Το ΔΑΚ Κομοτηνής δεύτερη δηλωμένη έδρα του ΑΟΞ σε περίπτωση αδυναμίας του Xanthi Arena

Μπορεί η Ξάνθη να αλλάζει την καταστατική της έδρα την προσεχή εβδομάδα, ωστόσο τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φήμες που διακινούνται στο διαδίκτυο ότι ενδεχομένως θα αναγκαστεί να αλλάξει και την αγωνιστική έδρα της λόγω της εξέλιξης της πανδημίας.

Τα νέα 29 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Δευτέρα και προήλθαν από τις εθελοντικές δειγματοληψίες που έγιναν την περασμένη εβδομάδα απέδειξαν για πολλούς ότι ορθά τελικά αποφασίστηκε η αναβολή της αναμέτρησης Ξάνθης – Ατρομήτου, η οποία όλα δείχνουν ότι δύσκολα θα οριστεί για να διεξαχθεί και την επόμενη Τετάρτη και πάει για ακόμα πιο μετά, ίσως στις 24 Ιουνίου, δεδομένου ότι οι παίκτες προέρχονται από παρατεταμένη απραξία τριών μηνών και θα είναι καταστροφικό για την υγεία τους να κληθούν να παίξουν τα τρία πρώτα τους επίσημα ματς σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Βέβαια, κοιτώντας κανείς την χαρτογράφηση των κρουσμάτων διαπιστώνει ότι τα 20 από αυτά προέρχονται από τον Δήμο Μύκης στον ορεινό όγκο και μόλις 2 από τον Δήμο Ξάνθης, ο δε Δήμος Αβδήρων όπου ανήκει διοικητικά η έδρα των Πηγαδίων δεν είχε κανένα κρούσμα (ή είχε το πολύ δύο, αν ισχύει η πληροφορία ότι ένα ανδρόγυνο από το Σέλερο καταγράφηκε λανθασμένα στη Μύκη). Ωστόσο, δεδομένων των δηλώσεων Χαρδαλιά ότι δεν αποκλείονται νέα πιθανά lockdown, όλοι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται σενάρια για το ενδεχόενο να τεθεί πάλι ολόκληρος ο Νομός Ξάνθης σε κάποιου είδους καραντίνα. Αν αυτό συμβεί, είναι αρκετά πιθανό να χρειαστεί η Ξάνθη να παίξει τα παιχνίδια της στην δεύτερη έδρα που υποχρεωτικά έχει δηλώσει στον φάκελο για την αδειοδοτησή της στην αρχή της σεζόν.

Ποια είναι όμως αυτή η έδρα; Πρόκειται για πληροφορία που αναζητείται έντονα από διάφορα (δημοσιογραφικά κυρίως αλλά όχι μόνο) γραφεία το τελευταίο 24ωρο. Όπως λοιπόν πληροφορείται αρμοδίως το ThrakiSportS, ως δεύτερη επίσημη έδρα της Ξάνθης για το φετινό πρωτάθλημα έχει δηλωθεί στον επίσημο φάκελο αδειοδότησης το ΔΑΚ Κομοτηνής, που αποτελούσε έδρα του Πανθρακικού στα χρόνια που μετείχε στο πρωτάθλημα της Super League. Το Στάδιο είναι βέβαια Δημοτικό, υπάρχει σχετικό παραχωρητήριο από τον Δήμο Κομοτηνης αλλά αν πάμε σε απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων στην Ξάνθη, δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει αγώνα επιπέδου Super League καθώς έχει ολίγον αφεθεί τα τελευταία τρία χρόνια στην τύχη του.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, το ΔΑΚ Κομοτηνής θα είναι η πρώτη επιλογή σε περίπτωση που δεν μπορέσει να διεξαχθεί για λόγους ανωτέρας βίας το ματς της Ξάνθης με τον Ατρόμητο στην Ξάνθη. Ωστοσο αν συμβεί αυτό, πιο πριν ενδεχομένως να τεθεί ζήτημα έδρας και για το πολύ πιο κρίσιμο ματς Ξάνθη – Παναιτωλικός που είναι προγραμματισμένο για την μεθεπόμενη Κυριακή στα Πηγάδια και όλα δείχνουν ότι θα προηγηθεί χρονικά του Ξάνθη – Ατρόμητος. Για το συγκεκριμένο ματς, δε, θεωρείται απίθανο να γίνει δεκτή δεύτερη αναβολή και εφόσον υπάρχει πρόβλημα με την Ξάνθη θα αναζητηθεί νέα έδρα – με την πρώτη επιλογή βάσει της δήλωσης της ΠΑΕ Ξάνθη να είναι το ΔΑΚ Κομοτηνής.

Την δεκαετία του ’90 η Ξάνθη δήλωνε ως δεύτερη έδρα το Εθνικό Στάδιο “Φώτης Κοσμάς” της Αλεξανδρούπολης ή το γειτονικό γήπεδο “Ανθή Καραγιάννη” της Καβάλας, αλλά αυτό συνέβαινε σε περιόδους που η μεν Αλεξανδρούπολη φιλοξενούσε ενίοτε αγώνες της Α’ Εθνικής (κατά βάση της ΑΕΚ), η δε Καβάλα είχε τον ΑΟΚ στα μεγάλα σαλόνια. Τα πρώτα χρόνια μετακόμισης στα Πηγάδια δηλωνόταν και το γήπεδο του ΑΟΞ, η παλιά της έδρα δηλαδή, που ωστόσο σήμερα πληρεί κριτήρια διεξαγωγής αγώνων Γ’ Εθνικής αλλά όχι Super League. Από τα τέλη της δεκαετίας του 2000 και για πολλές σεζόν είναι αλήθεια, η Ξάνθη είχε επιλέξει να δηλώνει δεύτερη έδρα το Καυτανζόγλειο της Θεσσαλονικης, ακόμα και την πρώτη περίοδο περίοδο που ο Πανθρακικός είχε ανέβει στην Super League.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και μετά την αναβάθμιση του ΔΑΚ Κομοτηνής λόγω του Πανθρακικού, δηλώνει ως δεύτερη έδρα το Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κομοτηνής, απέναντι από το κτήριο όπου έχει την έδρα της η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και από το κτήριο της παλιάς Νομικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Σε κάθε περίπτωση τα εντός έδρας προσεχή ματς της Ξάνθης με Παναιτωλικό και Ατρόμητο θα γίνουν χωρίς φιλάθλους, ενώ ευχή όλων είναι να μην χρειαστεί να αλλάξουν έδρα. «Άλλωστε οι αγώνες γίνονται σε πλήρως αποστειρωμένο περιβάλλον και η συγκεκριμένη περιοχή της Ξάνθης όπου στεγάζεται το γήπεδο είναι Covid-Free, οπότε για εμάς δεν υπάρχει λόγος οποιασδήποτε αναζήτησης εναλλακτικών σεναρίων», λένε από την θρακιώτικη ΠΑΕ.