ΕΠΣ Ξάνθης: Η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης των πρωταθλημάτων της επόμενης σεζόν

Με τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας έχουμε μια πρώτη εικόνα του χάρτη που θα έχουν τα πρωταθλήματα της νέας σεζόν στην Ενωση Ποδοσφαρικών Σωματείων Ξάνθης.

Ως γνωστόν ελήφθη απόφαση να μην υποβιβαστεί καμία ομάδα πλην της Κεσσάνης Ερασμίου που είχε συμπληρώσει τρεις μηδενισμούς και είχε αποβληθεί, ενώ ανέρχεται στη Γ’ Εθνική η Αναγέννηση Θαλασσιάς. Απο αυτήν υποβιβάζεται ο Ηρακλής Ζυγού ενώ από τη Β’ Κατηγορία ανέρχονται ΑΕΞ και Αετός Τοξοτών.

Αυτό σημαίνει ότι από 14 ομάδες που είχαμε φέτος πάμε σε πρωτάθλημα μάξιμουμ 15 ομάδων στην Α’ ΕΠΣ Ξάνθης, διευρκρινίζεται ωστόσο ότι «σε περίπτωση που κάποια ομάδα δεν δηλώσει συμμετοχή δεν συμπληρώνεται από άλλη ομάδα». Αντιθέτως, στη Β’ Κατηγορία που είχε 11 ομάδες πάμε για πρωτάθλημα μόλις επίσης 11 ομάδων, εφόσον δεν υπάρξει συγχώνευση με την Γ’ Κατηγορία (που εκ πρώτης αναγνωσης της ανακοινωσης της ΕΠΣ αυτή ειναι η πρόθεση, να διατηρηθεί και η Γ’ Κατηγορία).

Αυτό συμβαίνει γιατι από την Β’ Κατηγορία που είχε 11 συμμετέχουσες ομάδες δεν πέφτει καμία, ανεβαίνουν δύο που προβιβάζονται στην Α’ Κατηγορία και αντικαθίστανται από άλλες, δύο, το Εράσμιο που υποβιβάζεται από την Α’ (εφόσον δηλώσει συμμετοχή βέβαια) και τον Εθνικό Κιμμερίων που προβιβάζεται από την Γ’ ΕΠΣ).

Αν υπάρξουν ομάδες που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή στην Α’ μπορούν οικειοθελώς να πάνε στην Β’, αλλά είναι νωρίς για να γνωρίζουμε τόσα ενδεχόμενα. Από την ανακοινωση οτι ανεβαίνει πάντως ο Εθνικός Κιμμερίων από την Γ’ Κατηγορία αντιλαμβανόμαστε ότι πρόθεση είναι η κατηγορία αυτή να διατηρηθεί, εκτός και αν μειωθουν οι ομάδες και συγχωνευθούν με αυτές της Β’, σενάριο που έπαιξε πέρυσι αλλά δεν υιοθετήθηκε.

Αναλυτικά η πρώτη απόπειρα χαρτογράφησης των τριών κατηγοριών της σεζόν 2020-2021 στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης με βάση τις επικυρωμένες κατατάξεις στην αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε έχει ως εξής:

Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ (μαξιμουμ 15 ομάδες με σειρά βαθμολογικής κατάταξης την σεζόν 2019-2020): Ηρακλής Νέου Ζυγού (υποβιβασμός από Γ’ Εθνική), Φίλιππος Δροσερού, ΑΟ Βιστωνίδας, Απόλλων Ξάνθης, Άρης Πετεινού, Ασπίδα Ξάνθης, Ερμής Μάνδρας, Παύλος Μελάς Κουτσού, Ελπίδα Γενισέας, Εχίνος Σπορ, Άτλας Σελίνου, Απόλλων Διομήδειας, Κεντητή Ξάνθης, ΑΕ Ξάνθης (προβιβάζεται από Β’ Κατηγορία), Αετός Τοξοτών (προβιβάζεται από Β’ Κατηγορία)

Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ (+/- 11 ομάδες): Κεσσάνη Ερασμίου (εφόσον δηλωθεί μετά την αποβολή από την Α’ Κατηγορία), Δόξα Σταυρούπολης, ΑΠΟ Ξάνθης, Αναγέννηση Π. Χρυσάς, Κένταυρος Ξάνθης, Σμίνθη, Ασπίδα Πηγαδίων, Αετός Γοργόνας, Ατρόμητος Χρύσας, Δόξα Μυρωδάτου και Εθνικός Κιμμερίων (προβιβάζεται από την Γ’ Κατηγορία)

Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΠΣ ΞΑΝΘΗΣ: Νέα Θύελλα Μαγγάνων, ΑΕΚ Κυψέλης, Κεραυνός Π. κατραμίου, Νέστος Κύρνου, ΑΠΟΞ Ραιδεστός, Κοτύλη Ξάνθης και όσες νέες ομάδες δηλωθούν καθώς και β’ ομάδες της Α’ Κατηγορίας (πχ Φίλιππος Δροσερού Β’)