Η απόφοιτος του ΔΠΘ Στέλλα Σαλέπη υποψήφια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρωβουλή με θέμα το μέλλον της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ξεκίνησε μια ετήσια πρόσκληση για την επιλογή νέων κινητοποιημένων πολιτικών (YEP) με κίνητρα για το πρόγραμμα YEP 2020. Το πρόγραμμα YEP 2020 διαρθρώνεται γύρω από  τρία  θέματα: Ευρωπαϊκή Πολιτική Συνοχής, Πράσινη Συμφωνία και το Μέλλον της Ευρώπης.

Το Young Elected Politicians Progra mme (YEPs) είναι ένα δίκτυο πολιτικών που δεν είναι άνω των 40 ετών και έχουν εντολή σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο στην ΕΕ.

Ο σκοπός αυτού του δικτύου είναι να

  • ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ τοπικών και περιφερειακών πολιτικών
  • δίκτυο με συναδέλφους νέους εκλεγμένους πολιτικούς από την ΕΕ
  • κατανοήσουν και εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τοπικές και περιφερειακές περιοχές
  • μιλάμε για περιφέρειες και δήμους της ΕΕ στην ευρωπαϊκή νομοθετική διαδικασία
  • κερδίστε προβολή στους ευρωπαϊκούς κύκλους.

Η Στέλλα Σαλέπη, απόφοιτος του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης είναι υποψήφια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις Βρυξέλλες στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Εμείς συνομηλίσαμε με την ίδια και σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη μας παρουσίασε τον εαυτό της, τα όσα έχει πετύχει μέχρι σήμερα σε ηλικία μόλις 25 ετών αλλά και τους στόχους της με αφορμή την υποψηφιότητα που έθεσε για να εκπροσωπήσει την χώρα μας στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο.

Στέλλα, τα φοιτητικά σου χρόνια τα πέρασες στην Θράκη όντας φοιτήτρια στο ΔΠΘ, ενώ πλέον είσαι εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Βόλβης. Η αφορμή της συνέντευξης είναι η υποψηφιότητα σου για την εκπροσώπηση της Ελλάδας και του Δήμου Βόλβης στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο. Αρχικά θα θέλαμε να μας πεις δύο λόγια για τον εαυτό σου πως έφτασες μέχρι εδώ σήμερα.

Αρχικά ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου για αυτή την πολύ όμορφη συνέντευξη. Η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα αυτό όντως προάγει μια πανευρωπαϊκή εμβέλεια που προωθεί του νέους στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Η δική μου ενασχόληση με τα κοινά, ξεκίνησε το 2013 από το κέντρο της Θράκης, την πανέμορφη Κομοτηνή. Είμαι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης καθώς και πραγματοποίησα το μεταπτυχιακό μου με τίτλο  ‘’MBA Οικονομικών’’ στο Frederick University of Cyprus. Επίσης, το 2019 αναδείχθηκα δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Βόλβης καθώς είμαι Αντιπρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης & Παιδείας του Δήμου και Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων & Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

– Όσον αφορά την ενασχόλησή σου με τα κοινά η οποία αποτυπώνεται με την εκλογή σου στον Δήμο Βόλβης αλλά και τις δράσεις σου σε αυτόν;

