Ανεβαίνει πανηγυρικά στη Β’ Εθνική ο Λεύκιππος Ξάνθης, μένει στη Γ’ Εθνική η Ασπίδα

Η μη συνέχιση των πρωταθλημάτων μπάσκετ μετά και τις ανακοινώσεις του Λευτέρη Αυγενάκη, που επιτρέπει να ανοίξουν για ατομική και μόνο άθληση κάποιοι ανοιχτοί χώροι, πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Αν και επίσημη απόφαση δεν έχει ληφθεί, η εκτίμηση όλων είναι ότι μπαίνει οριστικό λουκέτο (και) στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής όπως και σε όλα τα πρωταθλήματα που διεξάγονται σε κλειστούς χώρους.

Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και τις πληροφορίες που συγκεντρώνει από διάφορες πηγές το ThrakiSportS, η ΕΟΚ προσανατολίζεται στην λήψη απόφασης οριστικής διακοπής όλων των εν εξελίξει πρωταθλημάτων που διοργανώνει η ίδια, με επικύρωση της βαθμολογίας την στιγμή της διακοπής.

Είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι θα πάμε σε αναδιάρθρωση όλων των κατηγοριών, μετά από αίτημα των ομάδων που πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις το οποίο βλέπει με καλό μάτι, αναλογιζόμενη τις καταστάσεις, η ΕΟΚ. Η Ομοσπονδία θα πάρει τις επόμενες μέρες την οριστική απόφαση για το όλο θέμα, αλλά όλα δείχνουν ότι προσανατολίζεται σε οριστική διακοπή των πρωταθλημάτων.

Σε τι άλλο προσανατολίζεται; Η σκέψη που επικρατεί είναι να τηρηθούν οι προκηρύξεις ως προς τις ανόδους και να μην υποβιβαστεί κανείς (για αυτό και θα χρειαστεί αναδιάρθρωση). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά σε σχέση με τις ομάδες της Θράκης; Ότι αναφορικά με την Β’ Εθνική ο ΓΑΣ Κομοτηνή παραμένει στην Κατηγορία (σε μεγάλο βαθμό είχε ήδη εξασφαλίσει αγωνιστικά την παραμονή αλλά αυτή γίνεται δεδομένη με τις τελευταίες εξελίξεις) όπως και στην Γ’ Εθνική η Ασπίδα Ξάνθης (που επίσης λογικά δεν θα κινδύνευε αλλά ήταν 4η από το τέλος την στιγμή της διακοπής ενώ έπεφταν σύμφωνα με νεώτερη ειδική προκήρυξη τρεις).

Μείζον ζήτημα θα μπορούσαμε να έχουμε με την άνοδο από την Γ’ στην Β’ Εθνική και την ανάδειξη ουσιαστικά του πρωταθλητή. Την στιγμή της διακοπής στον β’ όμιλο του Βορρά ο Λεύκιππος Ξάνθης ήταν στην κορυφή της βαθμολογίας με 31 βαθμούς, έναν περισσότερο από τον Μακεδονικό. Ωστόσο είχε και έναν αγώνα παραπάνω από τους Θεσσαλονικείς, καθώς δεν είχε κάνει το ρεπό του για τον β’ γύρο, κάτι που θα συνέβαινε την ακριβώς επόμενη αγωνιστική. Συνεπώς ο Μακεδονικός υπήρχε σοβαρή πιθανότητα σε ίδιο αριθμό αγώνων να προσπερνούσε τον Λεύκιππο, ενώ ακόμα και αν έχανε, είχε κερδίσει τους Ξανθιώτες με ένα καλάθι στο μεταξύ τους παιχνίδι στην Θεσσαλονίκη (ο αγώνας του β’ γύρου στο Αμοιρίδειο δεν είχε ακόμα γίνει και είναι στο εναπομείναν πρόγραμμα που δεν θα γίνει ποτέ).

Ποιος είναι λοιπόν πρώτος; Στον πίνακα αυτή τη στιγμή ο Λεύκιππος, στην πράξη ίσως ο Μακεδονικός αλλά η ουσία είναι ότι η προκήρυξη της ΕΟΚ προβλέπει άνοδο όχι μίας αλλά δύο ομάδων από κάθε όμιλο της Γ’ Εθνικής. Συνεπώς με πανηγυρικό τρόπο ο Λεύκιππος Ξάνθης παρέα με τον Μακεδονικό πανηγυρίζει την άνοδο στην Β’ Εθνική, όπου θα βρει τη νέα χρονιά ως αντίπαλο και τον ΓΑΣ Κομοτηνή.

Η μεγάλη είδηση λοιπόν με βάση το ρεπορτάζ του ThrakiSportS είναι η άνοδος του Λεύκιππου στην Β’ Εθνική. Κάτι που διεκδίκησε ουσιαστικά από πέρυσι, στην πρώτη του χρονιά στα εθνικά πρωταθλήματα. Δυο χρόνια μετά την κατάκτηση του τίτλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και πριν καν συμπληρώσει πενταετία από την ίδρυσή του, ο Λεύκιππος Ξάνθης ανεβαίνει στη Β’ Εθνική!