«Δεν μπορεί να δίνονται μόνο 12 εκατ. σε 5.000 αθλητικά σωματεία όταν δόθηκαν 20 εκατ. σε μόλις 1.200 ΜΜΕ»

«Δεν είναι δυνατόν να δόθηκαν με αδιαφανείς διαδικασίες 20 εκατομμύρια ευρώ σε μόλις 1.232 μέσα ενημέρωσης και την ίδια στιγμή για τον ίδιο λόγο, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, το αντιστοιχο κυβερνητικό σχέδιο για τον αθλητισμό να προβλέπει μόνο 12 εκατομμύρια για περισσότερα από 5.000 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία».

Με την δήλωση αυτή στο ThrakiSportS η βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Νατάσα Γκαρά, αδελφή του λίμπερο της ομάδας βόλεϊ του ΟΦΗ Δημήτρη Γκαρά, δίνει μια διαφορετική και… αθλητική διάσταση στο μείζον θέμα των τελευταίων ημερών στην πολιτική ζωή του τόπου, που δεν είναι άλλο από την περίφημη λίστα με τα ΜΜΕ που συμμετείχαν στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς».

Οπως είναι γνωστό, το προηγούμενο διάστημα στο πλαίσιο ενίσχυσης των μέσων ενημέρωσης που λόγω της πανδημίας είχαν σοβαρή πτώση στα διαφημιστικά τους έσοδα, διατέθηκαν συνολικά στα μέσα ενημέρωσης όλης της χώρας συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι» και «Μένουμε Ασφαλείς». Μετά από πιέσεις και ερωτήσεις στη Βουλή, δημοσιοποιήθηκε η λίστα με τα ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα από αυτήν την καμπάνια, όχι όμως και τα ποσά που έλαβε το κάθε μέσο. Γεγονός είναι ότι συνολικά διατέθηκαν 20 εκατομμύρια ευρώ σε συνολικά 1.232 μέσα ενημέρωσης (273 εφημερίδες, 244 ραδιοφωνικούς σταθμούς, 87 τηλεοπτικά κανάλια και 648 ιστοσελίδες)

Τις προηγούμενες μέρες υπήρξαν καταγγελίες ότι ανάμεσα στα μέσα αυτά ήταν ανύπαρκτες ιστοσελίδες, άλλες που δεν είχαν την έδρα τους στην Ελλάδα αλλά και κάποιες που όποιος τις επισκεπτόταν διαπίστωνε ότι δεν είχαν ούτε μία… ανάρτηση. «Είναι ζήτημα αυτονόητης λογοδοσίας και Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης να δώσει σήμερα κιόλας τη λίστα με τα ποσά χωρίς άλλες υπεκφυγές», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ σχετική ερώτηση κατέθεσε και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητώντας να κατατεθούν τα έγγραφα με όλα τα ποσά.

Την ίδια ώρα από την πλευρά της κυβέρνησης ανακοινώθηκε ένα άλλο σχέδιο για στήριξη από τον κορονοϊό, αυτή τη φορά για τα αθλητικά σωματεία. Από την συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη έγινε γνωστό ότι τα αντίστοιχα μέτρα στήριξης για τον αθλητισμό προβλέπουν διάθεση συνολικά ποσού 12 εκατ. ευρώ στα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, με το ποσό που θα μοιράζεται σε αυτά να γίνεται βάσει κριτηρίων διοικητικών και αγωνιστικών αλλά και βασική προϋπόθεση να έχουν αθλητική αναγνώριση αλλά και να έχουν εγγραφεί στο μητρώο αθλητικών σωματείων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Σύμφωνα με δήλωση του ίδιου του Αυγενάκη στο μητρώο έχουν ήδη εγγραφεί περίπου 5.000 σωματεία και οι εγγραφές συνεχίζονται. Με δεδομένα αυτά λοιπόν, η βουλευτής Έβρου Νατάσα Γκαρά έκανε τις σχετικές συγκρίσεις και στην δήλωσή της στο ThrakiSportS ανέφερε:

«Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός είναι γεγονός ότι έχει πληγεί και αυτός από την πανδημία του κορονοϊού και κανείς δεν αμφισβητεί ότι χρειάζεται στήριξη. Ειδικά στην ακριτική περιοχή της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου, από τον οποίο προέρχομαι, είναι γεγονός ότι τα αθλητικά σωματεία με μεγάλη δυσκολια προσπαθούν να διατηρθούν, να συντηρηθούν και να στρέψουν τη νεολαία στον αθλητισμό και μακριά από άλλες συνήθειες. Η στήριξη όφειλε να αποτελεί προτεραιότητα. Σύμφωνα με δήλωση του κ. Αυγενάκη, 5.000 είναι τα ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία που έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο και θα λάβουν έκτακτη οικονομική βοήθεια. Ο κ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε οτι αυτή θα ανέρχεται στα 12 εκατομμύρια ευρώ συνολικά. Η σύγκριση είναι αναπόφευκτο να γίνει. Μόλις 12 εκατ. ευρώ για τουλάχιστον 5.000 ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία, ενώ δόθηκαν ήδη 20 εκατ. ευρώ σε μόλις 1.232 μέσα ενημέρωσης και μάλιστα με αδιαφανείς διαδικασίες. Ο κόσμος μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Περιμένουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα η κυβέρνηση να δώσει στην δημοσιότητα την πλήρη λίστα με τα ποσά που έλαβε καθε ΜΜΕ και τα κριτήρια που αυτό δόθηκε. Αλλά περιμένουμε να αναλογιστεί ότι όταν δίνονται τόσο υψηλά ποσά σε 1.232 επιχειρήσεις του Τυπου, πάνω από 16.000 ευρώ κατά μέσο όρο αν και είναι γνωστό ότι τα ποσά διαφέρουν ανάλογα με το μέσο και τις επιθυμίες των κ.κ. Πέτσα-Μητσοτάκη, είναι τουλάχιστον υποκρισία να χαρακτηρίζεται στήριξη το υποπολλαπλάσιο ποσό των περίπου 2.000 ευρώ που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί κατά μέσο όρο σε κάθε αθλητικό σωματείο για την στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Το ποσό αφενός πρέπει να αυξηθεί για να αποτελεί πραγματική στήριξη και αφετέρου πρέπει από τώρα να καθοριστούν τα κριτήρια διαφάνειας με τα οποία θα λάβει αυτό το έκτακτο βοήθημα κάθε ερασιτεχνικό αθλητικό σωματείο, ώστε να μην αναζητούμε σε λίγες εβδομάδες με ερωτήσεις στη Βουλή και αυτές τις λίστες».