Θρακιώτες της Γερμανίας περιγράφουν πώς βίωσαν την «επανέναρξη» του ποδοσφαίρου

Μετά από δυο μήνες παγκόσμιου σχεδόν lockdown, το ποδόσφαιρο επέστρεψε. Και αυτή η επιστροφή ξεκίνησε από την Γερμανία και το πρωτάθλημα της Μπουντεσλίγκα – με πολλά ωστόσο μέτρα ασφαλείας.

Τι καλυτερο από το να περιγράψουμε αυτήν την εμπειρία πέντε Θρακιώτες της Γερμανίας; Ο υπογράφων άλλωστε, εδώ και μερικούς μήνες βρίσκομαι και εργάζομαι σε αυτή τη χώρα. 81 χιλιόμετρα από το γήπεδο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, 71 από το γήπεδο της Μάιντς και 70 από το γήπεδο της Χοφενχάιμ στο Σίνσχαϊμ. Και αν η υπόλοιπη Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος περίμεναν πως και πώς αυτήν την επανέναρξη, φανταστείτε και εμάς που βρισκόμαστε στην πηγή αλλα δεν μπορούσαμε να πιούμε νερό.

Λόγω της κατάστασης με τον κορονοϊό και επειδή οι αγώνες μέχρι το τέλος της σεζόν (για να μην πω για όλο το 2020 και βλέπουμε) θα γίνονται χωρίς θεατές, η τηλεοπτική πλατφόρμα Sky μεταδίδει τις δύο πρώτες αγωνιστικές της επανέναρξης ελεύθερα μέσω του καναλιού Sky Sports News, καθώς και μέσω της ιστοσελίδας της αλλά και του application που έχει για τα κινητά. Και προσωπικά αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι που οι δημοσιογράφοι στις μεταδόσεις φορούσαν όλοι μάσκες και η τηλεοπτική κάλυψη ήταν προσαρμοσμένοι στους νεους κανόνες, με έμφαση στοτς τρόπους πανηγυρισμών και τις αποστάσεις και τους άδειους πάγκους – αλλά και τις άδειες κερκίδες.

«Το ποδόσφαιρο είναι μέρος της ζωής εδώ και οι περισσότεροι περίμεναν πως και πως να ξεκινήσει. Υπήρχε ομως και ένα κομάτι που φοβόταν και ήθελε να ξεκινήσει πιο αργα», σχολιάζει ο Μιχάλης Τσαμουρλίδης, πρώην παίκτης της ΑΕΚ, του Πανιωνίου και του Εθνικού Αλεξανδρούπολης, ο οποίος για τρίτη σεζόν αγωνίζεται στην FSV Schwenningen που αγωνίζεται στον Β’ Όμιλο της Α’  Κατηγορίας της KreisLiga (κάτι αντίστοιχο με την Δ’ Εθνική στην Ελλάδα, αλλά σε επίπεδο που φυσικά συγκρινόμενο με τη χώρα μας θυμίζει Β’ Εθνική).

«Γενικά ο κόσμος περίμενε με ανυπομονησία αυτήν την στιγμή και παρόλο που δεν μπόρεσα να παρακολουθήσω τους αγώνες, εμένα προσωπικά μου έκανε εντύπωση ότι όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν κατακλυστεί τα ραδιόφωνα από ειδικά σποτάκια με ήχους γηπέδων και γεμάτων κερκίδων που προανήγγειλαν αυτήν την επανέναρξη, έστω και αν οι κερκίδες ήταν άδειες» λέει ο Δημήτρης Καλτέκης, φίλος και παλιός συνεργάτης του ThrakiSportS, ο οποίος έχει διατελέσει στο παρελθόν υπευθυνος του Γραφείου Τύπου της ΠΑΕ Ξάνθη αλλά τα τελευταία χρόνια έχει επίσης μεταναστεύσει οικογενειακώς στην Γερμανία, κοντά στην Στουργκάρδη.

