Σία Τοτσίδου: «Μέσα από τις δυσκολίες ήρθαν οι επιτυχίες της Εθνικής»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε η Δραμινή μεταπτυχιακή φοιτήτρια των ΤΕΦΑΑ ΔΠΘ, Σία Τοτσίδου στο κανάλι της ΕΟΠΕ μιλώντας για την φετινή Volley League αλλά και την Εθνική Ομάδα.

Για την περίοδο της καραντίνας η διεθνής ακραία του Ολυμπιακού δήλωσε: «Από τα μέσα Μαρτίου ήμουν κοντά στους δικούς μου ανθρώπους, τους οποίους τα τελευταία χρόνια δεν τους έβλεπα όσο θα ήθελα λόγω υποχρεώσεων. Ήμουν κοντά στη φύση και είχα πολλές επιλογές για να βγω έξω και να πάω μία βόλτα. Τις πρώτες ημέρες δεν έκανα τίποτα και απλά ξεκουραζόμουν, όμως μετά ασχολήθηκα με ό,τι μπορεί να κάνει κάποιος μέσα στο σπίτι. Εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησα προπονήσεις με τη Γαία Δράμας τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μας έχουν δοθεί».

Για τη φετινή σεζόν στη Volleyleague Γυναικών: «Κανείς αθλητής δεν θέλει τα πρωταθλήματα να διακόπτονται με τέτοιο τρόπο. Ο Ολυμπιακός είχε δείξει σε όλο το πρωτάθλημα τη δυναμική του και ούτε σε μας ήταν ευχάριστο που ολοκληρώθηκε η σεζόν έτσι. Παίζαμε ακόμα στα ημιτελικά του Challenge Cup και θα μπορούσαμε να βρεθούμε σε άλλον έναν τελικό. Προσαρμοζόμαστε όμως. Ένα πρωτάθλημα όμως παραμένει ένας τίτλος και είμαι χαρούμενη που το πήραμε».

Για το επίπεδο του πρωταθλήματος: «Ήταν από τα πιο ανταγωνιστικά πρωταθλήματα των τελευταίων 6 ετών. Είναι ευχάριστο για όσους ασχολούνται με το βόλεϊ και δυνατοί αγώνες κάνουν το άθλημά μας πιο ελκυστικό. Θα βοηθούσε περισσότερη τηλεοπτική κάλυψη για να δει ο κόσμος πόσο όμορφο είναι το βόλεϊ και ειδικά τα παιχνίδια με έντονο ανταγωνισμό. Υπήρχαν ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός, ο ΠΑΟΚ που επένδυσαν και είχαν ανταγωνιστικά σύνολα και αυτό έκανε καλό σε όλους. Στις Εθνικές ομάδες, στους συλλόγους που παίζουν στην Ευρώπη και μακάρι να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Για την περίεργη και δύσκολη επόμενη σεζόν:
«Σίγουρα θα μειωθούν τα μπάτζετ των ομάδων. Οι περισσότερες στηρίζονται σε χορηγίες και θα δυσκολευτούν πλέον οι εταιρείες να δώσουν χρήματα. Είναι καλή ευκαιρία να επενδύσουμε σε Ελληνίδες αθλήτριες. Πάντα ήμουν της άποψης ότι από το να έρθει μία μέτρια ή κακή ξένη είναι καλύτερο να δώσεις χρόνο συμμετοχής σε νέα ταλέντα να εξελιχθούν».

