Επέτειος: Συγκίνηση για τα δύο στελέχη της θρυλικής ομάδας της ΑΕΔ του 1980 που δεν βρίσκονται αναμεσά μας

Ημέρα αναμνήσεων η 15η Ιουνίου για τους παλαίμαχους της ΑΕΔ καθώς τέτοια μέρα 40 χρόνια πριν κατέκτησαν το Κύπελλο Ερασιτεχών Ελλάδος, την πρώτη μεγάλη επιτυχία της Θράκης σε ομαδικό σπορ και ακόμα και σήμερα μια από τις μεγαλύτερες του Εβρίτικου ποδοσφαίρου.

Ημέρα μνήμης ωστόσο και για δύο από τα σημαντικά στελέχη εκείνης της ομάδας που δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας. Τον Δημήτρη Λαμπούδη και τον Θανάση Πατίδη που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας.

Ο Λαμπούδης ήταν ο αρχηγός σε εκείνον τον τελικό, ο άνθρωπος που κλήθηκε να σηκώσει την κούπα (φωτο). Εφυγε από τη ζωή πριν επτά χρόνια βυθίζοντας στο πένθος το εβρίτικο ποδόσφαιρο, καθώς θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε. Είχε περάσει επιτυχώς από πλήθος ομάδων της περιοχής, προσφέροντας σημαντικό έργο ενώ είχε διατελέσει προπονητής σε Διδυμότειχο, Σοφικό, Ορεστιάδα, Λεπτή, Κορνοφωλιά, Καρωτή και τους Μεταξάδες, επίσης στις Μεκτές Έβρου. Εφυγε το 2013 σε ηλικία 60 ετών, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρούσε το δικό του καφενείο στις Χιονάδες, όπου μαζεύονταν συχνά οι παλιοί του συμπαίχτες και θυμόντουσαν ιστορίες από τα ένδοξα χρόνια.

Ο Λαμπούδης είχε μιλήσει λίγο καιρό πριν τον θάνατό του στον Βασίλη Στοάκη για τις αναμνήσεις του από εκείνον τον ιστορικό τελικό (θυμηθείτε τα λόγια του στο αφιέρωμα του ThrakiSportS για την επέτειο των 40 ετών με ενα κλικ ΕΔΩ). Μάλιστα, ήταν ενεργός και στα social media και χάρη στον προσωπικό του λογαριασμό στο youtube ανέβηκε το ιστορικό βίντεο από τον αγώνα στο Καυταντζόγλειο, τέτοια μέρα, 40 χρόνια πριν.

Ο δεύτερος από εκείη την ομάδα που έχει φύγει από κοντά μας ήταν ο «χαλύβδινος αμυντικός» Θανάσης Πατίδης, όπως τον χαρακτηρίζει ο καταγόμενος από το Διδυμότειχο δημοσιογράφος Κώστα Πιτιακούδης, που τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στο αθλητικό ρεπορτάζ καταγράφοντας εκείνη την ιστορική πορεία. Μάλιστα, ο Πατίδης κατάφερε να περάσει την αγάπη του για την ΑΕΔ στον γιο του Βασίλη, που φόρεσε και αυτός την φανέλα της ΑΕΔ τα επόμενα χρόνια και ήταν εκείνος που κλήθηκε και τον εκπροσώπηση στην Σαββατιάτικη μάζωξη των Παλαιμάχων για την Επέτειο του θριάμβου του 1980.

Ο Βασίλης Πατίδης, γιος του αείμνηστου στόπερ Σάκη Πατίδη, με τους συμπαίκτες του πατέρα του Θανάση Τζοώρα και Σάκη Σίμογλου