Volley League: Τι έκανε από το 2010 μέχρι σήμερα ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης σε Α1, Κύπελλο Ελλάδος, Λιγκ Καπ και Ευρώπη

Στις 9 Μαϊού του 2010 ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης επέστρεφε στην A1 ή Volley League και από τότε η παρουσία του για δέκα χρόνια ήταν συνεχόμενη με πολλές διακυμάνσεις.

Aπό τους τελικούς του πρωταθλήματος απέναντι στον Ολυμπιακό μέχρι τους τελικούς σωτηρίας απέναντι στην ΑΕ Κομοτηνής αλλά φυσικά και το Ευρωπαϊκό κουστούμι απέναντι σε μεγάλες ομάδες όπως η Σκρά Μπέλχατσοφ και η Μπενφίκα αλλά και οι δύο παρουσίες στον τελικό του Λίγκ Καπ “Νίκος Σαμαράς”.

Το ThrakiSportS σκιαγραφεί συνοπτικά τα 10 χρόνια παρουσίας στην μεγάλη κατηγορία από το 2010 μέχρι σήμερα του Εθνικού αλλά και την πορεία του σε κύπελλο, Λιγκ Καπ και ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Σεζόν 2010-2011

Την πρώτη σεζόν από την άνοδο της ομάδας, ο Εθνικός πάλεψε αρκετά έτσι ώστε να σωθεί και τα κατάφερε καταλαμβάνοντας την 9 θέση, τέσσερις βαθμούς πάνω από τον υποβιβασμό. Στο τέλος της χρονιάς η Λίγκα είχε προτείνει στον Εθνικό να καλύψει κάποια θέση που οδηγούσε στην Ευρώπη αλλά η διοίκηση δεν την έκανε δεκτή. Αγωνιστικά ο Εθνικός πέτυχε 7 νίκες σε 22 αγώνες και αυτές εντός έδρας μόνο, με σημαντικότερη αυτή απέναντι στον Ολυμπιακό με 3-1 αλλά και απέναντι σε Πανελλήνιο, Απόλλων Καλαμαριάς, Επίκουρο Πολίχνης με τους οποίους πάλεψε για την παραμονή.

Στην πρώτη του σεζόν στην Volley League μετά από χρόνια ο Εθνικός στο Κύπελλο Ελλάδος αποκλείστηκε στην Α φάση από την Λαμία μετά την εντός έδρας ήττα με 0-3.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Γιάννης Ανδρεάδης): Γεωργιάδης, Κωνσταντινίδης, Κουμεντάκης, Σιδηρόπουλος, Δαλακούρας Κ., Γραμματικάκης, Τέσιτς, Κίτσιος, Κυριακίδης, Φαίγκα, Αλ Νάμπχαν και Ιβάν Ραίτς.

Σεζόν 2011-2012

Στο ίδιο μήκος κύματος με την προηγούμενη χρονιά κυμάνθηκε αγωνιστικά και η επόμενη. Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης κατάφερε να κερδίσει εύκολα την παραμονή του στην κατηγορία και με την κατάκτηση της 8 θέσης στην κανονική διάρκεια βρέθηκε και στα play off για τις θέσεις 5-8 και την μάχη για ένα Ευρωπαϊκό εισιτήριο, βεβαίως δεν τα κατάφερε και έτσι κατετάγη στην 8η θέση. Σημαντικότερες νίκες στην κανονική διάρκεια ήταν αυτές απέναντι στον Άρη με 3-2 εντός έδρας, Ολυμπιακό 3-2 και Παναθηναϊκό 3-1 ενώ εκτός έδρας πέτυχε μεγάλη νίκη απέναντι στον Φοίνικα Σύρου (κατετάγη στην 2 θέση) με 1-3.

Την σεζόν αυτή ο Εθνικός είχε αποχωρήσει από την προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος.

Το 2011 – 2012 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το Λίγκ Καπ. Ο Εθνικός στον ημιτελικό του Γ ομίλου κέρδισε με 3-1 τον ΠΑΟΚ αλλά στον τελικό, που θα έδινε το εισιτήριο για το FINAL 4 έχασε από τον Απόλλων Καλαμαριάς με 0-3.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Γιάννης Ανδρεάδης): Κουμεντάκης, Δαλακούρας Κ., Δαλακούρας Α., Σιδηρόπουλος, Γραμματικάκης, Κίροζ, Ιβάνοφ, Κόβατς, Κυριακίδης, Παπάζογλου, Γκονζάλεζ, Κοντοστάθης, Καβαρατζής, Μίτρεφ.

