Επέτειος: Ο ένας και μοναδικός τελικός ελληνικού Λιγκ Καπ και οι Θρακιώτες που συμμετείχαν σε αυτόν

Ηταν 2 Ιουνίου του 1990 όταν πραγματοποιήθηκε στο ΟΑΚΑ ο ένας και μοναδικός τελικός ελληνικού Λιγκ Καπ στην ιστορία. Η ΕΠΑΕ τότε είχε αποφασίσει να γίνει αυτή η τρίτη διοργάνωση, που είναι καθιερωμένη στην Αγγλία, μεταξύ μόνο των ομάδων που μετείχαν στην Α’ Εθνική, μια διοργάνωση που φημολογήθηκε τα προηγούμενα χρόνια ότι θα αναβιώσει από την Super League αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη ποτέ.

Στη διοργάνωση συμμετείχαν μόνο οι 18 ομάδες του πρωταθλήματος Α’ Εθνικής 1989–90, συμπεριλαμβανομένης της Ξάνθης που μόλις είχε ανέβει στα μεγάλα σαλόνια, ενώ οι αγώνες τη πρώτης φάσης, της δεύτερης, των προημιτελικών καθώς και ο τελικός, ήταν μονοί αγώνες, πλην των ημιτελικών που υπήρξαν διπλοί. Η διοργάνωση ξεκίνησε τον Ιανουάριο και ολοκληρώθηκε στις 2 Ιουνίου του 1990.

Η θρακιώτικη συμμετοχή της Ξάνθης έληξε άδοξα από τον πρώτο αγώνα, μετά την ήττα στο νοκ άουτ παιχνίδι με τον Ηρακλή με 2-1. Ωστόσο υπήρχε θρακιώτικη παρουσία στον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ, στον οποίο επικράτησε η Ένωση με σκορ 3-2 σε έναν αγώνα που έγινε παρουσία 22.289 θεατών.

Ο Δικέφαλος προηγήθηκε με 2-0 έως το 15′, χάρη σε γκολ που σημείωσε ο Γιώργος Σαββίδης. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο μέρος, οι “ερυθρόλευκοι” μείωσαν στο 44′ με τον Καλογερόπουλο. Λίγο μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους, ωστόσο, η ΑΕΚ σημείωσε και τρίτο γκολ, με τον Σαβέβσκι στο 53′. Το μόνο που κατάφερε η ομάδα του Πειραιά ήταν να μειώσει σε 3-2 στο 76′ με τον Ηλία Σαββίδη, ο οποίος λίγα λεπτά νωρίτερα είχε μπει στο παιχνίδι ως αλλαγή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο 36′ ο μετέπειτα και προπονητής για ένα φεγγάρι της Ξάνθης Σάββας Κωφίδης είχε χάσει πέναλτι, το οποίο είχε υποδείξει ο διαιτητής του τελικού Μάκης Γερμανάκος. Στον τελικό αγωνίστηκαν ακόμα ο Αλεξανδρουπολίτης Σωτήρης Μαυρομμάτης που ξεκίνησε από τα τσικό του Εθνικού και βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία της Eurokinissi από παλιότερο θέμα του Sport24 να μαρκάρει τον Τόνι Σαβέβσκι, αλλά και ο Ξανθιώτης Ηλίας Ταληκριάδης, που ήταν κάτω από τα γκολπόστ των ερυθρολεύκων και εικονίζεται τις κάτω φωτογραφίες μαζί με μια φωτο από κόντρα Μπατίστα-Χατζίδη.

Για να φτάσει στον τελικό η Ένωση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, απέκλεισε αρχικά τον Πανιώνιο μέσα από τη διαδικασία των πέναλτι (4-2, 3-3 το ματς). Ακολούθησε ο Άρης, του οποίου επιβλήθηκε με 5-2, ενώ στον τελευταίο αγώνα πριν από τον τελικό άφησε εκτός τον Λεβαδειακό ύστερα από δύο παιχνίδια (0-0, 1-0). Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του νίκησε 3-0 τον Ιωνικό, 1-0 τον Ηρακλή (που είχε αποκλείσει την Ξάνθη), ενώ στα ημιτελικά απέκλεισε τον Παναθηναϊκό (1-2, 2-2).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρωτάθλημα τη σεζόν 1989-1990 κατέκτησε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος συγκέντρωσε 53 βαθμούς (+3 από την πρωταθλήτρια της προηγούμενης σεζόν ΑΕΚ, +7 από τον ΠΑΟΚ, +8 από τον Ολυμπιακό). Το Κύπελλο της ίδιας αγωνιστικής περιόδου πήρε ο Ολυμπιακός, ο οποίος επικράτησε 4-2 του ΟΦΗ. Με άλλα λόγια, Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ μοιράστηκαν τους τίτλους εκείνη τη σεζόν, την μοναδική που διεξήχθησαν στην Ελλάδα τρεις διοργανώσεις.

ΑΕΚ (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Κοφινάς, Βασιλόπουλος, Γιώργος Σαββίδης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος, Παπαϊωάννου, Πατίκας, Σαβέβσκι, Μπατίστα (62′ Γεωργιάδης), Οκόνσκι, Χριστοδούλου (82′ Φαμέλης).
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Κώστας Πολυχρονίου): Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Καραταΐδης, Παχατουρίδης, Αλεξίου, Τσαλουχίδης, Μαυρομμάτης, Τσιαντάκης, Καλογερόπουλος (64′ Ηλίας Σαββίδης), Μαυρομμάτης, Κωφίδης, Δρακόπουλος.