Βόμβα στα θεμέλια της Α2 Ανδρών, με πλαστογραφία δελτίου αθλητή! Τι ισχύει με τιμωρία και πως επηρεάζει τις Θρακιώτικες ομάδες αυτό

Βόμβα έπεσε στην Α2 Ανδρών, καθώς το LiberoVolley πριν λίγη ώρα κατήγγειλε ότι ο Αριστοτέλης Σκύδρας αγωνιζόταν από τον Ιανουάριο με άκυρο δελτίο του αθλητή Σωτήρη Γιάγκου, το οποίο έκδωσε η ΕΟΠΕ. Βέβαια δεν γνωρίζουμε τι προκύπτει από πλευράς ΕΟΠΕ και αν είναι πραγματικά παράλειψη της διοργανώτριας αρχής ή λάθος και πλαστογραφία του Αριστοτέλη Σκύδρας. Το ΤhrakiSportS μετά από ανώνυμη καταγγελία που δέχθηκε για το ίδιο γεγονός, έκανε την έρευνα του για το αν υπάρχει έννομο συμφέρον για τις ομάδες της Θράκης, καθώς η ομάδα της Σκύδρας αγωνίζεται στον ίδιο όμιλο με ΑΕ Κομοτηνής, Άθλο Ορεστιάδας και Ερμογένη Ξάνθης.

Ξεκινώντας να ξετυλίξουμε το κουβάρι της υπόθεσης, ο αθλητής Σωτήρης Γιάγκος, εμφανίζεται να αγωνίζεται στην 1η αγωνιστική, 19 Οκτώβρη, απέναντι στην ΑΕ Κομοτηνής. Στις 31 Οκτώβρη, στην ιστοσελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας εμφανίζεται το όνομα του, καθώς ανακοινώνεται η μεταγραφή του στην ομάδα της Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Παραλιμνίου, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου. Με το δημοσίευμα να αναφέρει:

“Νέα ενίσχυση για την Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Παραλιμνίου. Οι «βυσσινί» προχώρησαν και σε τέταρτη προσθήκη ξένου αφού προχώρησε στην απόκτηση του Ελλαδίτη Σωτήρη Γιάγκου.

Πρόκειται για πετοσφαιριστή ηλικίας 22 ετών (13 Οκτωβρίου 1997). Ο αθλητής κατάγεται από τα Γιαννιτσά και το συμβόλαιό του ολοκληρώνεται στις 30 Απριλίου 2020.”

Ο αθλητής έπαιξε μέσα στον Νοέμβριο σε αγώνες με το Παραλίμνι απέναντι στην Ανόρθωσις όπως αποδεικνύεται μέσα από την σελίδα της Κυπριακής Ομοσπονδίας όπου γίνεται εκτεταμένη αναφορά στον αγώνα και τις συνθέσεις ενώ υπάρχει και σχετικό βίντεο στο οποίο διακρίνεται:

Νίκη για την «Κυρία» και εδραίωση στην 3η θέση

Την νίκη που της επιτρέπει να εδραιωθεί στην 3η θέση πέτυχε η Ανόρθωση στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Ανδρών Α Κατηγορίας αφού επικράτησε της φιλότιμης Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Π. με 3-0 σετ στο «Θεμιστόκλειο». Η «Μεγάλη Κυρία» ήταν άνετη στα δυο πρώτα σετ, αλλά στο τρίτο τα  βρήκε «σκούρα» από τους «βυσσινί» που τα έδωσαν όλα. Με την ομάδα της Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Π. έκανε ντεμπούτο ο Ελλαδίτης Γιάγκος.

Αποφασισμένη να «καθαρίσει» μπήκε στον αγώνα η Ανόρθωση. Τόσο στο πρώτο, όσο και στο δεύτερο σετ εξασφάλισε μεγάλες διαφορές και κέρδισε σε 23’ λεπτά και τα δυο σετ 25-14 και 25-13 γράφοντας άνετα το 2-0.

