«Αναρωτιέμαι τι θα ισχυριστεί η ΕΠΟ στο CAS για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης»

Δηλώσεις για τις επικείμενες δίκες ΠΑΟΚ, Ολυμπιακού αλλά πλέον και… Αρη στο CAS έκανε στο Metropolis και στον Δημήτρη Κανελλάκη ο γνωστός νομικός, Λάκης Σημαιοφορίδης.

Μίλησε κυρίως για την υπόθεση του Αρη και το μεταγραφικό ban που δέχθηκε από την FIFA για τον επόμενη χρόνο ενώ αναρωτήθηκε και για την εκχώρηση δικαιωμάτων του αυτοδιοίκητου του ποδοσφαίρου από την ΕΠΟ στην ΕΕΑ, με αφορμή το θέμα Ξάνθης-ΠΑΟΚ.

Μεταξύ άλλων όσα είπε για την υπόθεση του Αρη με το ban από την FIFA: «Υπάρχει μια διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων από την FIFA, όπου οι κανόνες που κρίνονται διάφορες τέτοιες περιπτώσεις είναι σαφείς. Η FIFA έχει μια σταθερή πολιτική που έχει να κάνει με το ότι πρέπει να προστατευτεί με κάθε μέσο η διαφάνεια και η τήρηση των συμβατικών σχέσεων-συμφωνιών που υπάρχουν μεταξύ ποδοσφαιριστών, μάνατζερ, προπονητών και των ομάδων και για την FIFA έχει να κάνει με την αθλητική οντότητα και όχι με τη νομική. 

Το είχα πει εξαρχής πως δεν υπάρχει περίπτωση να διαφοροποιηθεί η πειθαρχική επιτροπή της FIFA για την τιμωρία του Αρη. Το CAS είναι μια άλλη περίπτωση για τον Άρη αλλά είναι δύσκολο, αυτό που κρίθηκε αν εφάρμοσε σωστά η FIFA την διαδικασία και αυτό έγινε σωστά. Η ΕΠΟ δεν φρόντισε να εναρμονιστεί με τις επιταγές των Διεθνών Ομοσπονδιών και προσπαθούσε να κάνει εξυπηρετήσεις στις επαγγελματικές ομάδες. Η ΕΠΟ καθιέρωσε μια υποχρέωση των ομάδων να πληρώνουν το 50% των υποχρεώσεών τους που υποβιβάστηκαν νωρίτερα.

Η ΕΠΟ θα έπρεπε να ξεκαθαρίσει όλα τα ζητήματα, να μην υπάρχει το παραμικρό κενό και να μην δυσκολεύει τους δικαστές να βγάλουν αποφάσεις. Οι διατάξεις για πολυϊδιοκτησία απαλείφθηκαν από την ΕΠΟ ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν και τις παραχώρησε στην ΕΕΑ. 

Η αναφορά αυτή έδωσε την ευκαιρία να ερωτηθεί για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Η απάντηση του Σημαιοφορίδη έχει ως εξής: 

«Στην ΕΠΟ μιλάνε για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου ενώ εκχωρεί παράλληλα δικαιώματά του σε ένα όργανο μη ποδοσφαιρικό και να καταλήγουμε στο οξύμωρο όπως η απόφαση της ΕΕΑ για τον ΠΑΟΚ. Το είχα πει σε πολλούς προέδρους της ΕΠΟ όπως και στον Βαγγέλη τον Γραμμένο, να αναθεωρήσουν τους κανονισμούς όπως πρέπει, να μην υπάρχουν κενά και να κινούμαστε σε ένα πλαίσιο νομοθετικών ρυθμίσεων για να βοηθήσουν στην απονομή δικαιοσύνης από τα αθλητικά όργανα. Αναρωτιέμαι τι θα ισχυριστεί η ΕΠΟ στο CAS για την υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης».