Αθλητάμπουρας: Τα μεγάλα ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ στην SL2 και ο κίνδυνος υποβιβασμού της Ξάνθης

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ μου ζητήθηκε εκ της διευθύνσεως να γράψω εγώ τον καθιερωμένο καζαμία της χρονιάς για λογαριασμό του ThrakiSportS και στον Απρίλιο μεταξύ άλλων ανέφερα ότι μετά από ξένους διαιτητές, λόγω της κόντρας ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού φτάσαμε στο σημείο να κρίνουν τις πειθαρχικές ποδοσφαιρικές υποθέσεις και… ξένοι δικαστές ενώ έλεγα ότι αυτοί οι ξένοι δικαστές εν τέλει αποφάσιζαν να υποβιβάσουν και τα δυο βουβάλια του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ αφήνοντας στο μεγάλο πρωτάθλημα το βατραχάκι Ξάνθη, καθώς αντιλήφθηκαν ότι ήταν το θύμα της όλης υπόθεσης. Η αλήθεια είναι ότι με χιούμορ αντιμετώπιζα τότε τις διαμορφωθείσες καταστάσεις, αλλά ούτε και εγώ δεν περίμενα ότι η πρόβλεψη θα είχε πιθανότητες να γίνει πραγματικότητα.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ που διέρρευσε η εισήγηση της πρωτοδίκου Σπανού στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ και ειδικά από το απόγευμα της Παρασκευής που αυτό απέκτησε επίσημη μορφή, βασικό θέμα της επικαιρότητας αποτελεί ο κίνδυνος υποβιβασμού του Ολυμπιακού (και του Ατρομήτου) εξαιτίας ενδείξεων για προκαθορισμένο μεταξύ τους παιχνίδι λόγω στοιχηματισμού. Η κατηγορία είναι σοβαρή και σε αντίθεση με όσα γράφονται, επειδή η ποινή προβλέπεται αποκλειστικά από τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, κυβερνητική παρέμβαση μέσω κάποιας πρωτοβουλίας δεν μπορεί στην περίπτωση αυτή να γίνει. Εφόσον η Επιτροπή Δεοντολογίας καταδικάσει Ολυμπιακό και Μαρινάκη, ο υποβιβασμός είναι μονόδρομος. Εφόσον βέβαια τους καταδικάσει και εφόσον πράγματι επικυρωθεί αυτή η απόφαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, την ίδια δηλαδή που έβγαλε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση για Ξάνθη-ΠΑΟΚ. Μεταξύ μας, δεν είναι το πιο πιθανό σενάριο, αλλά και μόνο το γεγονός ότι στις αθλητικές ειδήσεις του Mega δεν υπήρξε η παραμικρή αναφορά για το θέμα, αποτελεί αρκετά σοβαρό λόγο για να αντιληφθούμε ότι η υπόθεση είναι κάπως πιο σοβαρή από ό,τι θέλουν κάποιοι να την παρουσιάζουν.

Παλιότερο ντέρμπι ΠΑΟΚ – Ολυμπιακού στην Τούμπα! Θα ήταν πολύ καλό για το ελληνικό ποδόσφαιρο να αποτελεί μεγάλο ντέρμπι της SL2 τη νέα σεζόν. Πολύ καλό όμως, για να γίνει πραγματικότητα. Όσο πάντως μαίνεται η μεταξύ τους κόντρα, παραμένουν οι κίνδυνοι να πληρώσει το πιο ακριβό μάρμαρο από όλους η μικρή Ξάνθη…

