Αθλητάμπουρας: Το πρόστιμο στον Πανόπουλο, ο παροπλισμός Μαρασλή και η αναδιάρθρωση στο μπάσκετ

ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ ΝΑ πληρώσει κανένα απολύτως πρόστιμο ο Χρήστος Πανόπουλος για να βρεθεί στην προπόνηση της Ξάνθης την Παρασκευή. Η παρουσία του και η ομιλία του στους παίκτες προκάλεσε την εύλογη απορία, αφού είναι γνωστό ότι ακόμα υπάρχει απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό. Για να έρθει στην Ξάνθη ο Πανόπουλος πρέπει αφενός να πέταξε από την Αθήνα για την Αλεξανδρούπολη (εκτός και αν πέρασε όλο αυτό το διάστημα της καραντινα στην Θράκη και δεν το ξέρουμε), αφετέρου να οδήγησε από την πρωτεύουσα του Έβρου στην Ξάνθη διασχίζοντας και την Ροδόπη. Κάθε αλλαγή νομού και πρόστιμο σημαίνει αυτό, αλλά αν τον πιάνανε θα έπρεπε να τον γυρίσουν και πίσω, όχι να τον αφήσουν να πάει στον προορισμό. «Εξαιρούνται όμως από αυτή την υποχρέωση όσοι έχουν αποδειδειγμένα κάποια εργασία στον τόπο προορισμού», μου ανέφεραν και στο ερώτημα τι δικαιολογία μπορεί να παρουσίασε ο Πανόπουλος στα όργανα της τάξης, αφού λίγο δύσκολο να γινόταν αποδεκτό το «θέλω να μιλήσω στους παίκτες της ομάδας μου» σε μια περίοδο που η τεχνολογία έχει κάνει της μόδας τις τηλεδιασκέψεις, η απάντηση είναι απλη: την έκτακτη γενική συνέλευση το πρωί της Δευτέρας για την εκλογή νέου διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ Ξάνθη. Συνεπώς ο Πανόπουλος δεν χρειάστηκε να πληρώνει 150ρια κάθε φορά που άλλαζε νομό. Του αρκούν τα πρόστιμα των 150 χιλιάδων που επέβαλε η ΕΠΟ για την ανάκληση της άδειας και των 300+100 χιλιάδων από την ΕΕΑ για τις γνωστες υποθέσεις. Μπροστά σε αυτά βέβαια, τα 150ρια του Χαρδαλιά είναι… peanuts

Οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ στην ΠΑΕ Ξάνθη θα διεξαχθούν κανονικά. Τα μέτρα για τον κορονοϊό δεν τις πιάνουν αφού υπάρχει ξεχωριστή είσοδος για τα γραφεία της ΠΑΕ ενώ ο Πανόπουλος ήδη κατάφερε παρά τις σχετικές απαγορευσεις να έρθει στην Ξάνθη. Εκπλήξεις δεν αναμένονται

ΟΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ως γνωστόν προγραμματιστεί για τις 11.00 το πρωί και όπως αναφέρει η σχετική πρόσκληση προς τους μετόχους, σε περίπτωση μη επίτευξης απαρτίας, θα επαναληφθούν την 1η Ιουνίου. Ωστόσο για να έχει ανέβει ο Πανόπουλος, το ενδεχόμενο αναβολής θα πρέπει να αποκειστεί. Επίσης θα πρέπει να αποκλείσετε το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες, αφού στην πράξη για ορισμό θα πρόκειται. Και κόντρα στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί, αίσθησή μου είναι ότι ούτε πρόκειται να δούμε κάποια ουσιώδη αλλαγή στη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα ανακοινωθεί. Αν ανακοινωθεί δηλαδή, γιατί υπάρχει μια μυστικοπαθεια όπως ξέρετε στην ΠΑΕ Ξάνθη ως προς αυτά τα ζητήματα, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται σε… μίνι ντεντέκτιβ όποιος τα σκαλίζει.

ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ που γεννήθηκε σε πολλούς είναι πώς θα γινει αυτή η περιβόητη γενική συνέλευση και οι εκλογές όταν ο χώρος στον οποίο έχει προβλεφθεί να διεξαχθεί παραμένει κλειστός με κυβερνητική απόφαση. Ως τόπος διεξαγωγής έχουν οριστεί τα γραφεία της ΠΑΕ και τα γραφεία της ΠΑΕ είναι ως γνωστόν στο Σαλέ. Το Σαλέ ωστόσο είναι ξενοδοχείο 12μηνης διάρκειας και με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, οφείλει να παραμείνει κλειστό τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα (και… βλέπουμε). Πως γίνεται να φιλοξενήσει την γενική Συνέλευση αφού είναι κλειστό; Εύλογη η απορία, ειδικά μετά και την κίνηση να διαχωρίσουν τα τσανάκια τους ΠΑΕ Ξάνθη και Vialand, αφού όπως διαβάσατε αφαιρέθηκαν από την ιστοσελίδα του ΑΟΞ οι όποιες αναφορές και διαφημίσεις για το Σαλέ.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ η ΠΑΕ Ξάνθη που πλέον είναι και με τον πιο επισημο τρόπο κάτι διαφορετικό από την Vialand να στείλει χαρτί στον… Καλπαζίδη και αυτός να στείλει χαρτί στην… κυβέρνηση που να του επιτρέπει να ανοίξει για δυο ώρες τα γραφεία της Ξάνθης να μπορέσει να γίνει η Γενική Συνέλευση. Τα οποία γραφεία τόσους μήνες κλειστά, θα έπρεπε να έρθει και καμια καθαρίστρια να να καθαρίσει και πάει λέγοντας. Ωστόσο μου λένε ότι αφενός υπάρχει και αυτό το έγγραφο για μη ακυρώσιμη συμφωνία της Vialand με την ΠΑΕ Ξάνθη για τη χρήση των γραφείων, αφετέρου (και το πιο σημαντικο), τα γραφεία είναι από το πλάγιο-πίσω μέρος του Σαλέ και σε αυτά, εφόσον έχεις το κλειδί, μπαίνεις χωρίς να χρειαστεί να ανοίξει το κεντρικό Σαλέ. Και σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά είναι εντελλώς τυπικά από την στιγμή που υπάρχει η βούληση των δύο μεγαλομετόχων. Πρέπει να συμβεί κάτι εξαιρετικά δραματικό για να αμφισβητήσει κανείς είτε τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης είτε το αν τηρήθηκαν οι τυπικές προϋποθέσεις της διεξαγωγής της.

* * * * *

ΤΑΡΑΞΑΝ ΤΑ ΝΕΡΑ και προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις οι αποκαλύψεις της περασμένης εβδομάδας για τις αναδιαρθρώσεις που επίκεινται σε όλα τα αθλήματα. Προσπάθησαν να σας κάνω πενηνταράκια τι θα γίνει σε κάθε άθλημα και κάθε πρωτάθλημα, με έμφαση τα τοπικά του ποδοσφαίρου αλλά έλαβα αρκετά μηνύματα από… μπασκετόφιλους για τα υποννούμενα σε σχέση με το δικό τους άθλημα. Τα πάντα είναι ρευστά, αλλά θα επαναλάβω ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν θα μου έκανε την παραμικρή εντύπωση αν έβλεπα να δίνεται στον Αρίωνα Ξάνθης το δικαίωμα ανόδου στη Γ΄Εθνική. Είπα να ψάξω λίγο παραπάνω το σενάριο, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει κλήρωση με τον ΚΑΟΔ που είναι ο πρωτοπόρος του άλλου ομίλου ή όχι. Γιατί όπως θα δείτε, ενδέχεται και να μην χρειαστεί.

Ο Αριων Ξάνθης ίσως κληθεί να ανέβει στη Γ’ Εθνική ακόμα και χωρίς κλήρωση. Το ερώτημα είναι, θα μπορέσει να αντέξει η Ξάνθη τρεις ομάδες μπάσκετ στα εθνικά πρωταθλήματα;

ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ με βάση τα σενάρια που διαβάζω για τη νέα χρονιά και πάντα με βάση ότι δεν θα πέσει καμία ομάδα, οδηγώντας σε αναπόφευκτη αναδιάρθρωση. Στην Α1 Ανδρών πάμε για 16 ομάδες, σώζοντας Αρη και ΠΑΟΚ, αν και ξαφνικά ακούγονται σενάρια ότι θέλει και ο Ολυμπιακός να επιστρέψει (αν και ομολογώ ότι δεν ξέρω πως θα γίνει αυτό). Στην Α2 θα πάμε σε δύο ομίλους (Βόρειος και Νότιος, όπως και στις γυναίκες δηλαδή όπου θα πρέπει να θεωρούμε ως δεδομένη την παραμονή της Ασπίδας Ξάνθης). Συνεπώς θα είναι αρκετοί εκείνοι που θα ανέβουν από τη Β’ Εθνική αφού θα υπάρξουν επιπλέοον θέσεις. Αντίστοιχα, στη Β’ Εθνική ακούγεται ότι από τους δύο θα πάμε στους τρεις ομίλους (Βόρειος, Κεντρικός και Νότιος). Για τον ΓΑΣ Κομοτηνή και τον Λεύκιππο Ξάνθης που όλα δείχνουν ότι θα ανέβει είναι δεδομένο ότι θα μετέχουν στον Βόρειο, αλλά το ενδιαφέρον είναι που θα πάει το Ληξούρι από την Κεφαλονιά, το οποίο ακούγεται ότι θέλουν να το “κοτσάρουν” σε εμάς, κάτι που θα σημαίνει ένα ακριβό ταξιδάκι στα Επτάνησα τη νέα χρονιά για τις ομάδες της Θράκης.

