«Μπορούν να περιμένουν πολλά η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ από την προσφυγή στο CAS»

Την εκτίμηση ότι μπορουν να περιμένουν πολλά από την απόφαση του CAS η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ έκανε στον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolisκαι στην εκπομπή «Αction Zone» με τον Χάρη Δημαρά και τον Γιώργο Πετρίδη ο γνωστός νομικός Κοσμάς Μήτσιος.

Ο έγκριτος νομικός αναφέρθηκε στις δικαστικές διαμάχες που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα στο μέτωπο του ποδοσφαίρου καθώς και στο τι θα πρέπει να περιμένει ο ΠΑΟΚ (και η Ξάνθη) από το CAS.

Αρχικά ανέφερε για την υπόθεση στο CAS: «Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη αναμένεται να ζητήσουν να εξεταστούν με την διαδικασία του κατ’ επείγοντος. Εφόσον οι δύο ομάδες θεωρούν ότι έχουν το δίκιο με το μέρος τους δεν θα πρέπει να φοβούνται τίποτα στο CAS, ενώ θα πρέπει να προσδοκούν πολλά από το δικαστήριο. Ο δικαστής που θα αναλάβει την υπόθεση, θα εξετάσει τον φάκελο από την αρχή και εφόσον τα εξετάσει όλα, θα πάρει την απόφαση του. 

Σημείο κλειδί αποτελεί το δίκαιο το οποίο θα εφαρμόσει καθώς υπάρχει ένα ζήτημα με τον νόμο που ψηφίστηκε και άλλαξε η ποινή του υποβιβασμού με αφαίρεση βαθμών στο ελληνικό ποδοσφαιρικό δίκαιο το οποίο θα λάβει εξ ολοκλήρου υπόψιν του το δίκαιο της ΕΠΟ».

Για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα: «Το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θέλει μία γιγαντιαία θεσμική και κανονιστική αναβάθμιση. Αυτή θα πρέπει να είναι μία αλλαγή που θα πρέπει να κάνει η ΕΠΟ. Για παράδειγμα στην υπόθεση του ΠΑΟΚ είχαμε μία απόφαση-εισήγηση της ΕΕΑ, μία εισήγηση η οποία όμως κρίθηκε σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από τα αρμόδια όργανα, δηλαδή στην ουσία αυτή η απόφαση δεν δέχθηκε περαιτέρω εκδίκαση. Είναι νομικά αδιανόητο το γεγονός ότι η απόφαση κρίθηκε σε πρώτο και τελευταίο βαθμό από την ΕΕΑ».

Επίσης, κλήθηκε να μιλήσει και για την υπόθεση υποβιβασμού του Ολυμπιακού με βάση το βούλευμα που έγινε γνωστό: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση είναι απαραίτητο να καταλάβει ο κόσμος τη διαφορά ανάμεσα σε μία ποινική και μία πειθαρχική διαδικασία. Η ποινική αφορά το κράτος και τις διαδικασίες που αυτό ακολουθεί ενώ η πειθαρχική αποτελεί πιο σημαντική διαδικασία για το ποδόσφαιρο. Για παράδειγμα στο ποινικό δικαστήριο μπορεί κάποιος να αθωωθεί ενώ στο πειθαρχικό τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Ο ποινικός θα πρέπει να μην έχει καμία αμφιβολία για να σε καταδικάσει ενώ στο πειθαρχικό σκέλος της υπόθεσης θα μπορεί να πιθανολογήσει βάσιμα αν έχει κάνει το «Χ» αδίκημα και να σου επιβάλλει τις επιμέρους ποινές. Ο ΠΑΟΚ από την συγκεκριμένη υπόθεση θα πρέπει να ζητάει την διαλεύκανση της, ενώ σε περίπτωση υποβιβασμού του Ολυμπιακού αυτό θα πρέπει να θεωρείται μία νομική νίκη. Το πιο σημαντικό κομμάτι της αθλητικής δικαιοσύνης το οποίο καλείται να εξεταστεί είναι η ταχύτητα καθώς οι εξελίξεις τρέχουν ειδικά όταν υπάρχουν αγωνιστικές υποχρεώσεις κάτι που όμως δεν συμβαίνει αυτή την περίοδο. Δεν γίνεται να αιωρείται επί μήνες μία υπόθεση».