2012-2013

Η χρονιά 2012-2013 ήταν η πρώτη εκτόξευση του ΕΘνικού στα υψηλά στρώματα και στην τετράδα με το τέλος της σεζόν να του χαρίζει και το πρώτο ευρωπαϊκό εισιτήριο από την άνοδο του 2010. Τον Γιάννη Ανδρεάδη στον πάγκο αντικατέστησε ο Σάκης Μουστακίδης, ο οποίος κατάφερε να κάνει 10 στις 11 νίκες εντός έδρας, με μοναδική ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-3 και 5 νίκες σε 11 παιχνίδια εκτός έδρας. Στα play off ο Εθνικός αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό για μια θέση στα τελικά με τους ερυθρόλευκους να κάνουν 3 νίκες στην σειρά παίρνοντας την πρόκριση την πρόκριση, με τον Εθνικό να καταλαμβάνει την 4η θέση και να παίρνει ένα εισιτήριο για το CEV Cup της επόμενης σεζόν.

Ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης στην φάση των 16 ηττήθηκε από τον ΠΑΟΚ με 3-1 σετ.

Στην διοργάνωση του Λίγκ Καπ, ο Εθνικός πέρασε, με δύο νίκες 3-2 απέναντι σε Ηρακλή και Νίκη Αιγινίου, σαν πρώτος στο FINAL 4. Το Final 4 πραγματοποιήθηκε στο Βραχάτι όπου ο Εθνικός ηττήθηκε στον ημιτελικό από την Κηφισιά με 1-3.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Κουμεντάκης, Δαλακούρας Κ. , Δαλακούρας Α., Σιδηρόπουλος, Γραμματικάκης, Βλαχόπουλος, Ραίτς, Κόβατς, Κυριακίδης, Παπάζογλου, Κοντοστάθης, Καβαρατζής, Μίτρεφ.

2013-2014

Ακόμη μια επιτυχημένη χρονιά ήταν αυτή της περίοδου 2013-2014 καθώς ο Εθνικός κατάφερνε να φτάσει στον πρώτο του τελικό για το πρωτάθλημα μετά την άνοδο του, το 2010, αλλά παράλληλα να αγωνιστεί και στα Ευρωπαϊκά κύπελλα. Αρχικά ο Εθνικός κατέκτησε στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος την 3η θέση με 16 νίκες και 6 ήττες. Στα play off, στον ημιτελικό και με μειονέκτημα έδρας απέναντι στην Κηφισιά και ο Εθνικός κατέκτησε με 3 νίκες στην σειρά το εισιτήριο για τον τελικό απέναντι στον Ολυμπιακό. Στον τελικό, ο Εθνικός πάλι με μειονέκτημα έδρας και τα δύο πρώτα ματς στον Πειραιά έκανε τρομερή υπέρβαση και έχασε τις νίκες δύο φορές στο 5ο σετ ενώ στον τρίτο αγώνα μέσα στην Αλεξανδρούπολη ηττήθηκε με 0-3 και έτσι κατέκτησε την 2η θέση.

Παράλληλα ο Εθνικός αγωνίστηκε και στην Ευρώπη αρχικά στο CEV CUP και στην φάση των 16 αποκλείστηκε από την Σκρα Μπέλχατσοφ με δύο ήττες με αποτέλεσμα να υποβιβασθεί στο Challenge και αφού πέρασε την Κομουνάλνικ Γκρόντνο από την Λευκορωσία στην φάση των 16, αντιμετώπισε την Λενίκ από το Βέλγιο και με δύο ήττες αποκλείστηκε.

Στο Κύπελλο Ελλάδος της σεζόν, ο Εθνικό κατάφερε στην φάση των 16 να αποκλείσει τον Άρη με 3-2 νίκη εντός έδρας αλλά αποκλείστηκε από την ΑΕΚ μετά την εντός έδρας ήττα με 1-3.

Ο Εθνικός στο Λίγκ Καπ κατέκτησε την πρώτη θέση στον όμιλο κερδίζοντας Νίκη Αιγινίου και ΠΑΟΚ με 3-0 ενώ ηττήθηκε με 3-2 από τον Άρη. Στο Final 4 που διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη, ο Εθνικός ηττήθηκε στον ημιτελικό από την ΑΕΚ με 0-3, η οποία κατέκτησε και το τρόπαιο.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Δαρίδης, Δαλακούρας Κ., Δαλακούρας Α., Σιδηρόπουλος, Γραμματικάκης, Κασαμπαλής, Ραίτς, Μιγιαίλοβιτς, Κυριακίδης, Παπάζογλου, Κοντοστάθης, Καβαρατζής, Ανδρεάδης, Μπουφίδης, Χρηστουηλίας, Αγγελόπουλος