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΟΣΩΝ λίγων φιλοολυμπιακών ιστοσελίδων ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν αφενός να τονίσουν ότι δεν ανησυχεί ο Ολυμπιακός, αφετέρου να ανακοινώσουν πομπωδώς στο πλαίσιο της αλλαγής της επικοινωνιακής ατζέντας ότι στον Πειραιά προετοιμάζονται να πάνε στο CAS προσβάλλοντας την απόφαση της Εφέσεων Ξάνθης-ΠΑΟΚ ζητώντας τον υποβιβασμό του δικεφάλου. Μεταξύ μας και πάλι, δύσκολο να πάνε και ακόμα πιο δύσκολο να αποφασιστεί κάτι τέτοιο από το Διεθνές Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο. Μπορεί ο Ολυμπιακός να κατέστη παράγοντας της δικής, αλλά νομικοί θύμιζαν ότι και η ΑΕΚ είχε πάει στο CAS για την υπόθεση Βάλνερ και της απορρίφθηκε το αίτημα, με το επιχείρημα ότι δεν είχε δικαίωμα να παρέμβει εκεί σε μια υπόθεση που ήταν μεταξύ Καλαμαριάς και Super League – ΕΠΟ, έστω και αν με εκείνη την απόφαση κρίθηκε τελικά το πρωτάθλημα εις βαρος της και υπέρ του Ολυμπιακού.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ οι μεν προαναγγέλουν τον υποβιβασμό του Ολυμπιακού. Οι δε, που κάνουν μόκο σε αυτό, προαναγγέλουν τον υποβιβασμό του ΠΑΟΚ από το CAS. Θα ήταν μια ωραία λύση να συμβούν και τα δυο. Να αποκτήσει ενδιαφέρον η Super League 2 με τα μεγάλα ντέρμπι ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ. Απλά, είναι πολύ ουτοπικό για να γίνει πραγματικότητα. Και αν γίνει, ως Αθλητάμπουρας σε εκείνον τον περίφημο Καζαμία έχω προβλέψει και πάλι ποια θα είναι η κατάληξη. Μια… αναδιάρθρωση που θα ξαναενώσει την SL1 και την SL2 ώστε στο τέλος να μην πέσει κανείς. Κλασική τέχνη των πολιτικών για να μην δυσαρεστήσουν κανέναν. Ειδικά σε προεκλογική περίοδο, όπως λέγεται ότι ήδη βρισκόμαστε, παρά τις διαψεύσεις του Πέτσα. Άλλωστε ποιος αμφιβάλει ότι αν δοθεί ανάσα, θα βόλευε πολύ τον Κούλη να στήσει κάλπες μετά από μια επιτυχή έξοδο της χώρας από την περιπέτεια του κορονοϊού, προτού ξεσπάσει το δεύτερο σαρωτικό κύμα. Τι κύμα δηλαδή, τσουνάμι ολόκληρο! Όχι απαραίτητα του Covid αυτού καθεαυτού, αλλά των απόνερών του και της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που θα προκαλέσει.

* * * * *

ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ πάντως σε εξαγγελίες εκλογών και ρουσφέτια για τις ομάδες, καλό είναι στην Ξάνθη να μην ξανακοιμηθούν τον ύπνο του δικαίου, όπως φαίνεται ότι έκαναν το διάστημα μέχρι και την καταγγελία του Ολυμπιακού και την εκδίκαση στην ΕΕΑ. Προέβλεψα ότι τελικά δεν θα γίνει, αλλά αν γίνει, οποιαδήποτε προσφυγή του Ολυμπιακού κατά του ΠΑΟΚ για μεγαλύτερη τιμωρία του, περνάει (και) από τον υποβιβασμό της Ξάνθης. Δεν υπάρχει περίπτωση να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ για την πολυϊδιοκτησία και να μην τιμωρηθεί η Ξάνθη. Ως προς αυτό το κομμάτι, οι δυο ομάδες πάνε πακέτο. Και όσο παίζει, σύμφωνα με τον Πιλάβιο που κάτι παραπάνω ξέρει, ως πρωτεύον το δίκαιο για το CAS το δίκαιο της ΕΠΟ που στην περίπτωση πολυϊδιοκτησίας προβλέπει ρητά υποβιβασμούς και δευτερευόντως αυτό του ελληνικού κράτους, είναι τουλάχιστο αφελές να λέει οποιοσδήποτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Κίνδυνος για το χειρότερο υπάρχει, έτερον εκάτερον αν είναι μικρός και δεν αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο. Υπάρχει όμως, όσο υπάρχει κανονισμός εν ισχύ στον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ που προβλέπει αυτό.

O ΠΑΟΚ εμφανίζεται αποφασισμένος να πάει στο CAS. Ο Ολυμπιακός διαρρέει ότι θα πάει και αυτός. Ο Πανιώνιος φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο, περισσότερο όμως για να πιέσει καταστάσεις παρά γιατί μπορεί να πετύχει κάτι. Η ΑΕΛ λέει ότι δεν ασχολείται πλέον με την υπόθεση. Όσο για την Ξάνθη; Για την ώρα σιωπά. Όσο πάντως υπάρχει υπάρχουν δικαστικές εκκρεμότητες, καλό είναι να μην επαναπαύεται κανείς στην ομάδα της Θράκης. Άλλωστε και η τακτική της σιωπής πριν την ΕΕΑ, δεν οδήγησε πουθενά…