ΓΙΑ ΤΗ Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ακούγεται ότι θα πάμε από τους τέσσερις στους έξι ομίλους με γεωγραφικά κριτήρια. Η Ασπίδα είναι δεδομένη, αλλά όπως πλέον αντιλαμβάνεστε, μπορεί να έχει παρέα. Το θέμα είναι αν θα θέλει και η… παρέα να ανέβει. Έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποιες ομάδες θα δηλώσουν συμμετοχή και σε ποια κατηγορία (το γνωστό μπάχαλο που γίνεται κάθε φορά δηλαδή). Αν ωστόσο ισχύει αυτό με τους έξι ομίλους της Γ’ Εθνικής, δεν θα κάνει καμία εντύπωση αν δουμε να ανεβαίνουν δύο ομάδες από την ΕΚΑΣΑΜΑΘ (οι δύο πρώτοι των ομίλων).

ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΟΔ καλό θα ήταν να λάβουν από τώρα τα μέτρα τους, καθώς μπορεί τελικά να κληθούν και οι δύο να ράψουν… κουστουμάκι Γ’ Εθνικής. Και έτσι να δούμε εκεί τις πολυαναμενόμενες μεταξύ τους κόντρες που δεν προλάβαμε φέτος, αφού δεν ξεκίνησαν καν τα πλέι οφ στα οποία θα διεκδικούσαν τον τίτλο.

* * * * *

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΙΣ ΘΑ ΧΟΥΜΕ και στο βόλεϊ, ως γνωστόν, με το ξεκίνημα να γίνεται με τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο ανώτατο επίπεδο της ΕΣΑΠ. Η προσεχής συνεδρίαση θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το μέλλον του Εθνικού και θα έχει σημασία να δούμε ποιος θα εκπροσωπήσει την ομάδα σε αυτήν. Τις τελευταίες φορές έδινε το παρών ο Θεόδωρος Μαυρίδης αλλά τώρα απαιτείται επροσώπηση πιθανότατα στο ανώτερο επίπεδο, αφού ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Και από την ΕΣΑΠ και την ΕΟΠΕ αλλά και από τον ίδιο τον Εθνικό, που είτε μείνει η ομάδα στην Α1 είτε υποβιβαστεί, με δεδομένη την δημιουργία της Pre League, θα έχει ταξίδια (οπότε ποιος ο λόγος να υποβιβαστεί, εκτός και αν πάει στην Α2 ή στο τοπικό της ΕΣΠΕΘΡ).

O Στράτος Μαρασλής υποδείχθηκε από τον Γρηγόρη Σιδηρόπουλο ως το μόνο πρόσωπο που μπορεί να ηγηθεί μιας προσπάθειας να ξαναγίνει μεγάλος ο Εθνικός. Το ζήτημα όμως δεν είναι να θέλει ο ίδιος μόνο. Το θέμα είναι και να μπορεί νομικά να το πράξει. Γιατί λέγεται ότι φρόντισαν κάποιοι ώστε να αφοπλιστεί και να μην μπορει…

ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗΝ όποια απόφαση της διοργανώτριας αρχής για τη σωτηρία ή μη του Εθνικού έχει σημασία επομένως τι θα αποφασίσει ο ίδιος ο Εθνικός. Για να αποφασιστεί ωστόσο κάτι θετικό για το τμήμα βόλεϊ, πρέπει πρωτίστως να ασχοληθούν με τα διοικητικά της ομάδας οι ίδιοι οι άνθρωποι του βόλεϊ και προς αυτήν την κατεύθυνση είχε να κάνει προφανώς και η πρόσφατη παρέμβαση του Άκη Σιδηρόπουλου. «Αυτό που χρειάζεται είναι οι άνθρωποι του χώρου να ενωθούν και να παραμερίσουν τις διάφορες τους μπροστά στο μεγάλο ζητούμενο, να επιστρέψει η ομάδα εκεί που της αξίζει», είπε ένας άνθρωπος που είναι σημαία για τον Εθνικό. Και πρόσθεσε ότι «ο μόνος άνθρωπος που μπορεί να ηγηθεί μια τέτοιας προσπάθειας είναι ο Στρατός Μαρασλής».

ΛΥΠΑΜΑΙ ΠΟΥ ΘΑ τον στεναχωρήσω τον Γρηγόρη, αλλά ο Μαρασλής είναι ο μόνος άνθρωπος που δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας. Στα χαρτιά τουλάχιστον δεν μπορεί. Φρόντισαν για αυτό προηγούμενοι διοικούντες που τον έκαναν «επίτιμο πρόεδρο». Το έκαναν για να τον τιμήσουν, αλλά στην πραγματικότητα εν τέλει φρόντισαν με αυτόν τον τρόπο να τον… παροπλίσουν. Γιατί όπως μαθαίνω, υπάρχει διάταξη στο καταστατικό του Εθνικού που απαγορεύει να ανακατεύονται στα διοικητικά της ομάδας επίτιμα μέλη.

ΜΟΥ ΛΕΝΕ ΜΑΛΙΣΤΑ ότι το γεγονός αυτό, πίσω από την βιτρίνα της (δήθεν) τιμής, είχε στεναχωρήσει αφάνταστα εκείνη την εποχή τον κυρ Στράτο. Γιατί σήμαινε την «αποστρατία» του από τα διοικητικά του συλλόγου που αγάπησε και υπηρέτησε όσο ελάχιστοι. Να ισχύει άραγε;

Ο Αθλητάμπουρας