H ταινία του Μάικλ Τζόρνταν «Τhe Last Dance» μέσα από τα μάτια 7 μπασκετανθρώπων της Θράκης

Ολόκληρο τον προηγούμενο μήνα όσοι αγαπούν το μπάσκετ παγκοσμίως καθηλώθηκαν από την μίνι σειρά του ESPN «Τhe Last Dance» που προβλήθηκε στο Netflix και αφορούσε τον Μάικλ Τζόρνταν.

Ο Air Τζόρτναν αποκαλύπτεται στην σειρά, αφού προβάλλεται ένα μέρος της προσωπικότητας του που για τους περισσότερους δεν ήταν γνωστό, καθώς και στο πιο μπασκετικό κομμάτι, μας δείχνει το πως είναι να είσαι μέρος της αποστολής μια ομάδας στο NBA εκ των έσω.

Το ThrakiSportS μίλησε με επτά ανθρώπους από την τοπική μπασκετική κοινότητα της Θράκγς, που μας είπαν τι τους άρεσε, τι όχι και τι κρατάνε περισσότερο από αυτόν τον πρώτο κύκλο της μίνι σειρας.

Ο προπονητής του Αρίωνα Ξάνθης Γιάννης Θερμος, της ομάδας που ήταν στην πρώτη θέση όταν διεκόπη το πρωτάθλημα στην ΕΚΑΣΑΜΑΘ, σχοολιάζει: «Έχω δει όλα τα επεισόδια. Θα έλεγα είναι εκπαιδευτικη ταινία και θα ήθελα να το δούνε οι παιχτες μου. Μου αρέσει που προβάλλεται η επιμονή ενός ανθρώπου να πετύχει τον στόχο του που είναι η κορυφή. Επίσης είναι πολύ θετικό πως η ταινία βγάζει μια αληθοφάνεια. Φαίνεται σαν να μην έχουν κόψει τίποτα και να δείχνουν τα πράγματα ακριβώς όπως έγιναν».

Ο Παναγιώτης Σαββίδης ηταν ο MVP της ΑΕ Κομοτηνής την περασμένη σεζόν, της ομάδας που ισοβαθμεί στην κορυφή της βαθμολογίας με τον Αρίωνα. Οταν ρωτήθηκε από το ThrakiSportS για την ταινία, ανέφερε: «Αυτό που δεν μου άρεσε ήταν πως βγήκαν αρκετά αρνητικά στοιχεία στην φορά. Όλοι τον είχαμε σαν είδωλο αλλά αποδείχθηκε πως δεν ήταν και ο καλύτερος χακακτηρας. Σίγουρα παντός μπορούμε να συμπεράνουμε το ποσο σκληρά δούλεψε για να πετύχει τους στόχους του».

Ο αθλητής του Εθνικού Αλεξανδρούπολης Ηλίας Παπαδούδης αναφέρει: «Αρχικά θεωρώ τέλειο το τάιμινγκ της κυκλοφορίας γιατί ήταν μέσα στην καραντίνα. Για εμάς τους νεότερους που μεγαλώσαμε με τους Λεμπρόν Τζέιμς, Κόμπε Μπράιαντ και κάποιους άλλους ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία να δούμε πράγματα για τον μύθο που περιβάλλεται γύρω από το όνομα του Τζόρνταν. Παράλληλα όμως συμπεραίνουμε πως δύσκολα θα ήταν πρωταθλητής χωρίς αυτούς τους συμπαίχτες που είχε. Μου αρέσει μου δείχνει το πόσο σημαντικός και καθοριστικός ήταν ο Τζέρι Κράους στην προσπάθεια των Μπούλς, αλλά ταυτόχρονα δεν θεωρώ σωστό να του ρίχνουν τόσες ευθύνες για το τέλος της δυναστέιας, διότι έχει πεθάνει και δεν μπορούμε να ακούσουμε την δική του πλευρά. Μου άρεσε που σε πολλά επεισόδια τον έδειχνε σαν «κακό παιδί» Είναι λογικό σε τέτοιο επίπεδο να κρατάς μια τέτοια στάση. Μου αρέσει ακόμα το γεγονός πως δεν επικεντρώνεται μόνο στον εαυτό του αλλά στην γενικότερη λειτουργία των Μπουλς. Τέλος θεωρώ το σημαντικότερο πως μπορεί κάποιο παιδί από αυτή την ταινία να αγαπήσει περισσότερο το μπάσκετ και γενικότερα τον αθλητισμό».

