Επέτειος: 20 χρόνια από την κατάκτηση του τίτλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ από τα αδέρφια Σχορτσιανίτη

Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης έγραψε τη δική του ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ – και ακόμα εξακολουθεί να την γράφει. Με τα καλά του αλλά και με τα στραβά του, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παίκτες που ανέδειξε η χώρα τις τελευταίς δύο δεκαετίες.

Και ενδεχομένως αποτελεί τον σημαντικότερο παίκτη που έχεθ αναδείξει η περιοχή της ΕΚΑΣΑΜΑΘ τα τελευταία χρόνια. Γιατί ίσως δεν το θυμούνται πολλοί αλλά ο Σοφοκλής με την οικογένειά του ξεκίνησε το μπάσκετ από την περιοχή μας. Άλλωστε η οικογένεια έμενε σε Ορεστιάδα, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη και εν τέλει στην Καβάλα, πριν ο Big Sofo αρχίσει την περιπλάνιση στις διάφορες ομάδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ο μπασκετμπολίστας που έμελλε να φτάσει με την Εθνική Ομάδα στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 στην Σαϊτάμα της Ιαπωνίας και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου το 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας, γεννήθηκε στο Καμερούν το 1985 και εμφανίζεται στα περισσότερα βιογραφικά να ξεκινά την επαγγελματική του καριέρα σε ηλικία 15 ετών στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με μεταγραφή από τον Ηρακλή Καβάλας.

Αυτό που λίγοι θυμούνται είναι ότι μια μέρα σαν και αυτήν, 10 Μαΐου του 2000, ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης αλλά και ο μικρότερος αδερφός του Αλέξανδρος στέφονταν πρωταθλητές ΕΚΑΣΑΜΑΘ στην κατηγορία των Εφήβων. Στον τελευταίο αγώνα της τελικής φάσης στο κλειστό της Ελευθερούπολης κέρδιζαν με 78-75 το εφηβικό τμήμα του ΑΣ Ξάνθη και σε ισοβαθμία με τις Σέρρες, στέφονταν πρωταθλητές.

Ομως από τον Ηρακλή Καβάλας είχε ξεκινήσει ο Σοφοκλής. Όπως προαναφέρθηκε, στα πρώτα του χρόνια η οικογένειά του έμενε αρχικά στον Έβρο ενώ ακολούθως, πριν καταλήξει στην Καβάλα, έμενε στην Ξάνθη. Μάλιστα, από την Ασπίδα Ξάνθης με προπονήτρια την Άρτεμις Βασιλειάδου ξεκίνησε να μαθαίνει τι εστί πορτοκαλί μπάλα, σε ηλικία 7 ετών (άρα περί το 1992).

Σχετική επ’ αυτού η μαρτυρία του Αναστάσιο Τσορλίδη πριν μερικά χρόνια στο προσβπικό του προφίλ στο facebook, τότε που κάποιοι χρυσαυγίτες αμφισβητούσαν την ελληνικότητά του. Είχε γράψει ο Τορλίδης, φανατικός φίλαθος όλων των ομάδων της Ξάνθης, ο οποίος έχει προαναγγείλει και κάθοδο στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης:

«Τον Σοφοκλή Σχορτσιανίτη, τον γνώρισα σε ηλίκια… 7 ετών !!!

Ζούσε στην πόλη της Ξάνθης μαζί με τους γονείς του, κι ερχόταν στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ κάτω από το 3ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ όπου εγώ και ο πατέρας μου εργαζόμασταν ως επιστάτες!

Η μητέρα του, πολλές φορές μας ζητούσε να τον προσέχουμε στο γήπεδο, ειδικά μετά το τέλος της προπόνησης -ήταν στο “τζούνιορ”, στην ομάδα ΑΣΠΙΔΑ ΞΑΝΘΗΣ (προπονήτρια η Άρτεμης Βασιλειάδου)- επειδή η ίδια εργαζόταν, και ερχόταν μία ώρα μετά το τέλος της προπόνησης για να τον πάρει.

Ο Σοφοκλής, μπορεί να γεννήθηκε στο Καμερούν, είναι όμως 100% Έλληνας (από προσωπική εμπειρία, μια και τον έζησα πολλούς μήνες), ο πατέρας του είναι Έλληνας και η μητέρα του από το Καμερούν, κι ως παιδί -ανεξαρτήτου χρώματος- πράγμα πολύ σπάνιο για εκείνα τα χρόνια (βλέπε 1992… ήταν τα πρώτα χρόνια, που με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο εγκληματίες αλβανοί ερχόντουσαν στην χώρα μας), ειδικά σε μια επαρχιακή πόλη όπως την Ξάνθη, ο Σοφοκλής ήταν ελληνάκι περισσότερο από τα δήθεν ελληνάκια που υπερηφανεύονται κάποιοι γονείς για τα παιδιά τους (τέτοιες μέρες μάλιστα, τα ντύνουν τσολιαδάκια, τα βγάζουν φωτογραφίες, και γεμίζουν τους τοίχους τους στην εν λόγω σελίδα κοινωνικής δικτύωσης)».

Μια μέρα σαν και αυτήν λοιπόν, 20 χρόνια πριν, ο Σοφοκλής και ο μικρότερος αδερφός του Αλέξανδρος στέφονταν πρωταθλητές εφήβων της ΕΚΑΣΑΜΑΘ απέναντι στον ΑΣ Ξάνθη. Ήταν 10 Μαΐου του 2000. Λίγες εβδομάδες μετά θα ερχόταν η μεταγραφή για τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο σε ηλικία μόλις 15 ετών. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία…