Ο Τέλης Ζουρνατσίδης αναλύει την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ και ιδίως στον ΠΑΟΚ

Ο Θρακιώτης πρώην τιμ μάνατζερ του ΠΑΟΚ, Τέλης Ζουρνατσίδης βρέθηκε στην εκπομπή του SDNA TV  «Rebound by Hellenic Coin» με τον Τόλη Κοτζιά και μίλησε για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ.

Ο Τέλης Ζουρνατσίδης τόνισε αρχικά για τον ίδιο: «Ήταν μία χαλαρή χρονιά για μένα, δεν έχεις αυτή την πίεση, την αγωνία που έχει η θέση στο sport manager σε έναν επαγγελματικό σύλλογο γιατί είναι μία πολυσύνθετη θέση, μου αρέσει. Απαιτεί τεράστια προσπάθεια και ικανότητες αλλά σου δίνει και μεγάλη ικανοποίηση» ενώ στην συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ΠΑΟΚ: «Είναι σύνθετο το πρόβλημα αλλά και απλό. Στα 10 χρόνια που ήμουν στην ομάδα είχαμε ένα πρόβλημα. Τα λεφτά. Έλειπαν τα λεφτά. Μην νομίσει κάποιος ότι λέω κάτι απλό. Αν έχεις χρήματα δεν σημαίνει ότι έχεις λύσει όλα σου τα προβλήματα. Έχουμε πολλά παραδείγματα ομάδων των οποίων οι ιδιοκτήτες επένδυσαν πάρα πολύ χρήματα και είτε δεν είχαν το αθλητικό αποτέλεσμα με βάση την επένδυση τους είτε καθυστέρησαν πολύ να γευτούν την χαρά της επιτυχίας. Είχαμε το υπόλοιπο… πακέτο αλλά μας έλειπαν χρήματα. Είναι σύνθετο το θέμα. Και χρήματα πρέπει να βρεθούν και υπάρξει και μία κατάσταση, όπου τα χρήματα να πιάσουν… τόπο. Αυτός ο συνδυασμός δεν έρχεται. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, παρά το να προσπαθούν όλοι για το καλύτερο. Όταν πήγα το 2009 στον ΠΑΟΚ, άκουγα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό γιατί δεν έχουμε λεφτά, το… ένα, το… άλλο. Τελικά έγιναν πολλά χωρίς λεφτά. Με τρόπο, με σύστημα.

Αλλά ότι και να γίνει, με την καλύτερη κατάσταση, έχει… ταβάνι. Όταν δεν μπορείς να εκμεταλλεύεσαι και 100% την τεχνογνωσία, φτάνεις σε χρονιά όπως η φετινή η οποία ήταν πολύ λυπηρή. Η ομάδα δεν χρειάζονταν να φτάσει εκεί, ακόμα και χρήματα να μην έχει, θα μπορούσε να υπάρχει μία αξιοπρέπεια. Εμείς τα τελευταία 10 χρόνια βγήκαμε πέντε φορές τρίτοι. Μπορείς να κρατάς την αξιοπρέπεια σου, ακόμα και αν δεν υπάρχουν χρήματα. Για να γίνει ο ΠΑΟΚ αυτό που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, πρέπει να βρεθεί ένας άνθρωπος να τον στηρίξει οικονομικά και να είναι και παθιασμένος».

Για την κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ και τις πρόσφατες εξελίξεις στον ΕΣΑΚΕ είπε: «Έχουμε δημιουργήσει έναν… Γόρδιο δεσμό, βλέπουμε την προφανή λύση αλλά κανείς δεν έχει κότσια να την επιβάλλει. Καταρχήν δεν λειτουργεί ο αθλητικός νόμος. Όταν υπάρχει μία αρχή αδειοδότησης και έρχεται τώρα ο ΕΣΑΚΕ και λέει ότι πρέπει να δημιουργήσουμε μία δικιά μας εσωτερική επιτροπή αδειοδότησης, παίρνουμε τότε ως δεδομένο ότι έχει αποτύχει το σύστημα της ΕΕΑ. Υπάρχει καταστρατήγηση του αθλητικού νόμου. Καταθέτουν ομάδες τον φάκελο στην αρχή της χρονιάς, να πω για τον ΠΑΟΚ. Καταθέσαμε έναν άρτιο φάκελο. Μπορούσαμε να αγωνιστούμε στο πρωτάθλημα; Όχι γιατί υπήρχαν οικονομικά προβλήματα της προηγούμενης χρονιάς, που δεν του επέτρεψαν να είναι ανταγωνιστικός. Και αυτό έχει γίνει και με άλλες ομάδες.  Είμαστε μία ιδιωτική Λίγκα αλλά πρέπει να πάρουμε και το ΟΚ της Ομοσπονδίας. Η λύση είναι προφανής. Τα λεφτά πάνω στο τραπέζι. Δεν ξέρει κανείς τα έσοδα και τα έξοδα των ομάδων. Αν θέλουμε να βάλουμε το δάχτυλο στην πληγή, θα πούμε πράγματα δυσάρεστα. Θέλουμε να βάλουμε κριτήρια αλλά μέχρι εκεί που βολεύουν τα κριτήρια. Πλήρη διαφάνεια. Είναι δυνατόν ένας αθλητής να λέει θα πάω στο BAT γιατί εκεί το συμβόλαιο του αναγνωρίζεται και στην Ελλάδα όχι;

Ποιος θα ελέγξει τον έναν και τον άλλο στον ΕΣΑΚΕ; Εάν εγώ είμαι ΠΑΟΚ και θέλω θα βγάλω 500.000 ευρώ και χρειάζονται 1 εκ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος να βάλει την υπογραφή του και να πει εγώ το καλύπτω για να λειτουργεί το σύστημα. Δεν μπήκαμε ποτέ σε αυτή την διαδικασία. Γιατί να έχουμε εγγυητική 200.000 ευρώ και όχι το σύνολο του μπάτζετ της χρονιάς; Είναι νόμος του Κράτους να καταθέτει κάθε ομάδα τις εμπορικές της συμφωνίες. Αλλά γίνεται; Ποιος το ελέγχει; Στο τέλος όλοι μετράνε το συμφέρον τους και όχι το κοινό καλό. Απ’ αυτό πάσχει η Λίγκα. Είναι ευκαιρία να δουλέψουν όλοι για το καλό της Λίγκας, άσχετα αν παίξουν 10 ή 12 ομάδες»