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ο λόγος για τον οποίο σκέφτονται κάποιοι στον Πανιώνιο την προσφυγή και από την δική τους πλευρά στο CAS. Περισσότερο το θέλουν όμως για τον προφανή λόγο της άσκησης πίεσης ώστε να γίνει η περίφημη αναδιάρθρωση και να μην πέσει κανείς. Αυτό θα βολέψει πολύ τους πάντες, αλλά μέχρι να συμβεί, πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς κάθε κατεύθυνση. Εφόσον μέχρι να εξαντληθεί η προθεσμία, ληφθεί απόφαση για οριστικό τερματισμό του πρωταθλήματος στην Super League χωρίς να πέσει κανένας, ουδείς θα ασχοληθεί με το να επιδιώξει υποβιβασμό της Ξάνθης και αυτό θα μπορεί να προκύψει μόνο από ατύχημα. Όπως για παράδειγμα, να απορριφθεί η έφεση της Ξάνθης στο Διοικητικό Εφετείο και να μην έχει προλαβει ως τότε να επικυρωθεί η βαθμολογία. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τυπικά το πρωτάθλημα είναι σε εξέλιξη, τουλάχιστον από την 7η θέση και κάτω. Η βαθμολογία επικυρώθηκε μόνο για τις 6 πρώτες θέσεις και αν υπάρξει κάποια πολύ αρνητική δικαστική απόφαση για την Ξάνθη και την προλάβει σε εν εξελίξει πρωτάθλημα, ο αποχαιρετισμός δεν είναι απίθανο σενάριο.

ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΤΟ ΚΑΝΩ πιο ξεκάθαρο, μπορεί το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League να αποφάσισε και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ να επικύρωσε την αφαίρεση 7 βαθμών από την Ξάνθη για την πολυϊδιοκτησία και άλλων 5 για το ιδιοκτησιακό της, υπάρχει όμως και ένα άλλο σκέλος στην απόφαση της ΕΕΑ. Αυτό της αναδρομικής ανάκλησης του πιστοποιητικού της Ξάνθης. Χωρίς αυτό το πιστοποιητικό η Ξάνθη δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στην Super League. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Και επειδή η ανάκληση αυτού του πιστοποιητικού σημαίνει αυτόματα την αποβολή από το πρωτάθλημα, για αυτόν τον λόγο το Διοικητικό Εφετείο με εκείνη την απόφαση που αποκάλυψε το ThrakiSportS πριν περίπου πέντε εβδομάδες, πάγωσε προσωρινά τις όποιες έννομες συνέπειες από αυτό το σημείο της απόφασης και μόνο. Την ανάκληση του πιστοποιητικού δηλαδή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΕΙΝΗ είναι προσωρινά εκτελεστή, αποτέλεσε όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS τεράστια δικαστική δικαίωση της Ξάνθης και ελήφθη για να μην δημιουργηθούν τετελεσμένα πριν την κύρια συζήτηση της υπόθεσης στο Διοικητικό Εφετείο. Τα υπόλοιπα τα διατήρησε ωστόσο. Τόσο τις διαπιστώσεις βάσει των οποίων εν τέλει τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών από τα Πειθαρχικά Όργανα Super League και ΕΠΟ, όσο και τα πρόστιμα. Το μόνο που εξαφάνισε – και αυτό προσωρινά, μέχρι την κύρια συζήτηση – είναι την ανάκληση του πιστοποιητικού. Γιατί η συνέπεια της εκτέλεσης αυτής της απόφασης είναι μη αναστρέψιμη. Με άλλα λόγια, το Διοικητικό Εφετείο πάγωσε την όποια άμεση ισχύ του συγκεκριμένου τμήματος της απόφασης, της ανάκλησης του πιστοποιητικού δηλαδή, γιατί εκτίμησε ότι ισοδυναμεί με υποβιβασμό. Φανταστείτε να δικαιωθεί εκεί η Ξάνθη και στο μεταξύ να είχε αποβληθεί από το πρωτάθλημα! Είναι κάτι που δεν διορθώνεται.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΔΕΝ δικαιωθεί η Ξάνθη και η απόφαση της ΕΕΑ επικυρωθεί και εν τέλει το πιστοποιητικό αφαιρεθεί και μάλιστα αναδρομικά, τότε ο εφιάλτης του υποβιβασμού για τον ΑΟΞ θα αναβιώσει. Ειδικά αν το πρωτάθλημα είναι έστω και τυπικά σε εξέλιξη. Αν δεν είναι και στο μεταξύ έχει επικυρωθεί η βαθμολογία, θα έχει μια ελπίδα σε νομικό επίπεδο, εφόσον θα έχει επικυρωθεί και δεδομένου ότι η ανάκληση θα αφορά περασμένη σεζόν, να την σκαπουλάρει. Αρκεί φυσικά να πάρει άδεια για την επόμενη σεζόν. Αλλά μέχρι να συμβούν όλα αυτά, γενικά το μπέρδεμα είναι μεγάλο και οι κίνδυνοι ελλοχεύουν.