Η αγάπη μου για τα κοινά στηρίζεται στην καθημερινή ανταπόκριση για τα ζητήματα του Δήμου που ανήκω και αυτός ήταν και ο λόγος που με ώθησε να δηλώσω τη συμμετοχή μου για τις Βρυξέλλες. Ο Δήμος Βόλβης είναι ένας μεγάλος Δήμος σε χιλιομετρική έκταση αλλά είναι και ένας ιστορικός Δήμος. Συνδυάζει την θάλασσα με το βουνό καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υδροβιότοπος στην Ελλάδα με την λίμνη Βόλβης.  Είναι ένας δήμος ο οποίος πέρα από τις 8 γαλάζιες σημαίες που έχει στις παραλίες του Στρυμωνικού, συνδυάζει τους όμορφους οικισμούς του ορεινού όγκου με τους παραθαλάσσιους οικισμούς. Είναι ένας δήμος που διαθέτει σπάνια μνημεία όπως οι Νυμφόπετρες, το βυζαντινό Κάστρο της Ρεντίνας, ο τύμβος της Απολλωνίας, ο βυζαντινός Πύργος των Βρασνών ( τα Βρασνά πήραν το όνομα τους από τον στρατηγό Βρασίδα) , ο ναός της Αγίας Μαρίνας, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Λάζαρος στον Ευαγγελισμό, η πανέμορφη Νέα Μάδυτος που στηρίζει την ιστορία της στην Μικρά Ασία, η Ασπροβάλτα και πολλά άλλα χωριά που το καθένα ξεχωριστά κουβαλάει την δική του ιστορία. Ο Δήμος Βόλβης, είναι ένας πρωτοπόρος Δήμος σε Ελλάδα & Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είναι πρώτος πανευρωπαϊκά στην συνεργασία της διεθνούς φιλοζωικής οργάνωσης VETS IN ACTION, είναι πρώτος δήμος πανελλαδικά από την οποίο εγκαινιάστηκε η εκστρατεία αντικατάστασης της πλαστικής σακούλας, είναι πρώτος δήμος πανελλαδικά από τον οποίο άρχισε η υλοποίηση του προγράμματος «σχολικά γεύματα», είναι πρώτος δήμος πανελλαδικά εκτός αστικών κέντρων, που έχει σε κάθε οικισμό του αναβαθμισμένη παιδική χαρά, είναι πρώτος δήμος πανελλαδικά που διοργάνωσε έρευνα γνώμης στους ξένους και Έλληνες τουρίστες / επισκέπτες με δείγμα μεγαλύτερο των 1300 ερωτηθέντων, γεγονός που καθιστά τον Δήμο Βόλβης ως την καλύτερη επιλογή προορισμού για τους τουρίστες, είναι πρώτος πανελλαδικά μαζί με άλλους δύο που εφαρμόστηκε το πρωτοποριακό πρόγραμμα άμεσης ηλεκτρονικής ενημέρωσης ανέργων για νέες θέσεις εργασίας. Καταλαβαίνεις λοιπόν, πως όταν μεγαλώνεις σε έναν τέτοιο Δήμο που προσπαθεί συνεχώς να εξελίσσεται σε οδηγεί να δηλώσεις συμμετοχή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Δεν είναι μόνο ο Δήμος Βόλβης, είναι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας οι οποίοι με γοργούς ρυθμούς προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις νέες προκλήσεις. Οι νέες προκλήσεις είναι εδώ και θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε και όχι να κάνουμε πίσω. Αυτοί ήταν οι λόγοι που με οδήγησαν να δηλώσω συμμετοχή καθώς πολλοί νέοι σαν και εμένα έχουν τις ίδιες ανησυχίες για τον τόπο τους, μιας και στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 ο αριθμός υποψηφίων από νέους ξεπέρασε κάθε προσδοκώμενο.

Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα στέκονται και υπαίθριες δραστηριότητες
Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, περιλαμβάνεται η Στέλλα Σ. Σαλέπη, άτομα που χαμογελούν, άτομα στέκονται

Το πρόγραμμα αυτό όπως γνωρίζουμε αφορά το μέλλον της Ευρώπης το οποίο ανήκει και στους νέους της Ευρώπης. Ποια θέματα πρόκειται να  βάλεις στον πυρήνα των εισηγήσεών σου;

Η θεματική που έχω διαλέξει να εκπροσωπήσω είναι αυτή που σχετίζεται με το μέλλον της Ευρώπης. Οι πόλεις και οι περιφέρεις βρίσκονται κοντά στο δημόσιο και αυτό φάνηκε και στην πρωτόγνωρη κατάσταση που αντιμετωπίσαμε σαν χώρα. Υπάρχουν πολλοί νέοι ωστόσο, οι οποίοι διαπρέπουν στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα. Υπάρχουν νέα παιδιά τα οποία με το μορφωτικό τους επίπεδο μπορούν να προσφέρουν τις γνώσεις τους οι οποίες θα φανούν σίγουρα χρήσιμες για την αναβάθμιση του τόπου τους. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, χιλιάδες νέοι έρχονται σε επαφή, συζητούν μεταξύ τους, παρουσιάζουν την χώρα τους και τον Δήμο τους, βρίσκοντας από κοινού λύσεις σε πάγια ζητήματα. Δεν πρόκειται για μία συζήτηση. Πρόκειται για ένα έργο από το οποίο οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην χώρα του κάθε νέου. Η Ευρώπη και το μέλλον της, θα πρέπει να βρίσκεται σε εναρμόνιση με την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα πρέπει να παρέχει λύσεις στα κράτη μέλη της τα οποία συνεχώς προσπαθούν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα της Ευρώπης. Θα πρέπει δηλαδή, να υπάρχει μια από κοινού προσπάθεια τόσο των δήμων, των περιφερειών, των κρατών μελών, όσο και από την πλευρά της Ευρώπης για την στήριξη τους είτε οικονομικά είτε θεσμικά. Τέτοιας φύσεως θα είναι τα ζητήματα τα οποία θα εισηγηθώ καθώς και τους τρόπους διαβούλευσης των πολιτών στο κέντρο λήψης αποφάσεων. Οι πολίτες ΤΩΡΑ πρέπει να αποκτήσουν φωνή η οποία θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Ξέρεις πολλές φορές η δημόσια διαβούλευση θεωρείται δεδομένη. Και όμως δεν είναι δεδομένη. Θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, οι απόψεις των πολιτών, οι ανησυχίες τους και οι ιδέες τους. Δεν μπορείς να έχεις μια έξυπνη πόλη χωρίς να έχεις έξυπνους δημότες. Θα πρέπει να δώσουμε τα κίνητρα αλλά και τις ευκαιρίες στους πολίτες να μπορούν να εκφράζονται στον πυρήνα της δημοκρατίας. Υπάρχουν πολλές καινοτομίες στις χώρες. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία εν μέσω αυτής της κρίσης που περάσαμε, έκανε γοργά βήματα προς την ψηφιακή διακυβέρνηση. Παρέχονται υπηρεσίες οι οποίες δεν είχαν προηγηθεί στο παρελθόν. Πρέπει να παρέχουμε υπηρεσίες ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. Η Ευρώπη δίνει την ευκαιρία στους νέους να αντιληφθούν ζητήματα που απασχολούν όλες τις χώρες και θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει τέτοια προγράμματα όπως είναι το Erasmus ή το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Ουσιαστικά μιλάμε για μία συνάντηση τον Οκτώβριο στις Βρυξέλλες, από άτομα που ασχολούνται ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση ανά την Ευρώπη. Πόσο σημαντική θεωρείς την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και πόσο σημαντική θεωρείς την αλληλεπίδραση των περιφερειών και των δήμων των κρατών μελών της ΕΕ;

