ΕΠΣ Έβρου: Σκέψεις για κλήρωση… υπερπαραγωγή με τρία σενάρια που αλλάζουν τις πιθανότητες κάθε ομάδας

Σκέψεις για να διενεργήσει κλήρωση… υπερπαραγωγή κάνουν στην ΕΠΣ Έβρου αναφορικά με την ολκλήρωση του Κυπέλλου. Ωστόσο οι σκέψεις ενδέχεται να προσκρούσουν στην αντίδραση των ομάδων.

Η ΕΠΟ με την απόφασή της ξεκαθάρισε ότι τα Κύπελλα θα ολοκληρωθούν με κλήρωση και αυτή είναι απόφαση δεσμευτική, δηλαδή δεν μπορεί κάθε ΕΠΣ να κάνει κάτι. Αυτό που μπορεί όμως να καθορίσει είναι τους κανόνες της κλήρωσης.

Στην ΕΠΣ Έβρου ήταν τέτοιες οι καταστάσεις που είχαν απομείνει 7 ομάδες στην θεσμό. Τίθενται λοιπόν δύο σενάρια για την διεξαγωγή της κλήρωσης, αλλά ανάλογα με το πιο από αυτά θα ακολουθηθεί, αυξομοιώνονται οι πιθανότητες κάθε ομάδας να βγει νικήτρια.

Σενάριο 1ο: Ακολουθώντας την προκήρυξη, γίνονται καταρχήν κληρώσεις ανα δυάδες ωστε να αναδειχθούν νικητες στα ζευγάρια που είχαν κληρωθεί και ακολουθούμε το πρόγραμμα μέχρι να αναδειχθεί το ζεγάρι του τελικού και ο νικητής αυτού. Με άλλα λόγια, αρχικά κληρώνουμε νικητές στα ζευγάρια ΑΟ Νεοχωρίου – ΑΕ Διδυμοτείχου, Ιπποκράτης – Ατρόμητος Άβαντα και Ακρίτας Δαδιάς – Ενωση Αλεξανδρούπολης. Μετά γίνεται κλήρωση ανάμεσα στον νικητή του πρώτοι αγώνα και την Ενωση Οινόης που είχε προκριθεί άνευ αγώνα στον τελικό του Βορείου Ομίλου, και κλήρωση μεταξύ των νικητών των δυο ζευγαριών του Νότου. Προκύπτει έτσι το ζευγάρι του μεγάλου τελικού, που περιλαμβάνε όπως εξ αρχής προβλεπόταν μια ομάδα από Βορρά και μια από τον Νότο. Ουσιαστικά με βάση αυτό το σενάριο θα γίνουν έξι συνολικά κληρώσεις. Ωστόσο με βάση αυτό το σενάριο ευνοημένη από τον νόμο των πιθανοτήτων είναι η ‘Ενωση Οινόης. ενώ προκρίθηκε χωρίς αγώνα στον άτυπο τελικό του Βορρά και ημιτελικό της διοργάνωσης η Ενωση Οινόης καθώς θα έχει 25% πιθανότητες να κατακτήσει το Κύπελλο ΕΠΣ Έβρου ενώ όλες οι άλλες ομάδες θα έχουν από 12,5% η καθεμιά.

Σενάριο 2ο: Παραλλαγή εν μέρει του πρώτου, ακολουθώντας και πάλι την προκήρυξη για δυο ομίλους. Απλά μπαίνουν στην κλήρωση οι τέσσερις ομάδες του Νότου για να αναδειχθεί απευθείας μεταξύ αυτών η μια ομάδα του τελικού και για την αντίπαλό της γίνεται χωριστή κλήρωση ανάμεσα και στις τρεις ομάδες του Βορρά, αδιαφορώντας για το πως είχαν προκύψει τα ζευγάρια στην παρουσα προημιτελική φάση. Ακολούθως γίνεται κλήρωση ανάμεσα στον νικητή του Βορρά και τον νικητή του Νότου ώστε να αναδειχθεί ο κυπελλούχος ενώ ο χαμένος αυτής της κλήρωσης θα είναι ο αναπληρωματικός. Σε αυτό το σενάριο κάθε ομάδα του Νοτίου Ομίλου (Ενωση Αλεξανδρούπολης, Ιπποκράτης, Ατρόμητος Αβαντα, Ακρίτας Δαδιάς) έχει 12,5% πιθανότητες να κατακτήσει το τρόπαιο ενώ κάθε ομάδα του Βορείου Ομίλου (ΑΕ Διδυμοτείχου, Ενωση Οινόης, ΑΟ Νεοχωρίου) έχει 16,7% πιθανότητες.

Σενάριο 3ο: Μπαίνουν στην κληρωτίδα επτά μπαλάκια με όλες τις ομάδες που έχουν απομείνει, ανεξαρτήτως αν είναι από Βορρά ή Νότο. Κληρώνεται μία που θα είναι η νικήτρια και ενδεχομένως μια-δυο ως αναπληρωματικές, που θα έχουν κατά σειρά δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδος εφόσον δεν δηλωθεί ο πρώτος νικητής. Με βάση αυτό το σενάριο κάθε ομάδα έχει 14,3% πιθανότητες να κατακτήσει το Κύπελλο ΕΠΣ Έβρου για τη σεζον 2019-2020. Για πολλούς είναι το πιο δίκαιο. Το αρνητικό είναι ότι κόντρα στην αρχική προκήρυξη μπορεί τόσο ο νικητής όσο και οι αναπληρωματικοί του να είναι από τον ίδιο Όμιλο, ενώ δεν θα μπορούσε να συμβεί αυτό εάν διεξάγονταν κανονικά οι αγώνες.

Δεν αποκλείεται πριν την κλήρωση για την ανάδειξη του φετινού Κυπελλούχου η ΕΠΣ Έβρου να ζητήσει εγγυήσεις από τις ομάδες για την συμμετοχή τους στο Κύπελλο Ελλάδος – όπου υπενθυμίζεται ότι τα προηγούμενα χρόνια απαιτούνταν για τη συμμετοχή παράβολο 500 ευρώ ενώ υπήρχαν ακόμα και για το πρώτο παιχνίδι σημαντικά έξοδα είτε μετακίνησης (αν το παιχνίδι ήταν εκτός έδρας) είτε διαιτησίας (αν το ματς ήταν εντός). Εαν καποια ομάδα δεν παράσχει τις εγγυήσεις ίσως αποκλειστεί από την κλήρωση. Το ΔΣ της ΕΠΣ Έβρου καλείται να λάβει την απόφαση για την ημερομηνία, τον τόπο κα κυρίως τον τρόπο διεξαγωγής της κλήρωσης που θα αναδείξει την κυπελλούχο ομάδα της φετινής σεζόν…