Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου σε Ροδόπη και Έβρο

ΕΒΡΟΣ

Η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, 101 χρόνια μετά τον σφαγιασμό από τις ορδές των Τούρκων του Κεμάλ 353.000 Ελλήνων του Πόντου, τιμήθηκε χθες στην Αλεξανδρούπολη.

Η εκδήλωση που οργάνωσε η Αντιπεριφέρεια Έβρου για τον επίσημο εορτασμό και με λήψη των απαραίτητων μέτρων για αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού, ξεκίνησε με Θεία λειτουργία στον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου και ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Πόντιου Αγωνιστή στο πάρκο της “Αργώ” στην παραλία της πόλης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς στην ομιλία του μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι: “Τριάντα χρόνια ο οργανωμένος Ποντιακός ελληνισμός αγωνίζεται για την διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι τελικής δικαίωσης”.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, από τους βουλευτές Έβρου Τάσο Δημοσχάκη και Σταύρο Κελέτση, τον Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργο Κιζιρίδη που μαζί με τον Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Θεόδωρο Βουρδόλη εκπροσώπησαν τον δήμο Αλεξανδρούπολης και τους εκπροσώπους της στρατιωτικής, αστυνομικής, πυροσβεστικής και λιμενικής υπηρεσίας.

ΡΟΔΟΠΗ

Σύμφωνα με τα υπ’ αριθμ. πρωτοκ. 29.651 και 29.652/15-5-2020 έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικών, φέτος οι εκδηλώσεις για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκαν σήμερα 24 Μαΐου 2020 παρουσία εκπροσώπων της πολιτείας, φορέων, του στρατού, των σωμάτων ασφαλείας και των ποντιακών σωματείων Ροδόπης.

Οι εκδηλώσεις λόγω των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, πραγματοποιήθηκαν με περιορισμένο αριθμό πολιτών.

Ενόψει των ανωτέρω, στην Κομοτηνή έλαβαν χώρα οι εκδηλώσεις:

  • Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Περιφερειακών και Δημοτικών καταστημάτων, των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών.
  • Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων και Δημοτικών καταστημάτων, καθώς και των καταστημάτων των ΝΠΔΔ και των Τραπεζών.

08:00 Επίσημη έπαρση της σημαίας στο Ηρώο της πόλης με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες και ένα σαλπιγκτή του στρατού / φωταγώγηση στρατοπέδων.

9:30 Επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων. Μετά την επιμνημόσυνη δέηση εκφωνήθηκε ομιλία από τον κ. Χρήστο Χιωτέλη, Πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».

10:15 Κατάθεση στεφάνων στον Ανδριάντα του Μητροπολίτου Τραπεζούντος Χρύσανθου (στην Πλατεία του Αυτοκράτορα Θεοδοσίου, έναντι του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου). Στη συνέχεια τηρήθηκε σιγή ενός λεπτού. Τιμές απέδωσαν δύο οπλίτες και ένας σαλπιγκτής του στρατού, με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

20:05  Υποστολή της σημαίας στον χώρο του Ηρώου της πόλης, με απόδοση τιμών από δύο οπλίτες και έναν σαλπιγκτή του στρατού με μέριμνα του ΑΔΦΚ.

Πηγή: https://www.evros-news.gr
https://inkomotini.news