Κούγιας: «Καλπαζίδης, Πανόπουλος και Πιαλόγλου να λύσουν… χθες την πολυϊδιοκτησία – Το CAS δεν θα κάνει το άσπρο μαύρο»

Ο Αλέξης Κούγιας παραχώρησε μεγάλη συνέντευξη στην εφημερίδα SportDay σε σχέση κυρίως με την υπόθεση της εισήγησης Σπανού για τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού. Ωστόσο ρωτήθηκε και αναφέρθηκε εκτενώς και στην υπόθεση Ξάνθης – ΠΑΟΚ.

Αν και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν ασχολείται πλέον με την υπόθεση, υπεραμύνθηκε της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων. Δεν ανέφερε αν η Λάρισα θα προσφύγει στο CAS, αν και γίνεται αντιληπτό ότι δεν έχει τη πρόθεση να πράξει κάτι τέτοιο. Επιτίθεται στους ανθρώπους των νομικών επιτελειών της Ξάνθης και του ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι εκείνοι είναι αναξιόπιστοι ενώ εκείνος αξιόπιστος, με βάση τις αποφάσεις που εκδόθηκαν και τις νομικές σκέψεις που ο ίδιος εξεθεσε και έγιναν δεκτές από το δικαστήριο.

Σε σχέση με την προσφυγή στο CAS, ουσιαστικά εκτίμησε εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν θα ανατραπεί η κατάσταση αλλά ούτε και θα επεκταθεί σε ενδεχόμενους υποβιβασμούς ή απώλεια του τίτλου του ΠΑΟΚ. Διευκρίνισε ωστόσο ότι θεωρητικά μπορεί να αποφασιστεί το οτιδήποτε. Παράλληλα, χτύπησε καμπάνες για Καλπαζίδη, Πανόπουλο, Συγγελίδη και Πιαλόγλου ότι πρέπει… χθες να λύσουν το θέμα της πολυϊδιοκτησίας για να μην έχουν νέα προβλήματα στο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτημα αν μπορεί το CAS να επιστρέψει την υπόθεση στην Eπιτροπή Eφέσεων για να εκδικαστεί με τους δικαστές να μπαίνουν στην ουσία ή να χάσει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα που πήρε, αφού η υπόθεση εκτείνεται και στην προηγούμενη αγωνιστική σεζόν, ο Αλέξης Κούγιας απάντησε:

«Τι έχει γίνει, λοιπόν, με την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας, που έχει εξαφανιστεί από την επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες και τι θα γίνει με την υπόθεση των στημένων αγώνων που αφορούν την πρόταση της κας Σπανού. Επειδή στην πρώτη υπόθεση, της πολυϊδιοκτησίας, η ΑΕΛ έκανε πρόσθετη παρέμβαση και ό,τι έχω πει έγινε δεκτό τόσο από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, όσο και από τους τακτικούς δικαστές και του πρώτου βαθμού και της Eπιτροπής Eφέσεων, έχω δικαίωμα μιλώντας για την αξιοπιστία μου, να πω ότι σε ό,τι αφορά την αξία των νομικών απόψεων που διατύπωσα μέχρι τώρα και των νομικών απόψεων που διατυπώνω τώρα νομίζω μεταξύ εμού, του κ. Μπαλτάκου και των δικηγόρων των ΠΑΟΚ και Ξάνθης, δικαιούμαι να ισχυρίζομαι ότι είμαι ο πλέον αξιόπιστος.

Είχα πει ότι η κρίση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική. Ο Μπαλτάκος και οι δικηγόροι των ΠΑΟΚ και Ξάνθης έλεγαν ότι δεν είναι, άρα σε αυτό το κομμάτι οι τακτικοί δικαστές και του πρώτου βαθμού και της Επιτροπής Εφέσεων γνωμοδότησαν ότι είναι δεσμευτική. Αυτό έχει σημασία, γιατί θα κάνω σύγκριση αυτών που είναι η ΕΕΑ, γιατί κάποιοι προσπαθούν σκοπίμως να δημιουργήσουν σύγχυση θεωρώντας ισόβαθμη την κρίση της ΕΕΑ με την κρίση της κας Σπανού. Συνεπώς η κρίση της ΕΕΑ είναι δεσμευτική. Το δέχτηκαν όλες οι κρίσεις όλων των δικαστών μέχρι σήμερα. Aρα εγώ είμαι αξιόπιστος, αναξιόπιστος ο κ. Μπαλτάκος και αναξιόπιστοι οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Ας έρθουμε στην ουσία της υπόθεσης.

