ΟΛΟΙ τους και ΜΟΝΗ της η Ξάνθη! Η ακτινογραφία της ψηφοφορίας στο αίτημα για επιστροφή του -5

Μπορεί η αίσθηση που δόθηκε να είναι ότι οκτώ από τις 14 ομάδες της Super League τάχθηκαν κατά του αιτήματος της Ξάνθης να της επιστραφούν οι πέντε βαθμοί, ωστόσο η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι η Ξάνθη έμεινε… μόνη της σε αυτή τη μάχη.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ξάνθη Γιώργος Στράτος ήταν εκείνος που εκπροσώπησε την ομάδα της Θράκης σε αυτό το αίτημα και ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, υποστηρίζοντας ότι η αφαίρεση των βαθμών που επέβαλε αρχικά το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό της Λίγκας και εν τέλει η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αποτελούσε στην ουσία συνέχεια της αφαίρεσης πιστοποιητικού συμμετοχής – η οποία αφαίρεση ωστόσο ανακλήθηκε με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου.

Στην ονομαστική ψηφοφορία ωστόσο η ΠΑΕ Ξάνθη ήταν η μόνη που υπερασπίστηκε το αίτημά της. Κάθετα αντίθετες εκτός από Ολυμπιακό και Λάρισα ήταν και οι ΠΑΕ ΑΕΚ, Άρης Θεσσαλονίκης, Αστέρας Τρίπολης, Ατρόμητος Περιστερίου, ΟΦΗ και Βόλος – δηλαδή και ομάδες που μετέχουν στο λεγόμενο «μπλοκ του ΠΑΟΚ».

Μην γελιέστε όμως. Ακόμα και το Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ που ψήφισαν «παρών» καθώς και ο Παναιτωλικός με την ΕΠΟ που επέλεξαν το λευκό, στην ουσία καταψήφισαν με απλά πιο διακριτικό τρόπο το αίτημα της Ξάνθης. Οταν κάποιος έχει τιμωρηθεί και ζητάει να ξετιμωρηθεί, το λευκό και το παρών ποτέ δεν είναι υπέρ του αιτούντα, ο οποίος εναγωνίως ψάχνει να βρει ψήφους για να στηρίξει το αίτημά του.

Αποδείχθηκε ότι η Ξάνθη ήταν μόνη της. Κυρίως όμως αποδείχθηκε ότι για την πλειοψηφία των ομάδων, εφόσον διατηρηθεί η ανάκληση του πιστοποιητικού της ΠΑΕ Ξάνθη από το Διοικητικό Εφετείο, θεωρούν ότι η τιμωρία της δεν αρκείται στην αφαίρεση βαθμών. Το είπε ρητά άλλωστε ο ίδιος ο νομικός σύμβουλος της Λιγκας ερμηνεύοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου.

Αν αφαιρεθεί οριστικά το πιστοποιητικό συμμετοχής της Ξάνθης στο πρωτάθλημα και μάλιστα αναδρομικά από την ημέρα έκδοσής του ως ουδέποτε εκδοθέν, όπως προβλέπει η απόφαση της ΕΕΑ, αυτό θα σημαίνει την αποβολή της ομάδας από το πρωτάθλημα. Πρέπει η Ξάνθη είτε να ανατρέψει τα δεδομένα το Διοικητικό Εφετείο στην κυρίως δίκη – είτε να προλάβει να επικυρωθεί η τελική βαθμολογία των πλέι άουτ πιο πριν, ώστε να μην έχει πρακτικά νόημα τυχόν απόφαση που θα ξεπαγώνει την αναστολή ανάκλησης του πιστοποιητικού.

Συμπέρασμα; Ο κίνδυνος υποβιβασμού της Ξάνθης είναι πολύ σοβαρός. Και δεν είναι μόνο αγωνιστικός, με βάση την επικύρωση της βαθμολογίας μετά την αφαίρεση 12 βαθμών, γεγονός που φέρνει την ομάδα στην πολύ επικίνδυνη ζώνη. Οι αγώνες που έχει να δώσει ο ΑΟΞ για την σωτηρία του είναι πολλοί και σε πολλα επίπεδα, όχι μόνο εντός αγωνιστικού χώρου αλλά και στα διοικητικά συμβούλια και τις δικαστικές αίθουσες…