνει η κατανομή σε κάθε τμήμα, με το βόλει πάντα να έχει τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνοντας πάντα πάνω από το μισό ποσό. Αυτό γινόταν μάλιστα με άτυπες πιέσεις του τότε δημάρχου Λαμπάκη που εκαθάριζε με κίνδυνο ακυρότητας της κάθε επιχορήγησης ότι δινόταν σε τόσο μεγάλο ποσό κυρίως για τις ανάγκες της ομάδας βόλεϊ.

Φέτος το ποσό που εγκρίθηκε αυξήθηκε κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες επιχορηγήσεις αλλά είναι άγνωστο αν σε παρασκηνιακό επίπεδο η νέα διοίκηση του Δήμου Αλεξανδρούπολης φρόντισε να λάβει την υπόσχεση της διοίκησης του Εθνικού ότι η πλειοψηφία του ποσού αυτού θα πάει στο τμήμα βόλεϊ και κυρίως αν η ομάδα θα κατέβει στην νέα Volley League. Οι παίκτες αγωνιούν, συζητήσεις για ανανεώσεις συμβολαίων που προϋποθέτουν όμως εξόφληση των υφιστάμενων δεν έχουν γίνει, ενώ επισήμως ο εκπρόσωπος του Εθνικού στο ΔΣ της Λίγκας Θεόδωρος Μαυρίδης δήλωσε ότι ενδέχεται να μην δηλωθεί τη νέα σεζόν στην Α1 Ανδρών (από την οποία ήδη αποχώρησε η Ελπίδα Αμπελοκήπων).

Βέβαια, οφείλει να διευκρινιστεί ότι τα ποσά των επιχορηγήσεων βάσει νόμου δεν επιτρέπεται να διατίθενται για λειτουργικά έξοδα των ομάδων όπως οι μισθοί των υπαλλήλων-παικτών τους ή για ενοικίαση γραφείων και πληρωμές εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων, παρά μόνον για κάλυψη εκδηλώσεων ή για ταξίδια εκτός της έδρας. Ωστόσο ο κανόνας είναι ότι με το που εκταμιεύονται αυτα τα ποσά, καλύπτονται οι βασικές ανάγκες και τα χρωστούμενα που υπάρχουν και στον έλεγχο που γίνεται στην συνέχεια φροντίζει ο σύλλογος να παρουσιάσει αντίστοιχα τιμολόγια με έξοδα που πραγματικά αφορούν ταξίδια και αποστολές του συλλόγου ή διοργάνωση εκδηλώσεων κλπ.

Ενόψει της κρίσιμης ΓΣ του Εθνικού για το μέλλον του τμηματος βόλεϊ, η αγωνία κορυφώνεται. Και την ίδια στιγμή πλανάται η απορία αν ο Δημος Αλεξανδρούπολης εγκρίνοντας αυτό ποσό – ρεκόρ για φέτος στον Εθνικό , φρόντισε να δεσμεύσει την διοίκησή του για την συμμετοχή της ομάδας στη νέα Volley League ή αν άφησε εντελώς στην τύχη του το θέμα, παρά το γεγονος ότι εκταμίευσε από τα δημοτικά ταμεία χρήματα των δημοτών που καμία άλλη διοίκηση στο παρελθόν δεν είχε δώσει ως ετήσια επιχορήγηση σε έναν μόνο σύλλογο…