Το ακρωτήρι του ελληνισμού η Θράκη μας γιορτάζει τα 100 χρόνια ελευθερίας της!

100 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την απελευθέρωση της Θράκης. 100 χρόνια από όταν ο Ελ. Βενιζέλος κατάφερε μετά από πολλά διπλωματικά παιχνίδια να εντάξει τελικά και πάλι στον ελλαδικό χώρο την πολυπολιτισμική Θράκη.

Ένας αιώνας λοιπόν ελέυθερης Θράκης. Δεν γιορτάζουν η Αθήνα, ούτε η Θεσσαλονίκη ούτε η Κρήτη ούτε η Μακεδονία ούτε κανένα θεωρητικά μεγάλο κέντρο την απελευθέρωσή του σήμερα, αλλά η Θράκη.

Για πολλούς μπορεί να περάσει και αδιάφορη η σημερινή ημέρα. Όχι άδικα για αυτούς που μένουν στην Πελλοπόνησο ή στη Νότια Ελλάδα και είναι -γεωγραφικά- μακριά από την Θράκη. Αλλά αυτό δεν δικαιολογεί κάποιον να μην τιμά την περιοχή η οποία αποτελεί το ακρωτήρι του ελληνισμού, το «τελωνείο» και το σύνορο της Ελλάδας και της Ευρώπης προς την Ανατολή.

Η Θράκη η οποία ανα τους αιώνες έχει δώσει τους δικούς της αγώνες, και πολλές φορές στηριζόμενη στις δικές της δυνάμεις, σήμερα με την ολοκλήρωση των 100 ετών ελέυθερης Θράκης, υπενθυμίζει σε όλους μας τη σημαντικότητα της περιοχής. Θυμίζει σε όλους μας πως η πολιπολιτισμικότητα δεν αποτελεί εμπόδιο για μία περιοχή αλλά διαμάντι. Θυμίζει σε όλους πως είναι να έχεις δίπλα σου ακριβώς έναν «ενοχλητικό» γείτονα και παρ’όλα αυτά εσύ να κρατάς τις ισοροπίες πρώτα από όλα στο εσωτερικό σου, αλλά και μετέπειτα στο εξωτερικό μέτωπο.

Η Θράκη αποτελούσε, αποτελεί και θα αποτελεί το μεγαλύτερο ίσως πόθο των γειτονικών χωρών. Ο πλούτος της περιοχής, αλλά και το γεωγραφικό σημείο είναι ο λόγος και της πολυπολιτισμικότητας και ο λογος που έχει πολλούς μνηστήρες ανά τους αιώνες. Γι’αυτό σήμερα δεν γιορτάζει μόνο η ακριτική – για πολλούς – Θράκη. Γιορτάζει ένα κομμάτι του ελληνισμού, το πιο σημαντικό ίσως κομμάτι αν αναλογιστούμε και το τι αντιμετώπισε το τελευταίο 3μηνο στα σύνορα της.

Τα μεγάλα κέντρα της Ελλάδας καλό θα ήταν λοιπόν, να αγκαλιάζουν την περιοχή της Θράκης, να την βοηθούν να ενισχύεται συνεχώς, και οι όποιες διακρίσεις της σε πολιτισμικό, κοινωνικό αλλά και αθλητικό κομμάτι να αντιμετωπίζονται ευνοικότερα. Πολιτισμικοί και αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής πρέπει να στηρίζονται, και όχι να διώκονται, καθώς αποτελούν πολλές φορές αφορμή για επίσκεψη στην περιοχή της Θράκης.

Χρόνια πολλά στη Θράκη μας, 100 χρόνια ελεύθερης και ελληνικής Θράκης!