2014-2015

Η χρονιά αυτή για τον Εθνικό στην Ελλάδα ήταν μεταβατική καθώς δεν κατάφερε να μπει στην τετράδα του Πρωταθλήματος αλλά παρ΄όλα αυτά η πορεία στην Ευρώπη και το Challenge Cup ήταν εξαιρετική. Στο πρωτάθλημα ο Εθνικός τερμάτισε στην 6η θέση στην κανονική διάρκεια με 12 νίκες και 10 ήττες ενώ στα play off για τις θέσεις 5-8 στον τελικό για την κατάκτηση της 5η θέσης ο Εθνικός έκανε δύο ήττες από την Κηφισιά και κατετάγη 6ος και μετά την απόφαση του Παναθηναϊκού και της Κηφισιάς να μην καλύψουν τις Ευρωπαϊκές θέσεις ο Εθνικός έκανε δεκτή την πρόταση να καλύψει μία από αυτές έτσι και την επόμενη χρονιά θα αγωνιζόταν στην Ευρώπη.

Στην Ευρώπη και στο Challenge Cup ο Εθνικός στην πρώτη φάση αγωνίστηκε εναντίον της Σονενβερτν από την Ελβετία, όπου ηττήθηκε με 3-1 εκτός έδρας αλλά στην Αλεξανδρούπολη πήρε την νίκη με 3-0 και την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στους 32 ο Εθνικός αντιμετώπισε την Εσθονική Σελβέρ Ταλίν, την οποία κέρδισε εντός και εκτός έδρας με 3-0, παίρνοντας την πρόκριση για τους 16. Στους 16 ο Εθνικός αντιμετώπισε την Φάτρα Ζλιν από την Τσεχία και με ακόμα δύο νίκες εντός και εκτός έδρας με 3-0 προκρίθηκε στην επόμενη φάση. Στους 8 ο Εθνικός συνάντησε την πορτογαλική Μπενφίκα, η οποία κατέκτησε και την πρώτη θέση, στον πρώτο αγώνα στην Αλεξανδρούπολη ο Εθνικός ηττήθηκε με 2-3 και στην Πορτογαλία με 3-0 με αποτέλεσμα το ταξίδι του να τελειώσει.

Στην φάση των 16 του κυπέλλου ο Εθνικός κέρδισε εντός έδρας με 3-2 τον Ηρακλή ενώ στην συνέχεια αποκλείστηκε από τον ΠΑΟΚ στους προημιτελικούς καθώς ηττήθηκε με 0-3 εντός έδρας.

Ο Εθνικός στο Λίγκ Καπ κατάφερε να βγει πρώτος στο όμιλο μετά τις νίκες απέναντι σε ΑΕΚ και Ορεστιάδα με 3-0. Στο Final 4 της Γλυφάδας, ο Εθνικός κέρδισε τον Παμβοχαϊκό με 3-0 στον ημιτελικό κλείνοντας μια θέση για τον τελικό. Στον μεγάλο τελικό αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό από τον οποίο ηττήθηκε με 1-3, κατακτώντας έτσι την δεύτερη θέση.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Δαρίδη, Δαλακούρας Α., Δαλακούρας Κ., Δημητριάδης, Μιχαι, Κασαμπαλής, Κίσιτς (εως 4/12), Τσούκ (εως 15/1), Άντριτς, Παπάζογλου, Όστιν (από 15/2), Κοντοστάθης, Χαραλαμπίδης, Τσέλιος και Κιόσσης.

2015-2016

Ακόμη μια μέτρια χρονιά για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης ο οποίος τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος με 9 νίκες και 13 ήττες. Μερικούς από τους πιο αξιοσημείωτες νίκες ήταν, η εντός έδρας επικράτηση με 3-1 επι του Φοίνικα αλλά και η εκτός έδρας νίκη με 2-3 στο Εβρίτικο ντέρμπι με τον ΑΟ Ορεστιάδας.

