Δεν προσέφυγε η ΠΑΕ Ολυμπιακός στο CAS και για το -5 της Ξάνθης αλλά μόνο για την «πολυϊδιοκτησία»

Ενα ερωτηματικό που υπήρχε τις προηγούμενες μέρες σε σχέση με τις προσφυγές στο CAS είναι αν ο Ολυμπιακός έχει προσφύγει μόνο για την απόφαση περί πολυϊδιοκτησίας που τιμωρεί Ξάνθη και ΠΑΟΚ με -7 βαθμούς ή αν έχει προσφύγει και κατά της απόφασης που αφορά αποκλειστικά το μετοχολόγιο της Ξάνθης και την τιμωρεί με -5 βαθμούς.

Υπενθυμίζεται ότι σε σχέση με την συγκεκριμένη υπόθεση, που επίσης ανακινήθηκε από την καταγγελία του Ολυμπιακού και είχε προφανή σχέση με το ζήτημα της καταγγελόμενης πολυϊδιοκτησίας, ενεπλάκη και η ΠΑΕ Πανιώνιος που επισήμως ήταν προσθέτως παρεμβαίνων μόνο προς αυτήν την υπόθεση. Αντίθετα, η ΠΑΕ ΑΕΛ έκανε πρόσθετη παρέμβαση μόνο ως προς την πολυϊδιοκτησία.

Την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος του Πανιωνίου Χρήστος Δάρρας σε συνέντευή του αποκάλυψε ότι ο Πανιώνιος δεν θα πάει στο CAS και καλύπτονταν πίσω από τις άλλες προσφυγές που είχαν γίνει (ουσιαστικά του Ολυμπιακού που ζητούσε υποβιβασμό). Ωστόσο όπως πληροφορείται το ThrakiSportS, ο Ολυμπιακός προσέφυγε στο CAS μόνο για την απόφαση του -7 της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ. Δεν έγινε καμία προσφυγή για την απόφαση που τιμωρεί την Ξάνθη με -5 και η οποία αν και εκδόθηκε την ίδια μέρα, τυπικά αλλά και ουσιαστικά είναι διαφορετική απόφαση σε διαφορετική υπόθεση σε σχέση με εκείνη της πολυϊδιοκτησίας.

Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξη; Ότι από την στιγμή που για την συγκεκριμένη απόφαση δεν προσέφυγε στο CAS ούτε η Ξάνθη ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Πανιώνιος, οι τρεις ομάδες που ενεπλάκησαν και ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο θέμα δηλαδή, είναι προφανές ότι σε επίπεδο αθλητικής δικαιοσύνης η υπόθεση κλείνει εδώ. Η ΠΑΕ Ξάνθη τιμωρείται τελεσίδιμα με αφαίρεση πέντε βαθμών από το τρέχον πρωτάθλημα και αυτή η ποινή δεν μπορεί να αλλάξει. Ούτε προς το καλύτερο, ούτε προς το χειρότερο.

Αυτό δεν σημαίνει ότι έληξε πάντως και το ζήτημα. Απλά κλειδώνει από πλευράς πειθαρχικής αθλητικής δικαιοσύνης. Απομένει ωστόσο η έφεση που έχει καταθέσει η Ξάνθη για την απόφαση της ΕΕΑ στην διοικητική δικαιοσύνη. Εκεί μπορούν να προκύψουν τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα. Σε αυτήν θα αποφασιστεί αν είναι έγκρυρη η απόφαση της ΕΕΑ. Αν ακυρωθεί και σταθεί για παράδειγμα πίσω στην ΕΕΑ ή διορθωθεί από τους διοικητικούς δικαστές, ενδέχεται να αλλάξει όλο αυτό που ζήσαμε και η Ξάνθη εν τέλει ακόμα και να αθωωθεί.

Αν ωστόσο επικυρωθεί η απόφαση της ΕΕΑ, θα υπάρξει ένα μεγάλο νομικό ζήτημα με την ανάκληση του πιστοποιητικού συμμετοχής της Ξάνθης στο πρωτάθλημα, που μάλιστα αποφασίστηκε να έχει αναδρομική ισχύ αλλά πάγωσε με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου. Το πιστοποιητικό της ΕΕΑ είναι απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής μιας επαγγελματικής ομάδας σε επαγγελματικό πρωτάθλημα και αν ανακληθεί τελεσίδικα με το πρωτάθλημα να βρίσκεται σε εξέλιξη, να μην έχει λήξει δηλαδή και να μην έχει επικυρωθεί η βαθμολογία, θα υπάρξουν ζητήματα ενδεχόμενης αποβολής – κάτι που ήδη είχαν ζητήσεις Πανιώνιος και Ολυμπιακός από το ΔΣ της Super League στέλνοντας και εξώδικα για παράνομο ορισμό των αγώνων της θρακιώτικης ΠΑΕ.