Οι μεγάλες στιγμές του Δημήτρη Τζούριτς με τα “γαλανόλευκα”

“Βαριά” ημέρα χθες για το Ελληνικό Βόλεϊ καθώς ο Δημήτρης Τζούριτς, αποφάσισε να βάλει τον “επίλογο” του με την Εθνική Ομάδα των Ανδρών. Ο Ορεστιαδίτης διαγώνιος από το 2008 και μέχρι χθες υπηρέτησε τα “γαλανόλευκα”.

Το ThrakiSportS θυμάται μερικές σημαντικές στιγμές και επιτυχίες της Εθνικής Ελλάδας με τον Τζούριτς.

Η πρώτη μεγάλη στιγμή του Δημήτρη Τζούριτς ήταν η συμμετοχή του στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2009 που έγινε στην Τουρκία, όντας ακόμα 20 χρονών. Ο ίδιος έπαιζε με συμπαίχτες μεγάλα ονόματα του ελληνικού βόλεϊ όπως η Κουρνέτας, Μπάεφ, Ανδρεάδης, Χριστοφιδέλη, Κράβαρικ, Πανταλέων και Λάππας ήταν μερικοί από αυτούς. Η Εθνική μας σε εκείνη την διοργάνωση πέρα από τον πρώτο όμιλο κερδίζοντας την Ισπανία με 3-0, την Σλοβακία με 3-2 και την Σλοβενία 3-1. Στον νέο όμιλο που δημιουργήθηκε η Εθνική μας ηττήθηκε αρχικά από την Γερμανία με 3-1 και έπειτα από τον Γαλλία με το ίδιο σκορ, αγώνα τον οποίο αν κέρδιζε θα προκρινόταν στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Τέλος έπαιξε και με την Πολωνία, νικήτρια της διοργάνωσης, όπου ηττήθηκε με 3-0 και έτσι κατέλαβε την 8η θέση στο τουρνουά.

Επόμενη μεγάλη στιγμή για τον διαγώνιο της Τρεντίνο αποτέλεσε η 2η θέση στο European League του 2014, στον τελικό απέναντι στο Μαυροβούνιο και αφού πρώτα η Εθνική Ομάδα είχε καταφέρει να αποκλείσει την Εθνική Σλοβενίας, η οποία την επόμενη χρονιά έπαιζε τελικό στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Στα ημιτελικά απέναντι στην Σλοβενία η Εθνική ηττήθηκε στην Θεσσαλονίκη με 2-3 σετ σε έναν συναρπαστικό αγώνα αλλά με μια εξαιρετική εμφάνιση του Δημήτρη Τζούριτς, ο οποίος σημείωσε και τον τελευταίο πόντο η “γαλανόλευκη” κέρδισε 1-3 στην έδρα της Σλοβενίας και προκρινόταν στον τελικό. Στον τελικό η Εθνική μας γνώρισε δύο ήττες στην Θεσσαλονίκη με 3-2 και στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 3-1.

Από εκεί πέρα ο Δημήτρης Τζούριτς συμμετείχε και στην επιστροφή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μας στο World League, όπου το 2015 η χώρα μας κατετάγη 3η στον όμιλο της και δεν συνέχισε στην διοργάνωση καθώς οι δύο ήττες από την Κίνα της στέρησαν αυτό το δικαίωμα.

Το 2016 ξανά η Εθνική συμμετείχε στο World League όπου κατάφερε στο 3ο γκρούπ δυναμικότητας να βρεθεί στο Final 4, που έγινε στην Γερμανία όπου και ο πρώτος θα έπαιρνε την άνοδο στο 2ο γκρούπ. Η Εθνική ηττήθηκε στα ημιτελικά με 0-3 από την Σλοβενία αλλά κέρδισε την Κινεζική Ταϊπέι με 3-1 και έτσι κατέκτησε την 3η θέση. Επίσης το 2016 η Ελλάδα έπαιξε με την Ισπανία την πρόκριση της στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2017. Στον πρώτο αγώνα η Ελλάδα έχασε με 3-0 εκτός έδρας αλλά η νίκη της με 3-2 στην Κοζάνη δεν έφτανε για να πάρει την πρόκριση.

Η τελευταία του επίσημη εμφάνιση ήταν με την Εθνική το 2017 σε αγώνες στο World League όπου η χώρα μας απέναντι σε Κατάρ δύο φορές, Μεξικό, Ισπανία, Βενεζουέλα και Εσθονία δεν κατάφερε να πετύχει καμία νίκη και τερμάτισε στην τελευταία θέση.