Στο CAS θεωρητικά μπορούν να γίνουν τα πάντα, όμως, δεν μπορεί να γίνει το άσπρο, μαύρο. Oταν, λοιπόν, υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία ότι ο ανιψιός του Ιβάν Σαββίδη, ο Καλπαζίδης, αγόρασε την Ξάνθη, αγόρασε τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης που δεν μπορεί να τις χρησιμοποιήσει κανένας άλλος παρά μόνο η Ξάνθη και αγόρασε και ένα ξενοδοχείο όπου δεν πάτησε ποτέ πελάτης παρά μόνο οι ποδοσφαιριστές της Ξάνθης, οι προπονητές της Ξάνθης παραμονές των αγώνων ή όταν δεν έχουν σπίτι, δηλαδή, είναι ένα περιουσιακό στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την εξέλιξη της ομάδας της Ξάνθης, αυτό είναι αδιάσειστο στοιχείο κατά την κρίση μου και δεν μπορεί το ξεπεράσει κανείς ούτε στο CAS.

Οι δικαστικές αποφάσεις πολλές φορές προκαλούν εντυπώσεις, αλλά θεωρώ ότι στο CAS, που βεβαίως δεν είναι τακτικοί δικαστές, είναι δικηγόροι όπως ο κ. Πιλάβιος, όμως, έχουν όλοι νομική αξιοπρέπεια και δεν μπορούν να κάνουν το άσπρο, μαύρο. Υπάρχουν και ορισμένα νομικά θέματα, αν μπορεί το CAS να ανατρέψει αυτού του είδους αποφάσεις, σαν αυτές που εκδόθηκαν εις βάρος του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης, αλλά αυτό είναι νομικό θέμα και δεν θέλω να κουράσω τους ανθρώπους που θα διαβάσουν αυτή τη συνέντευξη. Κλείνω το κομμάτι αυτό με ό,τι σημαίνει η νομική μου αξιοπιστία και όπως επαληθεύεται 46 χρόνια στα δικαστήρια και όπως επαληθεύτηκε στην υπόθεση του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης».

Ακολούθησε η ερώτηση: «Ο ΠΑΟΚ, η Ξάνθη, το έλυσαν το θέμα της πολυϊδιοκτησίας ή θα δούμε με την επανέναρξη της σεζόν, αν αυτή ξεκινήσει και πάλι, νέες προσφυγές στην ΕΕΑ και άλλες μειώσεις βαθμών για τους εμπλεκόμενους;». Ο Αλέξης Κούγιας απάντησε:

«Πρακτικά την επόμενη ημέρα της εκδόσεως της αποφάσεως της Επιτροπής Εφέσεων, γιατί ακόμα και η προσφυγή στο CAS δεν αναστέλλει την εκτελεστότητα της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων πρέπει ο ΠΑΟΚ με τον κ. Καλπαζίδη και η Ξάνθη με τους κ.κ. Πανόπουλο, Συγγελίδη, Πιαλόγλου, να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες έτσι ώστε να πάψει το καθεστώς της πολυϊδιοκτησίας, διότι αυτή τη στιγμή αμετάκλητα και τονίζω η προσφυγή στο CAS δεν αναστέλλει την εκτελεστότητα της απόφασης, υπάρχει πολυϊδιοκτησία μεταξύ ΠΑΟΚ και Ξάνθης. 

Ευτυχώς δεν παίζουν μαζί σε πλέι οφ, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία γιατί όταν ανήκει η Ξάνθη στον ΠΑΟΚ και η Ξάνθη παίζει στα πλέι άουτ, μπορεί ο ιδιοκτήτης ΠΑΟΚ μέσω της Ξάνθης να επηρεάσει τη διαδικασία των πλέι άουτ, όπου υπάρχει και μία ομάδα ο Βόλος, που δεν το κρύβει κανείς ότι η μισή ομάδα είναι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ.

Πρέπει… χθες ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη να λύσουν το θέμα αυτό γιατί οποιοσδήποτε έχει έννομο συμφέρον μπορεί να προσφύγει εις βάρος αυτών των αγώνων των πλέι άουτ, να κάνει ενστάσεις για τη συμμετοχή της Ξάνθης που ανήκει στον ΠΑΟΚ, να κερδίσει όλα αυτά τα ματς και να έχουμε έτσι νέες τιμωρίες και του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης. Αυτό κανένας δεν μπορεί να το αμφισβητήσει».

Οπως προαναφέρθηκε, οι αναφορές αυτές για Ξάνθη και ΠΑΟΚ ήταν ένα μικρό τμήμα της εκτενούς συνέντευξης του Αλέξη Κούγια, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της αναλώθηκε στην εισήγηση Σπανού για υποβιβασμό Ολυμπιακού και Ατρομήτου. Ολόκληρη η συνέντευξη στο φύλλο της εφημερίδας τη Δευτέρα.