Στο τρίτο σετ η Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Π ξάφνιασε  θετικά. Προηγήθηκε στο σκορ με βραχεία κεφαλή και ανάγκασε την Ανόρθωση να «τρέξει». Η «Μεγάλη Κυρία» ισοφάρισε 10-10. Ωστόσο, εκ νέου η Υπεραγορά Κόκκινος Ε.Ν.Π. προηγήθηκε 13-16. Ο αγώνας είχε σασπένς με τους «βυσσινί» να μάχονται για το σετ με πάθος 20-21. Το σετ οδηγήθηκε στους έξτρα πόντους με την Ανόρθωση να κερδίζει σε 30’ 27-25 και να κλείνει τον αγώνα με 3-0 σε ένα πολύ ωραίο από κάθε άποψη σετ.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ (K. XΡΙΣΤΟΦΙΔΕΛΗΣ): Χριστοφόρου, Romanuti, Σαββίδης, Torres, Strugarevic, Ηaapakoski – Λίμπερο: Χαραλαμπίδης – Αλλαγές: Δημητρίου, Κοντός

ΥΠΕΡΑΓΟΡΑ ΚΟΚΚΙΝΟΣ Ε.Ν.Π.(D. STEVOVIC): Milkov, Παπανδρέου, Nascimento, Stevovic, Γιάγκος, Στέκας– Λίμπερο: Ελευθερίου – Αλλαγές: Παπέττας.

Και το βίντεο όπου εμφανίζεται στην δεξιά ομάδα με το νούμερο 18:

Στην συνέχεια ο αθλητής εμφανίστηκε παράνομα σύμφωνα με τις καταγγελίες τον Ιανουάριο στα τέλη του πρώτου γύρου απέναντι στην ΧΑΝΘ και στις αρχές του δεύτερου γύρου στους αγώνες της Σκύδρας απέναντι σε ΑΕ Κομοτηνής, Καρδίτσα, Άρη, Μακεδονικό, Άθλο Ορεστιάδας, Φίλιππο Βέροιας και Πιερικό πριν ανασταλεί το πρωτάθλημα. Γιατί παράνομα; Γιατί το καταστατικό της ΕΟΠΕ απαγορεύει οι σύλλογοι της Α2 να αποκτούν Έλληνες αθλητές την περίοδο αυτή παρά μόνο ένα ξένο η να αντικαταστήσουν τον ξένο που διέθεταν.

Τι ισχύει όμως σύμφωνα με το πειθαρχικό δίκαιο της ΕΟΠΕ και τι συμφέρον έχουν οι Θρακιώτικες ομάδες. Αρχικά το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΟΠΕ αναφέρει ρητά στο Άρθρο 9 τα παρακάτω:

