Επέτειος: 25 χρόνια από τον θάνατο του τεράστιου Φώτη Κοσμά

Ηταν 16 Ιουνίου του 1995, τέτοια μέρα 25 χρόνια πριν όταν έφευγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε το γεωγραφικό διαμέρισμα της Θράκης: ο Φώτης Κοσμάς, το όνομα του οποίου έχει δοθεί στο Δημοτικό Εθνικό Στάδιο της Αλεξανδρούπολης.

Ο Φώτης Κοσμάς γεννήθηκε το 1926 στην Κλειώ Λέσβου. Ο πατέρας του Χρήστος, πρόσφυγας από το Αϊβαλί της Μικράς Ασίας και η μητέρα του Δέσποινα από τη Μυτιλήνη, μετά το γάμο τους, εγκαταστάθηκαν στη Λέσβο. Ωστόσο πριν το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο μετακόμισαν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ με την κήρυξη του πολέμου, όλη η οικογένεια κατέφυγε στη Σαμοθράκη. Εκεί ο νεαρός Φώτης γνώρισε τη Μερόπη, με την οποία παντρεύτηκε, όταν γύρισαν στην πόλη. Το ζευγάρι απέκτησε 2 παιδιά, τη Δέσποινα και το Χρήστο.

Προικισμένος με εξαιρετική σωματική διάπλαση, ο Φώτης Κοσμάς ήλθε σε επαφή με τον αθλητισμό, το 1946, στην ηλικία των 20 ετών. Ο προπονητής Γιάννης Μπαρμπαγιάννης, η ψυχή της μεγάλης ακμής του αθλητισμού στη δεκαετία του ’50, ο αρχιτέκτονας του στίβου, διέγνωσε το πολυσύνθετο ταλέντο του και βοήθησε με πενιχρά μέσα τον νεαρό αθλητή να φτάσει πολύ ψηλά και να κάνει γνωστό σε όλο τον κόσμο το όνομα της Ελλάδας αλλά και την ομάδα του, τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Οι πρώτες διακρίσεις ήρθαν το 1948 όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στα 400μ με εμπόδια σε Πανεπαρχιακό Διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ στην Αθήνα. Τον επόμενο χρόνο, το 1949, πήρε την πρώτη θέση στα 400μ στο δέκαθλο στους Παμβορειοελλαδικούς αγώνες της Θεσσαλονίκης, καταρρίπτοντας μάλιστα το πανελλήνιο Ρεκόρ. Έτσι έγινε μέλος της Εθνικής Ομάδας και ένα χρόνο αργότερα, το 1950, πήρε μέρος στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες των Βρυξελλών.

Εκτοτε ήταν αναπόσπαστο μέλος της Εθνικός Ομάδας Στίβου και κέρδισε πολλούς διεθνείς αγώνες στα 400μ με εμπόδια, ενώ κατέκτησε την πρώτη θέση στο αγώνισμα αυτό σε τέσσερα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και άλλες τέσσερις φορές στο δέκαθλο. Το 1951 σημείωσε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του, όταν κατέκτησε σημειώνοντας πανελλήνιο ρεκόρ την πρώτη θέση στο δέκαθλο στους Μεσογειακούς Αγώνες που τότε διεξήχθησαν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Υποδοχή ήρωα του είχαν επιφυλάξει οι συμπατριώτες του στην Αλεξανδρούπολη κατά την επιστροφή του από εκείνη την διοργάνωση.

Το 1952 επελέγη από την ΕΟΕ να εκπροσωπήσει την χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι της Φιλανδίας, όπου κατάφερε να προκριθεί στον τελικό και να καταλάβει την 7η θέση κάνοντας και τότε πανελλήνιο ρεκόρ. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη επιτυχία του, αλλά και η μεγαλύτερη επιτυχία που είχε μέχρι τότε να αναδείξει ο αθλητισμός της Θράκης.

Στα επόμενα χρόνια, συμμετείχε σε Πανευρωπαϊκούς και Μεσογειακούς Αγώνες, σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις. Χάρη στον Φώτη Κοσμά η Αλεξανδρούπολη έγινε γνωστή σε όλο το Πανελλήνιο, με αποτέλεσμα η μικρή πόλη να επιλεχτεί έτσι ώστε να διεξαχθούν οι Πανελλήνιοι Αγώνες Στίβου το 1953 (στους οποίους μεταξύ άλλων είχε έρθει να αγωνιστεί στο επικοντώ ο μετέπειτα Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας).

Το 1958 και ενώ είχε αρνηθεί χρήματα που του πρόσφερε ο Παναθηναϊκός, για να τον εντάξει στο δυναμικό του, αποσύρθηκε από τον αθλητισμό, όχι όμως κι από τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Το 1960 η Ολυμπιακή Επιτροπή τίμησε τον μεγάλο αθλητή με το Χρυσό Σταυρό του Βασιλικού Τάγματος του Φοίνικα ενώ το 1994 η ηγεσία της χώρας στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας τον Φώτη Κοσμά με το Χρυσό Μετάλλιο και ειδική κονκάρδα για την πολυετή προσφορά του στον αθλητισμό.

Το 1995 και στις 21 Μαΐου, σε ειδική εκδήλωση, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, τίμησε τον Αλεξανδρουπολίτη αθλητή με αναμνηστική πλακέτα. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από εκείνη την ημέρα, θα έφευγε από τη ζωή μια μέρα σαν και αυτήν, 16 Ιουνιου του 1995, πριν καν προλάβει να συμπληρώσει τα 70 του χρόνια. Η απώλειά του προκάλεσε σοκ στην Αλεξανδρούπολη και όλη την Θράκη. Προς τιμήν του, στις 27 Σεπτεμβρίου 1997, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης και η Επιτροπή Διοίκησης του τότε ΕΑΚ μετονόμασαν το Εθνικό Στάδιο της πόλης σε «Φώτης Κοσμάς», έδρα πολλών ποδοσφαιρικών κυρίως ομάδων, το οποίο στο πέρασμα των ετών εκτός από μεγάλες διοργανώσεις στίβου έχει φιλοξενήσει και αναμετρήσεις της Α’ Εθνικής αλλά και της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου.