Επέτειος: Οι αναμνήσεις του «νεαρού ρεπόρτερ» Κώστα Πιτιακούδη από τη μεγάλη πορεία της ΑΕΔ το 1980

Ο Κώστας Πιτιακούδης, από τους συνεργάτες του ThrakiSportS από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του με πολλά χρόνια ως αρχισυντάκτης σε κορυφαίες αθλητικές εφημερίδες και διαχειριστής σήμερα της κορυφαίας ειδησεογραφικής ιστοσελίδας του Έβρου evros-news, ήταν ένας από τους λίγους δημοσιογράφους που κάλυψαν την μεγάλη πορεία της ΑΕΔ ως την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών, 40 χρόνια πριν.

Νεαρός μαθητής τότε και εκολλαπτόμενος προφανώς δημοσιογράφος, ήταν ο μοναδικός από την «τέταρτη εξουσία» που κλήθηκε το βράδυ του Σαββάτου σε ταβέρνα των Ψαθάδων, εκεί όπου συγκεντρώθηκαν όλοι οι εν ζωή παίκτες εκείνης της μεγάλης ομάδας για να αναπολήσουν τις στιγμές από την μεγαλύτερη επιτυχία του ποδοσφαίρου του Έβρου στον έναν αιώνα που συμπληρώθηκε φέτος από την απελευθέρωσή του και την ενσωμάτωση στην Ελλάδα.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη, οι αναμνήσεις ήταν έντονες, το μυαλό επέστρεψε 40 χρόνια πίσω, σε εκείνες τις αξέχαστες και ανεπανάληπτες στιγμές θριάμβου, με την κατάκτηση του Κυπέλλου Ερασιτεχνών Ελλάδος απ’ την ΑΕΔ και φυσικά η υπερηφάνεια των μεγάλων πρωταγωνιστών αυτής της κορυφαίας επιτυχίες στην ιστορία της ομάδας, απόλυτα δικαιολογημένη. 

«Εξαιρετικά τιμητική για μένα πρόσκληση, αφού συμμετείχα ως ανταποκριτής τοπικών και αθλητικών εφημερίδων σε εκείνη την φοβερή πορεία ως τον τελικό και την κατάκτηση του τροπαίου», λέει ο Κώστας Πιτιακούδης που ανέβασε πολλές φωτογραφίες από την βραδιά αλλά έγραψε και ένα άκρως συγκινητικό κείμενο στο evros-news:

«Με το κύπελλο να δεσπόζει στο τραπέζι, μπροστά από τον πρωτομάστορα εκείνης της ομάδας και της επιτυχίας, τον προπονητή Πασχάλη Γκουντινάκη. Μια μεγάλη σημαία της Α.Ε.Διδυμοτείχου και ένα ταμπλό με αποκόμματα και δημοσιεύματα εφημερίδων εκείνης της εποχής, όχι μόνο από τον τελικό και την κατάκτηση του κυπέλλου, αλλά και την πορεία ως εκεί, με το 5-1 επί του Τυρνάβου και το 1-0 στον ημιτελικό επί του πολύ ισχυρού τότε Πιερικού. Κι επίσης στα ηχεία να παίζει ο ύμνος της Α.Ε.Δ και στην τηλεόραση να προβάλλεται το ΒΙΝΤΕΟ με στιγμές εκείνης της πορείας, τόσο από το παιχνίδι και τους πανηγυρισμούς, αλλά και τις ανεπανάληπτες στιγμές υποδοχής των θριαμβευτών στην πλατεία του Διδυμοτείχου, από χιλιάδες κατοίκους.

Νοερά κοντά στους πρώην συμπαίκτες τους, δυο βασικοί συντελεστές εκείνης της πορείας, που δυστυχώς “έφυγαν” πρόωρα από κοντά μας. Ο αρχηγός του τελικού Δημήτρης Λαμπούδης και ο χαλύβδινος αμυντικός Θανάσης Πατίδης (τον εκπροσώπησε ο γιος του Βασίλης που και αυτός φόρεσε την φανέλα της Α.Ε.Δ), που από εκεί ψηλά γιόρτασαν και εκείνοι την επέτειο των 40 χρόνων από τον θρίαμβο. Άκουγαν να ξετυλίγεται το… κουβάρι των αναμνήσεων απ’ όσους συμμετείχαν στην χθεσινή βραδιά.

Τον σέντερ φορ Σάκη Τζιώρα, τον “πρόεδρο” όπως τον αποκαλούν όλοι και παράλληλα τον… πειράζουν συνέχεια, που φρόντισε να οργανώσει την εκδήλωση, να… χτυπιέται ακόμη για μια ευκαιρία που έχασε στον τελικό για να σκοράρει.

Τον τερματοφύλακα Κώστα Καϊσίδη, που όταν… άνοιξε το κεφάλι του σε σύγκρουση με συμπαίκτη του και για λίγα λεπτά τον αντικατέστησε κάτω από τα δοκάρια ο Λάκης Κασμίρης (δεν μπόρεσε να παραστεί γιατί είχε μια σοβαρή προσωπική υποχρέωση εκτός Έβρου), έμοιαζε με θηρίο στο κλουβί και στο τέλος πανηγύριζε έξαλλα με τα αίματα να τρέχουν.

Τον σκόρερ του τελικού Τάκη Ανδρικάκη, τον αμυντικό ογκόλιθο που η προώθηση του στην αντίπαλη περιοχή έφερε το “χρυσό” γκολ, να παραδέχεται ότι η Νεάπολη Πειραιώς ήταν πολύ καλή ομάδα και τους δυσκόλεψε πάρα πολύ να την κερδίσουν, αλλά και να θυμάται πως σκόραρε και έστειλε μια ομάδα και μια πόλη στα… ουράνια

Τον πάντα ψύχραιμο και ήρεμο δεξιό μπακ Νίκο Σωτηρούδη να παρακολουθεί τα όσα έλεγαν οι συμπαίκτες του και να χαμογελάει με τις διηγήσεις των υπολοίπων.

Τον αριστερό μπακ Νίκο Μαυρουδή που ήρθε από τον Κυπρίνο και θυμόταν μεταξύ άλλων πως υπέγραψε στην ομάδα και όχι στον Ορέστη.

Τον Σάκη Βουραζάνη, τον αμυντικό χαφ που… κατάπινε τα χιλιόμετρα και εξακολουθεί να διατηρεί το αθλητικό του στυλ, να τα λέει με τον… βενιαμίν εκείνης της ομάδας Θανάση Σίμογλου, ο οποιος ήταν στην αποστολή του τελικού και σήμερα είναι παράγοντας στην ΕΠΣ Έβρου.

Το… πειραχτήρι Σταύρο Μαλαδάκη, την “σφαίρα” δεξί εξτρέμ που οι αντίπαλοι… έριχναν λάσο να τον πιάσουν, ο οποίος ούτε χθες βράδυ σταμάτησε να… γκρινιάζει, όπως έκανε και στα αποδυτήρια στα ημίχρονα και στο τέλος των αγώνων.

Τον Δήμο Αραμπατζή, που… θυμάται και την τελευταία λεπτομέρεια από εκείνες τις εποχές, που συγκέντρωνε πολύτιμο αρχειακό υλικό για την Α.Ε.Φ και θυμήθηκε πολλά, χαρακτηριστικά περιστατικά της ομάδας εκείνης και όχι μόνο.

Ήταν ακόμα εκεί ο Τάσος Διαγκάκης, που και αυτός ήταν στην αποστολή του τελικού στο Καυτατζόγλειο και ήταν στη συνέχεια παράγοντας όταν η Α.Ε.Δ ανέβηκε πριν λίγα χρόνια στη Γ’ εθνική.

Ο Γιώργος Ναζίρης, μέλος και αυτός εκείνης της παρέας που μαζί με τους υπόλοιπους αναπληρωματικούς απ’ τον πάγκο ζούσαν έντονα την ανεπανάληπτη πορεία.

Παρόντες ακόμα, ο Χρήστος Βουλγαρίδης, από τα πιο δυναμικά αριστερά μπακ της ομάδας, ο Γιάννης Τζιαγκανάς και ο Δημήτρης Παμπούκογλου με τον Γιώργο Τουρνακτσή, που φόρεσαν και αυτοί την φανέλα της ομάδας, αλλά και ο Γιάννης Χαριομπόλης, που ήταν αργότερα και προπονητής. Το παρόν έδωσε και ο επί χρόνια παράγοντας της Α.Ε.Δ και μετέπειτα δήμαρχος της πόλης Βαγγέλης Παπατσαρούχας. 

Δεν μπόρεσαν να παραστούν, ο δαντελένιος αριστερός εξτρέμ Αντώνης Πασχαλάκης, από τους πρωταγωνιστές εκείνης της πορείας, που στη συνέχεια μεταγράφηκε στην Ξάνθη και ο Σταύρος Λαμπερνάκης, ο οποίος δραστηριοποιείται πλέον επαγγελματικά στην μακρινή… Αλάσκα.

Κάποια στιγμή προβλήθηκε το ΒΙΝΤΕΟ με στιγμιότυπα από τον τελικό, το γκολ του Ανδρικάκη, την απονομή του κυπέλλου και τον γύρο θριάμβου και την επιστροφή στην πόλη όπου οι πρωταγωνιστές αποθεώθηκαν.

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η τούρτα για τα 40 χρόνια απ΄τον θρίαμβο. Ένα γήπεδο, με εστίες και ποδοσφαιριστές-μινιατούρες και το: ΑΕΔ Κυπελλούχος Ελλάδος 1980. Υπήρχαν και δυο κεράκια με τον αριθμό 40, τα οποία έσβησε ο δημιουργός εκείνης της ομάδας και πορείας, ο παλιός παίκτης της Α.Ε.Δ και γυμναστής στο επάγγελμα Πασχάλης Γκουντινάκης. Αυτός έκοψε και την τούρτα, ενώ ακουγόταν ο ύμνος της ομάδας με το γνωστό που τραγουδούσαμε οι χιλιάδες των φιλάθλων απ’ την πόλη και το νομό που “εκστρατεύσαμε” στο Καυτατζόγλειο στις 15 Ιουνίου 1980.  “Το Διδυμότειχο, το Διδυμότειχο. Το Διδυμότειχο πολύ το αγαπώ. Ας νική, ας νικήσει και ας πεθάνω. Στον Καλέ, στον Καλέ εκεί απάνω…”

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, με φανερή την συγκίνηση και την υπερηφάνεια για εκείνη την πορεία, οι πρωταγωνιστές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επέτειο των 50 χρόνων το 2030. Με την ευχή και την ελπίδα, να είναι όλοι εκεί…

Ο Βασίλης Πατίδης, γιος του αείμνηστου στόπερ Σάκη Πατίδη, με τους συμπαίκτες του πατέρα του Θανάση Τζοώρα και Σάκη Σίμογλου
Κώστας Καϊσίδης, Σάκης Τζιώρας, Σάκης Βουραζάνης, Νίκος Μαυρουδής και στη μέση το κύπελλο που κατέκτησαν το 1980
Ο επί χρόνια παράγοντας και στη συνέχεια δήμαρχος Διδυμοτείχου Βαγγέλης Παπατσαρούχας, με τους παλαίμαχους της Α.Ε.Διδυμοτείχου στη χθεσινοβραδινή εκδήλωση
Θανάσης Βουραζάνης, Νίκος Μαυρουδής, Σάκης Σίμογλου και Σταύρος Μαλαδάκης στην χθεσινοβραδινή εκδήλωση
Κώστας Καϊσίδης και Σταύρος Μαλαδάκης με τον τούρτα για τα 40 χρόνια κατάκτησης του τροπαίου