1)Η πλαστοπροσωπία και η πλαστογραφία δελτίου αθλητή που συμπεριλαμβάνεται σε «Αγωνιστική Λίστα» ή/και Κάρτα Υγείας Αθλητή, τιμωρείται με μηδενισμό της ομάδας που χρησιμοποιεί τον αθλητή για το συγκεκριμένο αγώνα και με αφαίρεση δέκα (10) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας τουπρωταθλήματος, έστω και αν πρόκειται για αγώνα Κυπέλλου.
α) ο αθλητής που αγωνίσθηκε τιμωρείται με αποκλεισμό από έξι (6) μήνες έως δύο (2) χρόνια Επίσης εάν δεν κατέχει δελτίο αθλητικής ιδιότητας της ΕΟΠΕ δεν μπορεί να εγγραφεί σε σωματείο για ανάλογο χρονικό διάστημα.
β) Ο αρχηγός – αθλητής της ομάδας, με αποκλεισμό από 1 έως 6 μήνες.
γ) Ο προπονητής τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού ενός (1) έως δύο (2) χρόνων, που επιβάλλει το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο και ταυτόχρονη παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΕΠΠΕ.
δ) Ο έφορος που δηλώθηκε στο συγκεκριμένο αγώνα τιμωρείται με ποινή αποκλεισμού ενός (1) έως δύο (2) χρόνων.
Στην περίπτωση πλαστογραφίας δελτίου αθλητή που συμπεριλαμβάνεται σε «Αγωνιστική Λίστα» ή/και Κάρτα Υγείας Αθλητή, οι παραπάνω ποινές στον αρχηγό-αθλητή και στον προπονητή επιβάλλονται στην περίπτωση που αποδειχθεί ότι είχαν γνώση της πλαστογραφίας.
2) Σε περίπτωση που ο αθλητής αποχωρήσει πριν το τέλος του αγώνα και ενώ του έχει ζητηθεί από τον διαιτητή να παραμείνει για το σχετικό έλεγχο ταυτοπροσωπίας με συνέπεια να μην είναι δυνατή η διαπίστωση της πλαστοπροσωπίας επιβάλλονται οι παραπάνω ποινές σαν να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της πλαστοπροσωπίας.
3) Εάν η πλαστοπροσωπία δεν καταστεί δυνατό να ελεγχθεί στον αγώνα (διότι δεν υποβλήθηκε ένσταση ή δεν υπέπεσε στην αντίληψη του διαιτητή), τότε μπορεί να καταγγελθεί από οποιοδήποτε σωματείο έχει έννομο συμφέρον ή αυτεπάγγελτα από τη διοργανώτρια αρχή, προς το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο, το αργότερο δεκαπέντε ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα, υπό την προϋπόθεση ότι η πλαστοπροσωπία αποδεικνύεται με video ή φωτογραφίες, την εγκυρότητα της οποίας εξετάζει το
δικαιοδοτικό όργανο. Στην περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία εκπνέει μετά την ολοκλήρωση της φάσης του πρωταθλήματος για αγώνα του οποίου υπάρχει τέτοια καταγγελία, τότε η ανωτέρω προθεσμία μειώνεται σε τρεις ημέρες από τη διεξαγωγή του αγώνα.
Σε περίπτωση απόδειξης πλαστοπροσωπίας επιβάλλονται από το δικαιοδοτικό όργανο οι προβλεπόμενες ποινές στην παρ. 1 του παρόντος άρθρου.
4) Κατά τα λοιπά ισχύουν τα αναφερόμενα στον Γενικό Κανονισμό Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων της ΕΟΠΕ (Δ.Ο.Ε., Ε.Ο.Ε., FIVB, CEV κλπ).

Όπως μπορούμε να αντιληφθούμε σύμφωνα με το Πειθαρχικό Δίκαιο της ΕΟΠΕ ο Αριστοτέλης Σκύδρας αυτή την στιγμή δεν κινδυνεύει από κάποια τιμωρία γιατί έχουν επέλθει οι δεκαπέντε μέρες από την τελευταία αναμέτρηση του με τον Φίλιππο Βέροιας, ο οποίος ηττήθηκε στο συγκεκριμένο παιχνίδι και είχε έννομο συμφέρον. Έννομο συμφέρον στους αγώνες που αγωνίστηκε ο Γιάγκος έχει ο Άρης, ο οποίος αυτή την στιγμή βρίσκεται μια θέση κάτω από τον Αριστοτέλη, θέση η οποία δίνει και την άνοδο στην Pre League, εφόσον δημιουργηθεί. Απο πλευράς Θρακιώτικων ομάδων τώρα και αφού το πρωτάθλημα δεν έχει αναβληθεί ή επικυρωθεί η ΑΕ Κομοτηνής και ο Άθλος Ορεστιάδας δεν έχουν κάποιο έννομο συμφέρον καθώς και προπορεύονται στην Βαθμολογία έναντι των Σκυδραίων αλλά παράλληλα στους αγώνες του δεύτερου γύρου έχουν κερδίσει τον Αριστοτέλη. Αντίθετα ο Ερμογένης Ξάνθης έχει έννομο συμφέρον καθώς βρίσκεται κάτω από τον Αριστοτέλη και κινδυνεύει με τον υποβιβασμό, ενώ πριν την αρχή του δευτέρου γύρου ο Ερμογένης βρισκόταν από βαθμολογικά επάνω από την Σκύδρα.