«Η πρώτη κατηγορία ξεκίνησε και περιμένουμε πλέον να δούμε τι θα γίνει και με τις μικρότερες την Τρίτη, οπότε και θα ληφθούν οι αποφάσεις. Δεν καταφερα να δω καποιο παιχνίδι. Μονο τα χάιλαιτ. Από ό,τι είδα όμως, αρκετές ομάδες έδειξαν ανέτοιμες, κάτι αναμενόμενο. Τόσον καιρό είναι χωρίς προπονήσεις, σε υποομάδες, χωρίς μπάλα, ήταν ίσως αναμενόμενο. Και μάλιστα θα συνεχίσουν ίσως και με τρία παιχνίδια την εβδομάδα για να τελειώσει η σεζόν. Ευτυχώς πάντως, γιατί υπήρχε και η σκέψη να μην παιχτεί τίποτα μέχρι τον Δεκέμβριο και από Γενάρη του 2021 να συνεχιστεί η φετινή σεζόν μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι», λέει από την πλευρά του ο Τσαμουρλίδης.

Αν όλα πάνε καλά η Bundesliga θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 27 Ιουνίου, ενώ για το Σάββατο 4 Ιουλίου έχει προγραμματιστεί ο τελικός του Κυπέλλου, το οποίο βρίσκεται στην ημιτελική φάση. Ο Τσαμουρλίδης έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και έχει έναν λόγο παραπάνω για τους κινδύνους που εγκυμονεί η γρήγορη επιστροφη. «Υπάρχει ανησυχία για ταυματισμούς, αλλά πέρα από το θέμα της υγείας, υπάρχει και το θέμα της οικονομίας. Οι ομάδες έχουν υποστεί μεγάλο οικονομικό πλήγμα, άσχετα αν στη Γερμανία είναι σχετικά πιο καλά τα πράγματα σε σχέση με πολλές άλλες χώρες σε αυτόν τον τομέα. Μπορεί τα παιχνίδια να γίνονται κεκλεισμένων, ωστόσο υπάρχουν τα έσοδα από τηλεόραση και διαφημίσεις που είναι σημαντικα. Για αυτό θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Ειναι σημαντική η υγεία, αλλά πιο πάνω εδώ είναι η οικονομία. Αν δεν υπήρχε τόσο μεγάλο οικονομικό θέμα, δεν θα ξεκινούσαν ακόμα το πρωτάθλημα, θα κάναν μεγαλύτερη προετοιμασία. Περιμένω πολλές θλάσεις, ελπίζω όχι χειρότερα. Ωστόσο όλοι είναι επαγγελματίες στις ομάδες, έχουν σε υψηλό επίπεδο γυμναστές και γιατρούς και ξέρουν όλοι καλά τη δουλειά τους».

Ούτε όμως ο Πέτρος Τεγγελίδης, από τις μεγάλες δόξες του παρελθόντος του ΑΟΞ κάθισε να παρακολουθήσει αυτήν την επανέναρξη. Αντιθέτως, διοργάνωσε την ίδια ώρα στον κήπο του στη Γερμανία ένα ξεχωριστό ελληνικό «τσιμπούσι» με φίλους συμπατριώτες. Άλλωστε και ο ίδιος σχολιάζει ότι αν του έλειψε κάτι όλο αυτό το διάστημα είναι ότι δεν μπορούσε για τόσο καιρό να βγει για έναν καφέ ή ένα ποτό με κάποιον φίλο, λόγω των περιορισμών καθώς και να δει ποδόσφαιρο, έστω και αν αυτό χαροποίησε το υπόλοιπο σπίτι αφού υπήρχε ελεύθερη τηλεόραση για ταινίες και άλλα προγράμματα. Ο ίδιος ασχολείται και στη Γερμανία με το ποδόσφαιρο και αν έχει κάποιο παράπονο είναι ότι ενώ όλα τριγύρω δείχνουν να ξεκινούν, στις ακαδημίες ποδοσφαίρου και στις μικρές κατηγορίες εξακολουθεί ουσιαστικά να απαγορεύεται οποιαδήποτε δράση αφού τα μέτρα είναι τέτοια που δεν έχει ουσία να γίνουν προπονήσεις. «Μόνο το ποδόσφαιρο και τα εστιατόρια ουσιαστικά απέμειναν στη ζώνη 5 και δεν έχουν επανεκκινήσει ακόμα», σχολιάζει.

Τα πράγματα δείχνουν πάντως να πηγαίνουν καλύτερα. Η μάσκα στη Γερμανία είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους και από τους υπαλλήλους και από τους πελάτες. Αν δεν φοράς μάσκα δεν σε εξυπηρετούν και σε βγάζουν έξω. Το ίδιο ισχύει και στα μέσα μεταφοράς. Αν δεν φοράς μάσκα δεν ξεκινάει πχ το λεωφορείο και είσαι υποχρεωμένος να κατέβεις, αλλιώς έρχεται η αστυνομία. «Πάντως εμείς μπορεί να είχαμε περιορισμούς στις μετακινήσεις, αλλά δεν είχαμε υποχρέωση να γράφουμε χαρτιά ή να στέλνουμε για κάθε μετακίνηση όπως στην Ελλάδα», προσθέτει ο Δημήτρης Καλτέκης. «Το περάσμε κάπως πιο εύκολα σε σχέση με την Ελλάδα. Δεν υπήρχε αυτή η κλεισούρα που αντιμετώπισαν στην πατρίδα οι συμπατριώτες μας», αναφέρει και ο Πέτρος Τεγκελίδης.

Στη Γερμανία είναι πλέον ανοιχτά τα καφέ, τα μπαρ και τα εστιατόρια αλλά σε αυτά επιτρέπεται η είσοδος μόνο με μάσκα. Με το που μπαίνεις είσαι υποχρεωμένος να γράψεις ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και που μένεις, ούτως ώστε σε περίπτωση που βρεθεί κάποιος θετικός στον κορονοϊό να σε ειδοποιήσουν και να πας να κάνεις κατευθείαν τεστ. Στα μαγαζιά υπάρχουν μόνο τραπέζια και καρέκλες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε απόσταση το λιγότερο δύο μέτρων και αν δει κάποιος μαγαζί του φαίνεται σαν να είναι μισοάδειο. Φυσικά έξω μπορεί να κάτσει κάποιος χωρίς πρόβλημα αλλά σε αυτήν την πρεμιέρα ελάχιστοι φαίνεται να προτίμησαν αυτόν τον τρόπο παρακολούθησης, δεδομένου ότι δεν επιτρεπόταν οι παρέες.

Αλλά και όσοι βρέθηκαν στα γήπεδα ήταν υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκες (από τους ανθρώπους που θα κάθονται στους πάγκους μέχρι τους δημοσιογράφους και τους σεκιούριτι). Μόλις την Παρασκευή πάρθηκε η απόφαση ότι οι προπονητές να μην φοράνε μάσκα για να μπορούν οι παίκτες να ακούνε τις εντολές τους. Αλλά σε καμία περίπτωση το ποδόσφαιρο που είδαμε δεν είναι αυτό που γνωρίζαμε. Για αυτό και αντικειμενικά, ίσως και να μην έχει αξια να ασχολοηθούμε με τον θρίαμβο της Ντίρτμουντ στο ντερμπι του Ρουρ ήτα τα υπόλοιπα αποτελέσματα. Μα να μην μπορείς να πανηγυρίσεις αγκαλιά με τους συμπαίκες σου; Και το χειρότερο, όλα δείχνουν ότι τίποτα δεν θα είναι ιδιο για πολύ καιρό ακόμα…