Ακριβώς. Στην συγκεκριμένη συνάντηση θα βρίσκονται νέοι αιρετοί πολιτικοί, εκπρόσωποι από όλες τις χώρες για να συζητήσουν πάγια προβλήματα που ταλανίζουν τις χώρες τους αλλά ταυτόχρονα να παρουσιάσουν και τις δικές τους προτάσεις για τον Δήμο τους και την χώρα τους. Το να βρίσκεται κάποιος νέος στο κέντρο λήψης αποφάσεων και να έχει την δυνατότητα να συναστραφεί με αντίστοιχους αιρετούς είναι μια τεράστια ευκαιρία την οποία θα πρέπει σίγουρα να την αξιοποιήσεις. Να ακούσεις, να τοποθετηθείς, να εισηγηθείς. Υπάρχουν όπως σου είπα και προηγουμένως, αντίστοιχοι αιρετοί και στις περιφέρεις και στους δήμους του εξωτερικού οι οποίοι εκείνη την ημέρα θα έρθουν να κάνουν το εξής: να συζητήσουν, να συνεργαστούν, να τοποθετηθούν και να αποφασίσουν από κοινού. Οι νέοι της τοπικής αυτοδιοίκησης σίγουρα αξιοποιούν τις γνώσεις των παλιών αιρετών, αλλά σίγουρα διαθέτουν περισσότερα εφόδια να προσφέρουν όπως για παράδειγμα στην τεχνολογία. Η Ευρώπη δίνει αυτές τις ευκαιρίες στους νέους καθημερινά αλλά και όλες οι χώρες αξιοποιούν τους νέους που διαθέτουν. Δεν μπορώ να φανταστώ μια χώρα η οποία θα παραγκωνίσει τους νέους πολιτικούς. Από την άλλη μεριά η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων προσπαθούν καθημερινά να ανταπεξέλθουν με έργα στις νέες προκλήσεις. Σίγουρα η τοπική αυτοδιοίκηση, οι δήμοι και οι περιφέρειες, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην διαμόρφωση της κυβερνητικής ατζέντας. Όσο καταφέρνει η τοπική αυτοδιοίκηση να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κυβερνητική ατζέντα, τόσο η κάθε χώρα με την σειρά της θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο και στην Ευρώπη. Το ζήτημα είναι όπως είπα και προηγουμένως, να προσπαθεί και η Ευρώπη να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα και να είναι δίπλα στο πλευρό των περιφερειών και των δήμων.

Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, περιλαμβάνεται η Στέλλα Σ. Σαλέπη, άτομα κάθονται

Κατά πόσο θεωρείς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να στηρίξει στην πράξη του δήμους και τις περιφέρειες των κρατών μελών της, και συγκεκριμένα κατά πόσο ωφελούμενη μπορεί να βγει η Ελλάδα από την ευρωπαϊκή αυτή συνεννόηση;

Θα πρέπει κανείς να καταλάβει ότι όταν εννοούμε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ελλάδα σίγουρα δεν εννοούμε μόνο τα χρηματοδοτικά προγράμματα που προέρχονται από εκεί. Υπάρχουν καινοτομίες αλλά και αξίες που προάγονται όπως για παράδειγμα, η καταπολέμηση των διακρίσεων, η εδαφική και η κοινωνική συνοχή, η ασφάλεια, η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και άλλες αξίες που εναρμονίζονται σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το θέμα είναι να εναρμονίζονται αυτές οι αξίες σε όλα τα κράτη. Δεν θα τοποθετηθώ κατά πόσο κερδισμένη θα είναι η Ελλάδα στην συμφωνία της, θα θέσω το ερώτημα εκεί όμως κατά πόσο κερδισμένη είναι η Ευρώπη από την Ελλάδα.