Αμφισβήτησε ξανά την Γενοκτονία η θρακιώτικη εφημερίδα που αντέδρασε στη φανέλα της ΠΑΕ Ποντίων

Σάλος έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες με την ευθεία αμφισβήτηση της ποντιακής γενοκτονίας στην 101η επέτειό της από την τουρκόφωνη θρακιώτικη εφημερίδα Birlik. Το θέμα ήδη σηκώθηκε από κόμμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου (Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου) κάνοντας τον γύρο της Ελλάδας.

Η ημέρα μνήμης της ποντιακής γενοκτονίας έχει καθιερωθεί εδώ και πάνω από δυο δεκαετίες να τιμάται στις 19 Μαΐου με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων και στο πλαίσιο αυτής διοργανώνονται εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Στην Ξανθη τοποθετήθηκε ένα πανό από τον Δήμο μπροστά από το Δημαρχείο στην κεντρική πλατεία της πόλης, αλλά το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του μειονοτικού εντύπου.

Συγκεκριμένα, η Birlik σε ανάρτηση στην ηλεκτρονική της έκδοση την Κυριακή έκανε λόγο ότι «στις φετινές εκδηλώσεις του δήμου Ξάνθης, εκδηλώθηκε η στήριξη με ανάρτηση ενός μεγάλου πανό που ετοιμάστηκε προς τιμήν των 100 ετών από την δήθεν “Ποντιακή Γενοκτονία”», αμφισβητώντας ευθέως το συγκεκριμένο αναγνωρισμένο από το ελληνικό κράτος ως ιστορικό γεγονός.

Ωστόσο οφείλει να επισημανθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο έντυπο αμφισβητεί ευθέως την ποντιακή γενοκτονία. Τα ίδια είχε πράξει η Birlik πριν τρία χρόνια με την περίφημη υπόθεση της φανέλας της ΠΑΕ Ποντίων Θρυλορίου Ροδόπης με το σύνθημα «Δεν ξεχνώ, πάντα τιμώ» – ομάδας που δεν υπάρχει πλέον στον ποδοσφαιρικό χάρτη της Θράκης εξαιτίας εκείνης της φανέλας και της επιμονής της να την φορέσει σε επίσημους αγώνες.

Από την Birlik είχε γίνει η πρώτη καταγγελία, με ευθεία απειλή στο δημοσίευμα για προσφυγή στην UEFA και την FIFA, η οποία οδήγησε στην απαγόρευση της χρήσης της φανέλας από την ΕΠΣ Θράκης μετά από σχετική ειγήγηση του νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, την τιμωρία της ομάδας με τρεις μηδενισμούς και αποβολή από το πρωτάθλημα και την επικύρωση της απόφασης και από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, με πρόεδρο τότε τον δικαστή Δημήτρη Σκουτέρη.

Υπενθυμίζεται ότι σε εκείνο το πρώτο δημοσιευμα η εφημερίδα Birlik είχε και πάλι κάνει λόγο για «δήθεν Ποντιακή Γενοκτονία», επισήμαινε ότι «είναι γνωστό πως παγκοσμίως στα γήπεδα απαγορεύεται η πολιτική, ο ρατσισμός και η πρόκληση της απέναντι πλευράς» και σχολίαζε: «Αποτελεί θέμα ενδιαφέροντος το τι μέτρα θα λάβουν άραγε σε αυτή την κατάσταση πρώτα οι FIFA και UEFA και μετά η ΕΠΣ Ροδόπης».

Η συνέχεια γνωστή, με την ομάδα να κατεβαίνει με αυτήν την φανέλα σε έναν αγώνα κυπελλου και τρεις αγώνες πρωταθλήματος, να συμπληρώνει τρεις μηδενισμούς αφού οι διαιτητές δεν της επέτρεψαν να αγωνιστεί με αυτην την φανέλα, να προσφεύγει στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αλλά να μην δικαιώνεται με μια απόφαση που έγινε πανελλαδικό θέμα, αφού μεταξύ άλλων ανέφερε ουσιαστικά ότι η Ποντιακή Γενοκτονία μπορει να εορτάζεται παντού στην Ελλάδα εκτός από την… Θράκη.