Παράλληλα ο Εθνικός αγωνίστηκε και στην Ευρώπη και το Challenge Cup όπου έκανε ακόμη μια εξαιρετική πορεία για τα δεδομένα της ομάδας. Στην πρώτη φάση αγωνίστηκε με την Πάμβιτ από την Σλοβενία, και με νίκη εκτός έδρας 2-3 και νίκη εντός με 3-1 πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Στους 32 συναντήθηκε με την Πριβίντζα από την Σλοβακία, όπου στην εντός έδρας αναμέτρηση επικράτησε με 3-1, εκτός ηττήθηκε με 3-1 και κατακτώντας το χρυσό σετ πήρε την πρόκριση. Στους 16 ο Εθνικός αγωνίστηκε εναντίον της Σερβικής Σπαρτάκ και με την εκτός έδρας νίκη με 2-3 και την εντός με 3-0 πήρε την πρόκριση για τους 8, όπου η μοίρα τον έφερε αντιμέτωπο με την Μπενφίκα την οποία είχε αντιμετωπίσει πέρσι. Στην Λισαβόνα ο Εθνικός ηττήθηκε με 3-1 ενώ στην Αλεξανδρούπολη με 2-3 και έτσι δεν μπόρεσε να κάνει το βήμα παραπάνω.

Στην φάση των 16 του κυπέλλου ο Εθνικός απέκλεισε τον ΑΟ Ορεστιάδας με 3-2 και στην φάση των προημιτελικών ηττήθηκε με 3-1 από την Κηφισιά και αποκλείστηκε.

Στην Α φάση και σε νοκ άουτ παιχνίδια για το Λίγκ Καπ, ο Εθνικός απέκλεισε με 3-0 εντός έδρας νίκη τον ΑΟ Ορεστιάδας ενώ στην συνέχεια και την Β φάση αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ εκτός έδρας όπου ηττήθηκε με 3-0.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Δαρίδης, Δαλακούρας Κ., Δαλακούρας, Α., Δημητριάδης, Φόγερ, Κασαμπαλής, Μιγιαίλοβιτς (από 12.5.2015), Σούλατζιτς, Τουράγιανιν, Ίλιτς, Γκονσάλβες, Βλαχόπουλος, Χαραλαμπίδης, Τσέλιος και Κιόσσης.

2016-2017

Μια ακόμη μέτρια χρονιά για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει γρήγορα την παραμονή αλλά παράλληλα να πάρει και μια θέση για τα play off αφού στην κανονική διάρκεια κατετάγη στην 7 θέση με 12 νίκες και 10 ήττες, με πιο μεγάλες νίκες αυτές απέναντι σε ΑΟ Ορεστιάδας και Φοίνικα Σύρου. Στα play off, ο Εθνικός αγωνίστηκε για την πρόκριση στην επόμενη φάση και με δύο ήττες εντός και εκτός έδρας αποκλείστηκε από την επόμενη φάση.

Ο Εθνικός φιλοξενήθηκε στο Κύπελλο Ελλάδος από τον ΠΑΟΚ για την φάση των 16 όπου ηττήθηκε με 3-1 και αποκλείστηκε.

Στο Λιγκ Καπ της σεζόν και στον όμιλο με ΠΑΟΚ και ΑΟ Ορεστιάδας, ο Εθνικός ηττήθηκε με 3-0 από τον Δικέφαλο ενώ κέρδισε την Ορεστιάδα με 3-1 κατακτώντας την δεύτερη θέση και έτσι δεν συνέχισε στον θεσμό.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Κοντοστάθης, Καβαρατζής, Βανέχας, Λεάλ, Κωνσταντινίδης, Στοιλούδης, Χαριτωνίδης, Χατζόπουλος, Παλέντζας, Στίγγας, Μύρος, Ανδραβίζος, Βλαχόπουλος, Χαραλαμπίδης, Τσέλιος, Μούχλιας.

2017-2018

Η χρονιά 2017-2018 ήταν η περίοδος όπου ο Εθνικός άρχισε πλέον να αγωνίζεται για την σωτηρία. Στην κανονική διάρκεια η ομάδα δεν τα πήγε όπως αναμενόταν και με 8 νίκες και 14 ήττες τερμάτισε στην 10 θέση με αποτέλεσμα να συμμετάσχει στα play out απέναντι σε Παναθηναϊκό και Νίκη Αιγινίου. Στα play out και στην ειδική βαθμολογία ο ΕΘνικός τερμάτισε στην δεύτερη θέση πίσω από τον Παναθηναϊκό αλλά πάνω από την Νίκη Αιγινίου κατακτώντας έτσι την παραμονή της ομάδας στην Volley League για την επόμενη χρονιά. Ο Εθνικός κέρδισε εκτός έδρας την Νίκη με 1-3 και εντός με 3-0 ενώ ηττήθηκε μια φορά από τον Παναθηναϊκό εντός έδρας με 2-3 (ο τελευταίος αγώνας ΠΑΟ – Εθνικού δεν πραγματοποιήθηκε επειδή είχε κριθεί η παραμονή).

Στο Κύπελλο Ελλάδας ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης είχε ηττηθεί στην φάση των 16 εντός έδρας με 1-3 από τον ΠΑΟΚ.

