Επέτειος: 10 χρόνια από την τελευταία παράσταση του ΑΣ Ξάνθη στο Αμοιρίδειο απέναντι στον Ηρακλή

Ηταν τέτοια μέρα δέκα χρόνια πριν, στις 22 Μαΐου του 2010, όταν ο ΑΣ Ξάνθη νικούσε στο Αμοιρίδειο τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 72-67.

Η αναμέτρηση ήταν στο πλαίσιο της προτελευταίας αγωνιστικής της Α2 Ανδρών τότε και έμελλε να αποτελέσει την τελευταία παράσταση του ΑΣ Ξάνθη στο κοινό του αλλά και την τελευταία νίκη στην ιστορία της ομάδας. Μια εβδομάδα μετά, στις 29 Μαΐου στις Σέρρες θα έχανε από τους Ίκαρους με 81-62. Με εκείνο το ματς θα ολοκληρωνόταν το πρωτάθλημα αλλά και η πορεία της ομάδας στον χρονοχώρο, αφού λίγες εβδομάδες μετά το ΑΦΜ της θα μετακόμιζε στην… Αμαλιάδα και ο ΑΣ Ξάνθη θα εξαφανιζόταν από τον μπασκετικό χάρτη – αφού θα συνέχιζε στην θέση του ο Κόροιβος.

Σε εκείνο το τελευταίο παιχνίδι της Ξάνθης μπροστά στο κοινό της, λίγος κόσμος είχε σπεύσει στο Αμοιρίδειο (για να εκτιμήσει και τι έχασε). Υπήρχε ένα πανό των XanthiFans και σποραδικά στην κερκίδα κάποιοι κυρίως συγγενείς και φίλοι. Η ατμόσφαιρα για τα δεδομένα ήταν εντυπωσιακή, αλλά αυτό οφειλόταν στους οπαδούς του Ηρακλή που είχαν έρθει μαζικά στο γήπεδο και είχαν δημιουργήσει ατμόδφαιρα ποδοσφαιρικού γηπέδου. Προπονητής του Ηρακλή ήταν ο Λευτέρης Κακιούσης, ο οποίος λόγω ενός τραυματισμού είχε εμφανιστεί στο γήπεδο με… πατερίτσες, ενώ τον ΑΣ Ξάνθη προπονούσε ο νυν τεχνικός του ΓΑΣ Κομοτηνή Νεοκλης Λεμονίδης.

Διαιτητές: Μαχαιριανάκης – Κοτσιμπός – Γιαμούζης
Τα δεκάλεπτα: 20-21, 48-39 (ημίχρονο), 57-48, 72-67 (τελικό αποτέλεσμα)
ΑΣ ΞΑΝΘΗ (Λεμονίδης): Παναγιωτόπουλος 15 (2), Χρήστου 17 (9ρ., 7ασ.), Ιωακειμίδης 2, Κουκουράβας, Στεφανίδης 4, Γέλενιτς 11 (3), Αναγνωστόπουλος 5, Νησιώτης 10, Καραγεωργίου 8.
ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Κακιούσης): Καστλ 6 (2), Ακτίπης, Καμπερίδης 3 (1), Κέκελης, Ακεψιμαΐδης 2, Λάππας 5 (1), Λαμπρόπουλος 16 (1), Καραποστόλου 3 (0/8τρ.), Πέτροβιτς, Τσαμάτος 17 (2), Μπούτσι 7 (1), Δέσπος 8.