Super League: Με Πετκίδη συμμετείχε η Ξάνθη στην καθοριστική για την επανέναρξη σύσκεψη

Πραγματοποίηθηκε η τηλεδιάσκεψη με την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ με τους γιατρούς των 14 ομάδων της Σούπερ Λιγκ, με συμμετοχή και του υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Στην σημαντική αυτήν τηλεδιάσκεψη, η πλευρά του ΑΟΞ εκπροσωπήθηκε από τον ορθοπαιδικό γιατρό, Ιωάννη Πετκίδη.

Την οριστική απάντηση στο τι θα πρέπει να ακολουθηθεί στην περίπτωση κρούσματος κορονοϊού αναμένουν οι επικεφαλής των ιατρικών τιμ των 14 ομάδων, η οποία πιθανότατα θα δοθεί μέχρι την Παρασκευή και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην απόφαση της Super League για το αν θα συνεχιστεί το πρωτάθλημα!

Αυτό διότι αν η Υγειονομική Επιτροπή αποφασίσει ότι σε περίπτωση κρούσματος παίκτη θα πρέπει να μπει σε καραντίνα όλη η ομάδα για 14 ημέρες, τότε οι πιθανότητες συνέχισης του πρωταθλήματος θα μειωθούν δραματικά, εάν ωστόσο αποφασιστεί ότι σε περίπτωση κρούσματος κορονοϊού μπαίνει σε καραντίνα μόνο ο παίκτης που έχει προσβληθεί και όλα συνεχίζονται απρόσκοπτα με διαδοχικά τεστ σε όλους τους υπόλοιπους, τότε μοιάζει πολύ πιθανή η συνέχιση των αγώνων της σεζόν με τα play offs, τα play out και τους ημιτελικούς Κυπέλλου.

Όποια όμως και αν είναι η εισήγηση της Υγειονομικής Επιτροπής θα πρέπει να τύχει της έγκρισης του ΕΟΔΥ και της υπο-επιτροπής του για τον αθλητισμό που αποτελείται από τον Αθανάσιο Εξαδάχτυλο, Πλαστικό Χειρουργό, διδάκτορα του ΑΠΘ, πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τον Γεώργιο Σαρόγλου, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ. 

Από την πλευρά τους, τόσο ο υφυπουργός Αθλητισμού, όσο και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού και συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, Γιώργος Μαυρωτάς, τόνισαν πως «το μοναδικό που ξέρουμε μέσα σε αυτήν την αβεβαιότητα είναι ότι πρέπει να πάμε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια σε κάθε βήμα επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας. Η κατάσταση είναι ρευστή, τα πρωτόκολλα θα ανανεώνονται βάσει των νέων δεδομένων από εβδομάδα σε εβδομάδα και οι αποφάσεις, σ’ αυτά τα αχαρτογράφητα νερά, θα λαμβάνονται από τους επιστήμονες σε συνδυασμό και με την διεθνή πρακτική, η οποία άλλωστε ποικίλλει από χώρα σε χώρα σε ότι αφορά στο ποδόσφαιρο».

Στη τηλε-διάσκεψη κατατέθηκαν περισσότερα από 20 ερωτήματα, στα οποία οι ομάδες περιμένουν απαντήσεις από την Υγειονομική Επιτροπή μέχρι την Παρασκευή. Ερωτήσεις για διαφορετικoύ είδους ζητήματα, όπως η συχνότητα των τεστ, ο τρόπος απολύμανσης των εγκαταστάσεων, για το κόστος των τεστ, για το είδος των τεστ, για τις ευθύνες των ιατρικών τιμ σε περίπτωση κρουσμάτων, για το πότε πρέπει να αρχίσουν οι ομαδικές προπονήσεις, για τη θερμομέτρηση πριν από την εκκίνηση των προπονήσεων, για την καραντίνα, τις συναναστροφές και την καθημερινότητα των παικτών αφού άρχισαν προπονήσεις, ασφαλώς και για το τι μέλλει γενέσθαι σε περίπτωση κρούσματος. Δεν κατατέθηκαν ερωτήσεις για τους αγώνες και για τα μέτρα που (θα) πρέπει να λαμβάνονται αν και όταν φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο, ενώ αναμένεται νέα τηλε-διάσκεψη εν ευθέτω χρόνω και αφού προηγουμένως η Υγειονομική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα που κατατέθηκαν.

Από πλευράς της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ συμμετείχαν οι:
Παναγιώτης Σκανδαλάκης, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, πρόεδρος ΕΣΚΑΝ,
Αθανάσιος Τσακρής, Καθηγητής Μικροβιολογίας, Αντιπρύτανης ΕΚΠΑ, επιστημονικός συνεργάτης ΕΟΔΥ,
Γεώργιος Μαρίνος, Διευθυντής Γενικής Ιατρικής Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ “Λαϊκό”,
Οδυσσέας Παξινός, Σμήναρχος, Ορθοπεδικός Χειρουργός Αθλητίατρος “251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας”
Μαρίνα Καλογριδάκη, Αναισθησιολόγος, Διευθύντρια Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΓΝΑ «ΚΑΤ»

Και εκ μέρους της Super League 1 και των 14 ΠΑΕ μελών της συμμετείχαν οι:
Θοδωρής Λάιος, διευθυντής διοργάνωσης πρωταθλημάτων
Ξενοφών Ρούσσης, επικεφαλής υγειονομικής επιτροπής SL1
Χαράλαμπος Λάλος (AEK)
Γεώργιος Μπασδέκης (ΑΕΛ)
Θεοχάρης Κυριακίδης (Άρης)
Παναγιώτης Μπουντούρης (Αστέρας Τρίπολης)
Νικόλαος Πισκοπάκης (Ατρόμητος)
Ευάγγελος Παγουλάτος (ΝΠΣ Βόλος)
Χρήστος Χολέβας (Λαμία)
Ιωάννης Πετκίδης (Ξάνθη)
Χρήστος Θέος (Ολυμπιακός)
Θεόδωρος Κοκκινάκης (Ολυμπιακός)
Γιώργος Κουβίδης (ΟΦΗ)
Ιωάννης Λεβάκος (Παναθηναϊκός)
Γρηγόριος Ζήσης (Παναιτωλικός)
Αριστείδης Ντούσιας (Πανιώνιος)
Ευθύμιος Παπασούλης (ΠΑΟΚ)
Κυριάκος Κυριάκος (ΠΑΟΚ)