10 χρόνια από το πιο σημαντικό γκολ του «Τόρο» που χάρισε την πρώτη ελληνική νίκη σε Μουντιάλ

Πέρασαν δέκα χρόνια αλλά όσοι έζησαν εκείνη την στιγμή την θυμούνται λες και ήταν χθες. Και πρώτος και καλύτερος ανάμεσά τους ο Βασίλης Τοροσίδης.

Ο Ξανθιώτης άσσος έβαζε ενα γκολ που ο ίδιος έχει υποστηρίξει σε συνέντευξή του ότι ίσως ήταν το σημαντικότερο της καριέρας του. Αυτό που χάρισε την πρώτη ever νίκη της Εθνικής Ελλάδας σε Μουντιάλ.

Ήταν 17 Ιουνίου του 2010. Η Εθνική Ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ αντιμετώπιζε την Νιγηρία για την 2η αγωνιστική του ομίλου, πριν το ματς με την Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα. Είχε προηγηθεί η ήττα από τη Νότια Κορέα στην πρεμιέρα, που είχε προκαλέσει σοκ και είχε ψαλιδίσει τις όποιες ελπίδες πρόκρισης.

Αυτό θα ήταν μόλις το πέμπτο παιχνίδι της Ελλάδας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στα τρία ματς του Μουντιαλ των ΗΠΑ το μακρινό πλέον 1994 η Ελλάδα είχε εφαρμόσει το περίφημο σύστημα 4-4-2. Προσθέτοντας το άσφαιρο επίσης ματς με τους Κορεάτες, ένα ζήτημα μείζον ήταν κάποια στιγμή επιτέλους η Ελλάδα να πετύχει ένα γκολ σε Μουντιάλ.

Το γκολ αυτό ήρθε στον αγώνα με την Νιγηρία, ο οποίος ωστόσο και πάλι δεν είχε ξεκινήσει καλά. Ο Ουτσε μετά από μια σειρά παιδκών λαθών στην ελληνική άμυνα είχε βάλει τους νιγηριανούς μπροστά στο σκορ, ωστόσο ο Σαλπιγγίδης λίγο πριν το τέλος του ημιχρόνου ισοφάρισε, πετυχαίνοντας το πρώτ γκολ της Ελλάδας σε Μουντιάλ.

Ήταν ο Τοροσίδης ωστόσο ο άνθρωπος του αγώνα. Χάρη σε αυτόν η Νιγηρία έμεινε σχεδόν από το ημίωρο της αναμέτρησης με παίκτη λιγότερο. Μια κλωτσιά του Καϊτά πάνω στον Ξανθιώτη, ο οποίος πάντως για να λέμε την αλήθεια έπεσε στο έδαφος και λίγο θεαματικά, είχε σαν αποτέλεσμα την αποβολή του πρώτου και άλλαξε άρδην τις ισορροπίες αλλά και την ψυχολογία των διεθνών.

Κάπως έτσι και ενώ ενδιαμέσως είχαν χαθεί σημαντικές ευκαιρίες εκατέρωθεν φτάσαμε στο 70′, όταν ο Τζιόλης έκανε ένα σουτ-κεραυνό έξω από την περιοχή, ο Νιγηριανός γκολκίπερ δεν κατάφερε να συγκρατήσει την μπάλα και ο Τόρο με προβολή έβαλε μπροστά την Ελλάδα ξεσηκώνοντας την “κυανόλευκη” εξέδρα.

«Καλώς ή κακώς χάρη σε αυτό το γκολ μπαίνει το όνομά σου στην ιστορία. Είναι αυτό που χάρισε μια ιστορική νίκη για τη χώρα μας, την πρώτη σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα, η χαρά ήταν και παραμένει ακόμα και τόσα χρόνια μετά μεγάλη για αυτή τη στιγμή», έχει πει ο Βασίλης Τοροσίδης.

Εκείνο ήταν ένα από τα δέκα συνολικά τέρματα που έχει πετύχει με την φανέλα της Εθνικής Ομάδας ο Ξανθιώτης μετέπειτα αρχηγός της. Μάλιστα ο Τόρο έγινε ο πρώτος αμυντικός στην ιστορία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος που έφτασε σε διψήφιο αριθμό τερμάτων, ενώ συνολικά είναι ο 19ος σκόρερ της ιστορίας της.

Παράλληλα έχει μπει και στο Top5 των συμμετεχόντων, για την ακρίβεια στο Top4 με τις 101 που έχει φορέσει την φανέλα με το εθνόσημο (άφησε 5ο με 100 τον Αγγελο Μπασινά ενώ τον περνάμε μόνον οι Γιώργος Καραγκούνης, Θοδωρής Ζαγοράκης και Κώστας Κατσουράνης της γενιάς του 2004). Αλλά από όλες αυτές τις 101 συμμεροχές, αναμφισβήτητα ξεχωρίζει ως μια από τις πιο σημαντικές αυτή που έκανε τέτοια μέρα 10 χρόνια πριν.

Σαν σήμερα, 17 Ιουνίου του 2010, η Εθνική μας Ομάδα πέτυχε το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου με τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, και την πρώτη της νίκη χάρη στο γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο παιχνίδι με την Νιγηρία. Για τις αναμνήσεις τους από εκείνο το παιχνίδι είχαν μιλήσει Τόρο και Σάλπι στο επίσημο τηλεοπτικό κανάλι της ΕΠΟ κατά την διάρκεια του Μουντιάλ της Βραζιλίας. Θυμηθείτε τι είχαν πει…