Το συμπέρασμα είναι όμως ότι δεν μπορείς να ασκήσεις ένδικα μέσα αν προηγουμένως δεν έχεις ασκήσει ένδικο βοήθημα (ένσταση σύμφωνα με το άρθρο 9 της ΕΟΠΕ) και συνεπώς ο Αριστοτέλης δεν μπορεί να τιμωρηθεί παρα την παράνομη συμμετοχή του παίχτη στους αγώνες σύμφωνα με το άρθρο 9. Φυσικά υπάρχει και ο αθλητικός νόμος όπου μπορεί σωματείο με έννομο συμφέρον να καταγγείλει για δυσφήμιση του αθλήματος.

Τέλος να τονίσουμε και το άρθρο 11 στο Κεφάλαιο Δ, μιας περίεργης διάταξης αφού απαγορεύονται οι μετεγγραφές παιχτών τον Ιανουάριο. Στον κανονισμό μεταγγραφών και εγγραφών, λοιπόν , δίνεται το δικαίωμα σε ομάδα που αθλητής της χωρίς της συναίνεση της ίδιας, μετεγγραφή στο εξωτερικό και θελήσει να γυρίσει τον Ιανουάριο, η επιστροφή αυτή κρίνεται ως νομότυπη μετεγγραφή. Συνεπώς το συγκεκριμένο άρθρο δικαιώνει την Σκύδρα και την ΕΟΠΕ. Διαβάστε τι αναφέρει το άρθρο 11 στην παράγραφο 5:

 ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ΄
Άρθρο 11ο Έκταση εφαρμογής – περιπτώσεις
1) Επίσημος αγώνας είναι ο αγώνας που διοργανώνεται από την ΕΟΠΕ ή διεξάγεται με την έγκριση της από τις αθλητικές Ενώσεις ή τις Τοπικές Επιτροπές, η διεξαγωγή του οποίου συμπεριλαμβάνεται στο Γενικό Κανονισμό Πρωταθλημάτων και τις Προκηρύξεις της ΕΟΠΕ.
2) Αθλητής που έχει διαγραφεί λόγω ποινής από τη δύναμη σωματείου με απόφασή του η οποία έχει επικυρωθεί από την ΕΟΠΕ ή ο οποίος στερήθηκε τη φίλαθλη ιδιότητά του με τελεσίδικη απόφαση της Ε.Φ.Ι., έχει το δικαίωμα να εγγραφεί πάλι ως αθλητής σε οποιοδήποτε σωματείο της προτίμησής του, μετά το τέλος της επιβληθείσας ποινής του.
3) Σε περίπτωση μετεγγραφής ανήλικου αθλητή, απαιτείται η έγγραφη συγκατάθεση εκείνων που ασκούν τη γονική μέριμνα σε αυτόν.
 4) Η έννοια της λέξης «αθλητής» στις διατάξεις του παρόντος κανονισμού συμπεριλαμβάνει πάντα και αυτήν της «αθλήτριας», εκτός των διατάξεων του παρόντος στις οποίες γίνεται ρητή, σχετική, αναφορά.