Επιστρέφοντας στην Ξάνθη, ρωτήσαμε από τον Λεύκιππο τον Φίλιππο Παϊτάρη, που εκτός από παίκτης στο ανδρικό τμήμα είναι και υπεύθυνος φυσικής κατάστασης του παιδικού τμήματος και προπονητής τμημάτων υποδομής του συλλόγου. Αναφέρει: «Η σειρά ήταν πόλη καλή. Μου άρεσαν πολύ οι ιστορίες από τα παιχνίδια και τα αποδυτήρια. Μου άρεσε που δείχνει τις σχέσεις του Μάικλ Τζόρνταν με τους συμπαίχτες του, τους αντιπάλους και τον τζένεραλ μάνατζερ. Αναλύει πολύ καλά την ομάδα της δυναστείας με τους Πίπεν, Κούκοτς και τους άλλους. Έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί είναι σαν να βλέπεις τα πράγματα από μέσα. Σαν μια παρακαμερα».

Ο προπονητής της Φιλίας Ορεστιάδας Γιώργος Ουζουνίδης τονίζει: «Ο Τζόρνταν είναι ένας αθλητής ο οποίος δικαιωματικά μπορεί να βγάλει την δική του ταινία. Εμένα μου άρεσε περισσότερο η εσωτερική όψη, δηλαδή πως λειτουργεί μια ομάδα του NBA, τα ταξίδια κλπ. Δεν με απασχόλησε ιδιαίτερη η προσωπική ζωή του Τζόρνταν. Επικεντρώθηκα στον τρόπο λειτουργείας αυτών των ομάδων. Πολλοί νομίζουν πως σε αυτό το επίπεδο είναι όλα τέλεια, γίνονται οι τέλειες προπονήσει, όλοι έχουν τέλειες σχέσεις μεταξύ τους και γενικά έχουμε στο μυαλό μας μια φανταστική εικόνα, αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι».

Ο προπονητής του γυναικέιου τμήματος της Ασπίδας Ξάνθης Νεδήμ Καρά Αχμέτ αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι δεν πρόλαβα να δω όλα τα επεισόδια, αλλά αυτά που είδα μου άρεσαν πάρα πολύ. Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι ένας από τους πιο αναγνωρισμένους αθλητές παγκοσμίως και σίγουρα η ταινία του έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Σίγουρα όταν ολοκληρώσω όλα τα επεισόδια θα έχω μια πιο καθαρή άποψη».

Τέλος, ο Βασίλης Τσερνισώφ, πρώην παίχτης και προπονητής της ΑΕ Κομοτηνής και πλεόν προπονητής στις μικρές ηλικίες της Εθνικής Νορβηγίας σχολιάζει: «Ηξερα αρκετά για τον Τζόρνταν πριν την ταινία. Για μένα το μπάσκετ άρχισε από τον Πένι Χαρνταγουέι. Δεν εντυπωσιάστηκα με την ταινία. Μου άφησε μια πικρία, ίσως περίμενα λίγα περισσότερα πράγματα. Θεωρώ ότι ήταν κίνηση ματ για να υπενθυμίσει στον κόσμο πως είναι ο καλύτερος των καλύτερων σε όλες τις συγκρίσεις που γίνονται ειδικά με τον Λεμπρόν Τζέιμς και τον Κόμπε Μπράιαντ. Παρ’ όλα αυτά, δείχνει πως είναι παίχτης με τεράστια επιμονή και αγάπη και είναι κάτι το οποίο το δείχνω στα παιδιά στην Νορβηγία γιατί εδώ είναι όλοι ίσως λίγο πιο σοφτ γιατί δεν τους λείπουν πολλά πράγματα. Με το ντοκιμαντέρ δείχνει ότι δεν θέλει να χάνει πουθενά, Πάρ όλα αυτά θεωρώ πως το ντοκιμαντέρ βγήκε γιατί ήθελε να καθαρίσει και την θέση του ή το όνομα του από κάποιες καταστάσεις. Όποιος και να είναι ο λόγος που έγινε το ντοκιμαντέρ, δεν αναιρείται πως είναι ο καλύτερος των καλύτερων και όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε πως μιλάμε για έναν τεράστιο παίχτη. Ο Μάικλ Τζόρνταν είναι το ίδιο το μπάσκετ».