Για την “γαλανόλευκη”:
«Τα δύο τελευταία χρόνια που ήμασταν με την Εθνική 4 μήνες συνεχόμενα, είχαμε συνηθίσει με την λήξη των πρωταθλημάτων να βρισκόμασταν όλες μαζί. Είναι περίεργο το συναίσθημα να είναι Ιούνιος και να μην έχει έρθει μήνυμα στο γκρουπ που έχουμε με τις υπόλοιπες αθλήτριες για το πότε ξεκινάμε. Αυτές τις μέρες υπάρχουν εξελίξεις για τα προκριματικά του Αυγούστου και ειλικρινά δεν ξέρω τι είναι καλύτερο. Υπάρχει κάποιο ρίσκο για την υγεία των αθλητών και αθλητριών γιατί μετά από αρκετό καιρό αποχής, θα πρέπει να παίξουμε παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων. Είναι λίγο δύσκολο για τους αθλητές, παρόλα αυτά θα ήθελα να παίξουμε γιατί έχει περάσει αρκετός καιρός που έχει περάσει μακριά από αγωνιστική δράση. Αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις ξέρουν καλύτερα και αναμένουμε».

Για τις μνήμες από το Ευρωπαϊκό του 2019:
«Ξεκινώντας την προετοιμασία υπήρχε συγκρατημένη αισιοδοξία. Όταν ήρθαν και τα πρώτα θετικά αποτελέσματα ήρθε και ο ενθουσιασμός και αυτό έβγαινε και στο παιχνίδι μας και το διασκεδάζαμε ακόμα περισσότερο. Όταν φτάσαμε στην Άγκυρα νιώσαμε δέος μόνο και μόνο που μπήκαμε στο γήπεδο. Παίξαμε με ομάδες που βλέπαμε μόνο από την τηλεόραση και τις αντιμετωπίσαμε στο γήπεδο. Τα παιχνίδια τα απολαύσαμε και πιστεύω η Εθνική τα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμα καλύτερη. Ήταν ευχάριστο το γεγονός επίσης να βλέπεις πόσο μεγάλο κοινό έχει το γυναικείο βόλεϊ. Κάποιες ήττες ακόμα και με 3-0 σετ είχαμε παίξει στα ίσια τον αντίπαλο και είχαμε γεμίσει τα σετ. Τα συναισθήματα ήταν όμορφα και όταν ήρθαν και οι νίκες με Γαλλία και Φινλανδία, αποκτήσαμε αυτοπεποίθηση».

Για την καλύτερή της στιγμή στο ευρωπαϊκό:
«Σίγουρα η νίκη με τη Φινλανδία που μας έδωσε την πρόκριση για τους 16. Νιώσαμε ενθουσιασμό, περηφάνια και γίναμε όλες μία αγκαλιά. Προσπαθούσαμε όλες να καταλάβουμε τι είχε γίνει αυτά τα δύο τελευταία χρόνια για να φτάσουμε να προκρινόμαστε στην επόμενη φάση του ευρωβόλεϊ. Μέσα από τις δυσκολίες που περάσαμε όλες μαζί, φτάσαμε να πανηγυρίζουμε μία πρόκριση σε επόμενη φάση μεγάλης διοργάνωσης».

Τέλος μίλησε και για τον Γκιγιέρμο Ναράνχο και την οργάνωση της Ομοσπονδίας:
«Η ομοσπονδία έδειξε από την αρχή την διάθεσή της να οργανώσει καλά την προετοιμασία. Ήρθε και ο κόουτς Ναράνχο που μπορεί να κάνει πολύ καλό προγραμματισμό προπονήσεων και υπάρχει πλάνο όχι μόνο για ένα καλοκαίρι αλλά σε βάθος αρκετών χρόνων. Το να ξέρουμε τις υποχρεώσεις μας και να υπάρχει μία ροή, μας κάνει να αισθανόμαστε σιγουριά. Κάνοντας μεγάλες προετοιμασίες μπορέσαμε να ανταγωνιστούμε σπουδαίες ομάδες και αυτό ήταν από τα κλειδιά της επιτυχίας μας. Πλέον η Ελλάδα δεν είναι ο τελευταίος τροχός της αμάξης και για να μας νικήσει κάποια ομάδα, ακόμα και η παγκόσμια πρωταθλήτρια Σερβία, πρέπει να παίξει για να μας βάλει κάτω και αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα».