Κατέρρευσε και οδηγήθηκε στο ιατρείο η μάνα της Ελένης Τοπαλούδη – ΙΣΟΒΙΑ και 15 χρόνια σε κάθε δράστη

Ομόφωνα ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι τόσο για τη δολοφονία όσο και για τον ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη, σύμφωνα με την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Οι δικαστές και οι ένορκοι κατέληξαν σε αυτήν την απόφαση μετά από πολλές ημέρες ακροαματικής διαδικασίας, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη. Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο ομόφωνα έκρινε στη συνέχεια πως δεν πρέπει να αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους δύο κατηγορούμενους.

Η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών ήταν να επιβληθεί σε καθέναν από τους κατηγορούμενους ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 15 έτη για τον βιασμό. Οι συνήγοροι υπεράσπισης ζήτησαν ελαφρυντικά ώστε να μετριάσουν και την ποινή. Το σώμα των ενόρκων ωστόσο δεν το το αποδέχθηκε και έκανε ομόφωνα δεκτή την εισαγγελική πρόταση.

Να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγρούμενους ζήτησε νωριτερα από δικαστές και ενόρκους η εισαγγελέας Έδρας του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό».

Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο» ενώ τόνισε πως δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη.

Η κ. Δόγκα τόνισε πως «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης» ενώ αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν».

«Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».

Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου. Ενόσω μιλούσε η εισαγγελική λειτουργός ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.

Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν κατά περίπτωση από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Η πλευρά του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε επιπλέον να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.

Αδιαθεσία για την μητέρα του θύματος

Αδιαθεσία αισθάνθηκε η μητέρα της Ελένης Τοπαλούδη η οποία φορτίστηκε ιδιαίτερα όταν άκουσε την υπεράσπιση του Ροδίτη κατηγορούμενου να ζητά ελαφρυντικό μετεφηβικής ηλικίας για τον εντολέα της.

Η κ. Τοπαλούδη αποχώρησε οργισμένη από τη δικαστική αίθουσα όταν άκουσε τον συνήγορο του 23χρονου να λέει «μακάρι η Ελένη να βρισκόταν στην ζωή».

Η γυναίκα άρχισε να κλαίει και να φωνάζει πως το παιδί της “δεν γυρνάει πίσω”, καταχειροκροτούμενη από πολλούς που βρισκόταν στην δικαστική αίθουσα.

Βγαίνοντας από την αίθουσα του δικαστηρίου, οδηγήθηκε σε χώρο του Εφετείου που λειτουργεί ως ιατρείο.

Έξω από την δικαστική αίθουσα πολλοί συγκεντρωμένοι, μέλη οργανώσεων κ.ά, με πανώ και αφίσες φωνάζουν συνθήματα ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία των δύο

Πηγή: https://gr.euronews.com/