Οι διαφορές της προ 4ετίας εισήγησης για υποβιβασμό της Ξάνθης με την εισήγηση για τον Ολυμπιακό στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ

Προκαλεί πολλές συζητήσεις στον ποδοσφαιρικό χώρο η είδηση πως το ερευνητικό τμήμα εισηγείται στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού (και του Ατρομήτου) για εμπλοκή των ιδιοκτητών τους σε στημένο μεταξύ τους παιχνίδι.

Αν και ευρέως συγκρίνεται τις τελευταίες ώρες αυτή η υπόθεση με εκείνην που πέρυσι εκδικάστηκε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με ΟΦΗ και Αιγινιακό, η οποία κατέπεσε στην Επιτροπή Εφέσεων, δεν είναι κακό να θυμηθούμε ότι το ίδιο ερευνητικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ είχε κάνει παρεμφερή εισήγηση για υποβιβασμό και για την (τότε) Skoda Ξάνθη, πριν περίπου πέντε χρόνια.

Τότε είχε θεωρήσει επαρκή τα στοιχεία που υπήρχαν ότι ήταν χειραγωγημένο το ματς του Κυπέλλου ανάμεσα στην Ξάνθη και τον Πανελευσινιακό. Βέβαια τα επαρκή στοιχεία ήταν κατά βάση αυτά που είχε παράσχει η εταιρεία ανίχνευσης στοιχηματικής απάτης SportRadar που συνεργάζεται με την UEFA.

Πολλές ήταν οι ερμηνείες και οι επιφυλάξεις που από την πρώτη στιγμή είχαν υπάρξει και τις οποίες είχε καταγράψει εκτενώς το ThrakiSportS. Ωστόσο, παρά την σε βάρος της εισήγηση, η Ξάνθη αθωώθηκε πανηγυρικά αλλά πέρασε μια μικρή περιπέτεια διάρκειας σχεδόν 16 μηνών μέχρι να βγει η οριστική αθωωτική απόφαση.

Για την ακρίβεια, δεν βγήκε καν απόφαση καταδικαστική από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Η εισήγηση έμεινε… εισήγηση ενώ αθωωτικές ήταν οι αποφάσεις και στις παράλληλες διαδικασίες που κινηθηκαν, όπως στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με την τωρινή παραπομπή Ολυμπιακού και Ατρομήτου είναι ότι σε βάρος της Ξάνθης (και του Πανελευσινιακού) δεν υπήρχε κανένα δικαστικό πόρισμα, καμία παραπομπή στην ποινική δικαιοσύνη και προφανώς καμία μαρτυρία, σαν και αυτήν του Τάκη Φύσσα που προβάλλεται σε σχέση με την τωρινή υπόθεση. Το μόνο που υπήρχε ήταν η έκθεση της SportRadar και ενδείξεις.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι και στην περσινή υπόθεση του ΟΦΗ με τον Αιγινιακό, αν και σε πρώτο βαθμό αποφασίστηκε ο υποβιβασμός των δύο ομάδων, κατέπεσε στην Επιτροπή Εφέσεων. Ωστόσο και σε εκείνη την υπόθεση υπήρχαν μαρτυρικές καταθέσεις. Στην υπόθεση της Ξάνθης υπήρχε μόνο η SportRadar και για αυτό η έκπληξη ήταν τότε που υπήρξε και μόνο εισήγηση υποβιβασμού αποκλειστικά και μόνο με αυτό το στοιχείο…