* * * * *

ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ένα, απλό και ξεκάθαρο. Οσο λένε τα μαρινακικά μέσα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τον Ολυμπιακό και τα σαββιδικά ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τον ΠΑΟΚ, άλλο τόσο ισχύει ότι δεν υπάρχει κανένα μα κανένα απολύτως ζήτημα και κανένας λόγος ανησυχίας για την Ξάνθη. Ο Πανόπουλος βέβαια δεν διαθέτει δικά του μέσα, αφού πάνε οι εποχές που πλήρωνε στις εφημερίδες ολοσέλιδες καταχωρίσεις για να περνάνε τις απόψεις του. Αντε, να έχει το πολύ ένα δύο που στο θέμα αυτό σιωπούν, όπως άλλωστε και η ΠΑΕ. Και άλλα ένα δύο, που απλά κινούνται στα ρεπορτάζ τους από οπαδικά κυρίως κίνητρα και προτιμούν από την αρχή αυτής της ιστορίας αυτής να πετάνε συνθήματα και να χαϊδεύουν αυτιά παρά να κάνουν ρεπορτάζ.

Κάποτε ο Πανόπουλος πλήρωνε ολοσέλιδα στις εφημερίδες και περνούσε τις απόψεις του. Οι εποχές αυτές των παχέων αγελάδων όμως πέρασαν, ενώ ακόμα και σε τοπικό επίπεδο λέγεται ότι εσχάτως έχουν κοπεί τα όποια «χαρτζιλίκια»…

ΩΣΤΟΣΟ, ΚΙ ΑΣ αρχίσουν να με βρίζουν για ακόμα μια φορά αρκετοί που έχουν έτοιμο με το παραμικρό το ανάθεμα, η αλήθεια είναι μία: όσο είναι ακόμα σε εξέλιξη αυτή η δικαστική διαμάχη και ειδικά με ανοιχτή έστω και τυπικά την αγωνιστική σεζόν, οι αποφάσεις μπορεί είναι απρόβλεπτες. Η δικαιοσύνη είναι τυφλή. Ποτέ δεν ξέρεις, όσο δίκιο κι αν έχεις, τι εν τέλει θα αποφασίσει. Θα είναι μέγα λάθος να ειπωθεί ότι η Ξάνθη έχει ήδη ξεμπλέξει. Και ακόμα μεγαλύτερο, από το πολύ το λέγε λέγε, να το πιστέψουν κιόλας όσοι ασχολούνται με το θέμα αυτό στην ΠΑΕ της Θράκης. Τα παθήματα οφείλουν να γίνονται κάποια στιγμή και μαθήματα.

* * * * *

ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΑΝΤΩΣ μαθαίνω, γίνονται. Ούτε ο Πανόπουλος ούτε ο Συγγελίδης ούτε ο Πιαλόγλου κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Και σε σχέση με την προηγούμενη παρέμβασή μου για την επόμενη μέρα στην Ξάνθη, ήδη έχει γίνει μια πρώτη κίνηση. Σημαντική κίνηση. Που θα προκαλέσει αίσθηση όταν αποκαλυφθεί στο πανελλήνιο. Ποια; Ε, μην τα θέλετε και όλα να τα μάθετε από σήμερα. Αλλωστε όσοι ξέρουν, κατάλαβαν ήδη από την προηγούμενη παρέμβασή μου. Ενημέρωσα ήδη την διεύθυνση του ThrakiSportS για το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των πηγών μου και περιμένω να ψάξει και αυτή από τις δικές τις πηγές. Αν θέλει, ας κάνει εκείνη τις σχετικές αποκαλύψεις. Αλλιώς θα τις κάνω εγώ με όσα έχω μάθει, στην επόμενή μας συνάντηση, που δεσμεύομαι ότι θα είναι πριν την εκπνοή του μήνα…

Ο Αθλητάμπουρας