Στο Λιγκ Καπ ο Εθνικός έκανε τρομερή υπέρβαση καθώς στον όμιλο με ΠΑΟΚ και Νίκη Αιγινίου κατάφερε να κατακτήσει την πρώτη θέση με νίκη 3-1 απέναντι στο Αιγίνιο και 3-2 απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στον ημιτελικό της Σύρου ο Εθνικός απέκλεισε τον Παμβοχαϊκό και έτσι προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί συνάντησε για ακόμη μια φορά τον Ολυμπιακό, ο οποίος τον κέρδισε με 3-0 και έτσι Ο Εθνικός δεν γεύτηκε το νέκταρ ενός τροπαίου.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Μιλστείν, Ρίστιτς (έως 30/11), Βελίτσκοβιτς, Παπάζογλου, Χατζόπουλος, Κεσεσίδης, Χριστόφας, Κυριακίδης, Βλαχόπουλος, Παγιάν, Κασαμπαλής, Ριζόπουλος, Μεχια, Χαραλαμπίδης και Μπίκος.

2018-2019

Ακόμη μια χρονιά χαμηλών πτήσεων για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης, ο οποίος πάλεψε για την σωτηρία στα play out απέναντι σε μια άλλη Θρακιώτικη ομάδα, την ΑΕ Κομοτηνής. Ο Εθνικός τερμάτισε στην 9η θέση με 6 νίκες και 12 ήττες. Ο Εθνικός έκανε μεγάλες νίκες απέναντι σε Ηρακλή, Παμβοχαϊκό και Φοίνικα Σύρου εντός έδρας με 3-2 και δύο φορές την ΑΕ Κομοτηνής με 3-0. Στην διαδικασία των play out, ο Εθνικός κατάφερε να κάμψει την αντίσταση της γειτονικής ΑΕ Κομοτηνής, και στο τελικό για την παραμονή έκανε τις 3 νίκες που χρειαζόταν με 3-0 δύο φορές εντός έδρας και 3-1 εκτός και έτσι παρέμεινε στην κατηγορία.

Στο Κύπελλο Ελλάδος ο Εθνικός στην φάση των 16 επικράτησε της ΧΑΝΘ με 1-3 εκτός έδρας και αποκλείστηκε στα προημιτελικά με 3-0 εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό.

Στον Α όμιλο ο Εθνικός έκανε τρεις ήττες απέναντι σε ΠΑΟΚ με 3-0, Ηρακλή με 3-1 και ΑΕ Κομοτηνής με 3-1 με αποτέλεσμα να αποκλειστεί.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Σάκης Μουστακίδης): Στρούγκαρ, Νικολακάκης, Ριζόπουλος, Κοντοστάθης, Παπάζογλου, Τσιουτσιουλούδης, Μπενγκολέα, Γκμίτροβιτς, Χατζόπουλος, Αντωνιάδης, Στίγγας, Χρηστουηλίας, Ανδραβίζος, Χατζόπουλος και Τουράγιανιν.

Σεζόν 2019-2020 (αναστολή πρωταθλήματος, εν αναμονή των εξελίξεων)

Ίσως η πιο δύσκολη χρονιά, η φετινή, για τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Η Εβρίτικη ομάδα κατάφερε να πάρει στο νήμα την άδεια να αγωνιστεί στην μεγάλη κατηγορία και χωρίς να μπορεί να κάνει μεταγραφές αγωνίστηκε μόνο με Έλληνες και παιδιά από τις ακαδημίες. Μέχρι πριν την αναβολή του Πρωταθλήματος ο Εθνικός μετρούσε 0 νίκες και 16 ήττες δύο στροφές πριν το τέλος της κανονικής διάρκειας. Πλέον όλοι είναι εν αναμονή των εξελίξεων για το αν θα συνεχιστούν οι αγώνες ή αν θα αναβληθούν με αποτέλεσμα να σωθεί και φέτος η ομάδα.

Στο Κύπελλο Ελλάδας ο Εθνικός ηττήθηκε στην φάση των 16 από τον Ηρακλή μετά την εκτός έδρας ήττα με 3-0.

Στο φετινό Λίγκ Καπ ο Εθνικός δεν συμμετείχε.

Εθνικός Αλεξανδρούπολης (Γιώργος Ανδραβίζος): Κοντοστάθης, Παπάζογλου, Μπίκος, Αντωνιάδης, Τσιουτσιουλούδης, Πιτακούδης, Δαλακούρας Κ., Χρηστουηλίας, Χατζόπουλος, Τοκαμάνης και Ζαχαρούλης.