 5) Αθλητής που επιθυμεί να μετεγγραφεί, χωρίς τη συναίνεση του σωματείου του σε ομάδα χώρας της Ε.Ε., υπό τους λοιπούς όρους και τις προϋποθέσεις της Διεθνούς Ομοσπονδίας και του Κοινοτικού Δικαίου υποχρεούται να γνωστοποιήσει εγγράφως στην ΕΟΠΕ την πρόθεσή του αυτή σε κάθε περίπτωση πριν από την έναρξη της μετεγγραφικής περιόδου και να καταβληθεί στην ΕΟΠΕ είτε από το σωματείο στο οποίο θα μετεγγραφεί είτε από τον ίδιο, το σχετικό παράβολο. Ο αθλητής αυτός εφόσον επιστρέψει στην Ελλάδα, εντάσσεται αυτοδίκαια στη δύναμη του αθλητικού σωματείου στο οποίο ανήκε πριν από τη μετεγγραφή του, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 33 παρ. 10 του ν. 2725/99. 14 Μάιος 2019 

6) Απαγορεύεται η μετεγγραφή Έλληνα αθλητή σε οποιοδήποτε σωματείο του εξωτερικού εάν αυτός έχει αρνηθεί την παροχή υπηρεσιών του στην Εθνική Ομάδα και έχει τιμωρηθεί για την άρνησή του αυτή, με βάσει τη διάταξη του άρθρου 33 παρ. 5 του ν. 2725/99 σε συνδυασμό με τις διατάξεις περί Εθνικών Ομάδων του Εσωτερικού Κανονισμού της ΕΟΠΕ. Στην περίπτωση αυτή η απαγόρευση της μετεγγραφής σε ομάδα του εξωτερικού ισχύει και διαρκεί για ολόκληρη την αγωνιστική περίοδο που ακολουθεί μετά την τελεσιδικία της απόφασης τιμωρίας του αθλητή από την ΕΟΠΕ.
7) Ως αγωνιστική περίοδος κατά τις διατάξεις του παρόντος κανονισμού νοείται το χρονικό διάστημα από 1/9 έως 15/7 του επομένου έτους.
8) Οποιαδήποτε διαφορά ανακύπτει α) μεταξύ σωματείων, β) μεταξύ αθλητών/τριών και σωματείου, γ) μεταξύ αθλητών/τριών και ΕΟΠΕ και δ) μεταξύ σωματείων και ΕΟΠΕ δύναται να επιλύεται και με τη διαδικασία της Διαμεσολάβησης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3898/2010 όπως εκάστοτε ισχύει, με την προϋπόθεση ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη το επιθυμούν.
9) Τα σωματεία της Α1 Εθνικής κατηγορίας Γυναικών – Volley League Α1 Γυναικών, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και μέχρι τη λήξη του 1ου Γύρου της Α’ Φάσης, μία μόνο αίτηση μετεγγραφής με Υποσχετική Επιστολή, σύμφωνα τη διαδικασία του άρθρου 6 του παρόντος εξαιρουμένου του ορίου ηλικίας, η οποία θα αγωνίζεται ΜΟΝΟ στο πρωτάθλημα της Α1 στο οποίο όμως δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής πριν την έναρξη του Β’ Γύρου της Α’ Φάσης. Για την έγκριση της μετεγγραφής απαιτείται η καταβολή χρηματικού παραβόλου στην ΕΟΠΕ, το ύψος του οποίου θα αποφασίζεται από το ΔΣ της ΕΟΠΕ και θα ανακοινώνεται με την Εγκύκλιο των Μετεγγραφών καθώς επίσης και ο τρόπος καταβολής του.
10) Αθλητής που κάνει χρήση του δικαιώματος στην “λήθη” των προσωπικών του δεδομένων, αφενός μεν δεν εμφανίζονται τα προσωπικά του δεδομένα στο Μητρώο της ΕΟΠΕ, αφετέρου για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η «λήθη» ο αθλητής δεν αποδεσμεύεται από το σωματείο του και δεν προσμετράτε στις αγωνιστικές περιόδους για να αποδεσμευθεί.
11) Αθλητής δεν έχει δικαίωμα να κάνει χρήση των διατάξεων του παρόντος Κανονισμού, εφόσον την ίδια αγωνιστική περίοδο πριν την υποβολή της αίτησης μετεγγραφής, έχει αγωνιστεί με το σωματείο στο οποίο ανήκει.