Απορρίφθηκε το αίτημα ΑΟΞ να του επιστραφούν 5 βαθμοί και ορατός πλέον ο κίνδυνος υποβιβασμού

Απορρίφθηκε από τη Λίγκα το αίτημα της Ξάνθης να της επιστραφούν οι 5 βαθμοί που της είχαν αφαιρεθεί για τη μετοχική της σύνθεση, παρουσιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου που είχε αποκαλύψει το ThrakiSportS με την οποία αναστέλλεται η ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της.

Άκαρπη αποδείχθηκε η προσπάθεια της Ξάνθης, καθώς η πρόταση της έπεσε στο… κενό από την πλειοψηφία των ομάδων της Super League, στην τηλεδιάσκεψη του ΔΣ της Λιγκας. Η πλευρά της ΠΑΕ Ξάνθη, που εκπροσωπήθηκε από τον Γιώργο Στράτο, κατέθεσε την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, με την οποία αναστέλλεται η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής. Οπως υποστήριξαν από την Ξάνθη, με βάση την ανάκληση αυτή αφαιρέθηκαν από την ομάδα οι πέντε βαθμοί.

Ο νομικός σύμβουλος της Λίγκας Γιάννης Οικονομάκης έκανε λόγο για ένα ασαφές πλαίσιο και δεν συμφώνησε με το αίτημα της Ξάνθης για δύο λόγους, όπως είπε. «Η απόφαση του διοικητικού εφετείου, είναι απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, εκδόθηκε μετά την απόφαση του Πρωτοβάθμιου της Λίγκας. Εκδόθηκε ωστόσο πριν την Επιτροπή Εφέσεων, η οποία έλαβε υπόψιν της την εν λόγω απόφαση. Αν διαβάσει κάποιος την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, θα δει οτι δεν θίγει το θέμα της αφαίρεσης βαθμών. Αναφέρει ρητά ότι χορηγεί αναστολή στην απόφαση της ΕΕΑ για αναστολή πιστοποιητικού. Και το κάνει γιατί διαβλέπει ότι διατρέχετε τον κίνδυνο να μην μπορέσετε να παίξετε στα play out. Αυτό χαρακτηρίζεται ως αδιόρθωτη βλάβη και προβλέπει, όχι την αφαίρεση βαθμών.  Εάν στη συνέχεια υπάρξει δικαστική ή πειθαρχική απόφαση, τότε ναι θα πρέπει να επιστραφούν οι βαθμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Γιώργος Στράτος απάντησε ότι η απόφαση για την αφαίρεση των βαθμών είναι σε συνέχεια της αφαίρεσης πιστοποιητικού συμμετοχής και πρόσθεσε. «Η σημερινή επικύρωση είναι η οριστική. Όλες οι αποφάσεις οφείλουν να είναι σύμφωνες με τους νόμους του κράτους». Στη συνέχεια η πλευρά της Ξάνθης ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία, η οποία και έγινε. Οι περισσότερες ΠΑΕ ψήφισαν εναντίον της, ενώ μόνο η ίδια η Ξάνθη υπερασπίστηκε το αίτημα της.

Συγκεκρίμενα οι ΑΕΚ, ΑΕΛ, Άρης, Αστέρας, Ατρόμητος, Βόλος, Ολυμπιακός, ΟΦΗ ψήφισαν υπέρ της απόρριψης του αιτήματος του ΑΟΞ· Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ «παρών»,ωενώ ο Παναιτωλικός και η ΕΠΟ λευκό. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σήμανε και την παραμονή της ποινής του -5 με την επικύρωση της βαθμολογίας. Αυτό σημαίνει ότι οι Θρακιώτες θα εκκινήσουν την διαδικάσια των πλέι άουτ με 18 βαθμούς και όχι με 23, με τον κίνδυνο του υποβιβασμού να είναι πολύ ορατός αφού είναι πλέον ελάχιστα πάνω από τον προτελευταίο Παναιτωλικό. Επιπλέον, στην κλήρωση του προγράμματος η Ξάνθη μετά την αφαίρεση βαθμών θα έχει μειονέκτημα έδρας.

Το πιο σημαντικό ωστόσο είναι ότι για την πλειοψηφία των ΠΑΕ της Super League είναι άλλο πράγμα η ανάκληση των βαθμών και άλλο η ανάκληση του πιστοποιητικού. Κάτι που σημαίνει ότι αν δεν δικαιωθεί η Ξάνθη στο Διοικητικό Εφετείο, μέχρι την συζήτηση στο οποίο έχει παγώσει η ανάκληση του πιστοποιητικού της, τότε θα κινδυνεύσει με… ξαφνικό θάνατο – αφού αφαίρεση πιστοποιητικού θα σημαίνει με βάση την σημερινή πλειοψηφία αποβολή από το πρωτάθλημα της Super League και υποβιβασμό.