Πώς η απόφαση της Εφέσεων για την Ξάνθη φέρνει στα σχοινιά για πιθανό υποβιβασμό τον Ολυμπιακό

Το δεδικασμένο της Επιτροπής Εφέσεων της Ξάνθης δείχνει να βάζει πρόωρο τέλος στις όποιες σκέψεις όσων επιχειρήσουν να κερδίσουν χρόνο στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το επιχείρημα ότι η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον της Ποινικής Δικαιοσύνης.

Αυτό εξηγεί σε ανάλυσή της η ιστοσελίδα sdna, μετά την αποκάλυψη ότι η εισήγηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ από την αρμόδια Πρωτοδίκη είναι καταδικαστική για τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος και σειρά παραγόντων, ανάμεσα στους οποίους και ο ιδιοκτήτης των ερυθρόλευκων του Πειραιά Βαγγέλης Μαρινάκης.

Επειτα από αυτήν την εισήγηση, ένα σκέλος της δικογραφίας που αφορά την επονομαζόμενη «συμμορία του ποδοσφαίρου» θα συζητηθεί στο ποινικό τμήμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΕΠΟ με κατηγορούμενους τις ΠΑΕ Ολυμπιακός και Ατρόμητος για το μεταξύ τους παιχνίδι το 2015, τους ιδιοκτήτες του και άλλα δέκα πρόσωπα που είχαν σημαντικές θέσεις στο ποδόσφαιρο κατά το επίδικο διάστημα 2012 – 2015.

Επειδή η υπόθεση δικάζεται και ως προς το ποινικό της σκέλος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και επειδή η συζήτηση στα δύο δικαστήρια θα γίνει την ίδια περίοδο, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η πλευρά των κατηγορούμενων προκειμένου να κερδίσει χρόνο θα ζητήσει από την Επιτροπή Δεοντολογίας να αναβάλει τη συζήτηση της υπόθεσης μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση στα πολιτικά δικαστήρια.

Το ίδιο, όμως ζήτησε και η Ξάνθη από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ κατά την εκδίκαση της υπόθεσης της «πολυιδιοκτησίας» και της μετοχικής της σύνθεσης. Ζήτησε, συγκεκριμένα, την αναστολή έκδοσης της απόφασης εν όψει της συζήτησης της υπόθεσης στο διοικητικό δικαστήριο.

Η απόφαση του επίσης αποτελούμενου από τακτικούς δικαστές (Εφέτες) οργάνου ήταν απορριπτική ως προς το αίτημα της Ξάνθης, επειδή «η Επιτροπή Εφέσεων δεν δεσμεύεται από τις αποφάσεις των ποινικών δικαστηρίων».

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι «η εκκαλούσα (σ.σ. Ξάνθη) υποβάλλεı επıκουρıκώς αίτημα περί αναβολής της συζήτησης της υπόθεσης ενώπıον της παρούσας Επıτροπής λεκτέο ότı αυτό ελέγχεταı αβάσıμο καı κρίνεταı απορρıπτέο. Δıότı μεταξύ της παρούσας δίκης καı της δίκης που εκκρεμεί ενώπıον του Δıοıκητıκού Εφετείου δεν υφίσταταı δεσμός προδıκαστıκότητας υπό την έννοıα ότı η έκβαση της δıοıκητıκής δίκης δεν επηρεάζεı το αποτέλεσμα της παρούσας δίκης».

Σε άλλο σημείο του σκεπτικού σημειώνεται ότι… «Η παρούσα Επıτροπή δεν δεσμεύεταı ούτε καı προσωρıνά από τıς αποφάσεıς των δıοıκητıκών ή πολıτıκών δıκαστηρίων, απορρıπτομένου ως αβάσıμου του σχετıκού ıσχυρıσμού που προβάλλεı η εκκαλούσα με το υπόμνημά της».

Οπως εξηγεί στην ανάλυσή του το sdna, η απόφαση για την Ξάνθη με βάση όσα αναφέρθηκαν μόλις, αποτελεί «δεδικασμένο» και λύνει τα χέρια της Επιτροπής Δεοντολογίας σε περίπτωση που κληθεί να αποφασίσει επί παρόμοιου αιτήματος στη δίκη της επονομαζόμενης «συμμορίας».