Πέθανε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Καβάλας! Εξυμνεί το τεράστιο έργο της ο νυν πρόεδρος…

Στις 11 σήμερα το πρωί, σε στενό οικογενειακό κύκλο, στην εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων τελείται η νεκρώσιμη ακολουθία της Ευθυμίας Πέγιου. Πέθανε τη Τρίτη το μεσημέρι στο Νοσοκομείο, μετά από σύντομη νοσηλεία. Ήταν 88 ετών. Ζούσε μόνη της στην Καβάλα.

Ο πρόεδρος της Θρακικής Εστίας Νίκος Τσουμπάκης είπε στην εφημερίδα μας:

« Η Ευθυμία Πέγιου άφησε τεράστιο έργο στη Θρακική Εστία και στην Καβάλα. Συνέβαλε τα μέγιστα στην συγγραφή και κυκλοφορία του βιβλίου του πατέρα της Γιώργου, θέμα του οποίου ήταν οι καπνεργάτες στην Καβάλα. Η Ευθυμία έφυγε με το παράπονο ότι ως τώρα δεν αναδείχθηκε όσο έπρεπε το καπνεργατικό κίνημα. Όσοι δουλέψαμε μαζί της είμαστε ευτυχισμένοι που είχαμε την εμπειρία».

Με την γνωστοποίηση της δυσάρεστης είδησης η Θρακική Εστία Καβάλας εξέδωσε το απόγευμα της Τρίτης την ακόλουθη ανακοίνωση: « Η Θρακική Εστία Καβάλας πενθεί.

Η Ευθυμία Πέγιου η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Εστίας μας , επίτιμη πρόεδρος και εκλεκτό μέλος της κοινωνίας της Καβάλας απεβίωσε .

Ο πρόεδρος, τα μέλη του Δ.Σ. και όλα τα μέλη της Εστίας μας εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσης . Η Ευθυμία Πέγιου είχε γεννηθεί τον Μάρτιο του 1932 στην Καβάλα, από γονείς πρόσφυγες. Ο πατέρας Θρακιώτης από τον Αίνο και η μητέρα της από την Πάνορμο της Μικράς Ασίας. Έγραψε με τη συνεργασία του συνδικαλιστή πατέρα της, Γιώργου Πέγιου, δύο βιβλία.

Το «Συνδικαλιστικό Κίνημα της Καβάλας 1922-53», το οποίο εκδόθηκε το 1984, και το «Κατοχή – Αφελληνισμός – Εθνική Αντίσταση». Ιδιαίτερα όμως σημαντικό για την καταγραφή της ιστορίας της πόλης ήταν το βιβλίο της «Βόλτα στην Καβάλα του χθες» έκδοση του Δήμου Καβάλας.

Εξελέγη ύστερα από 24 χρόνια , από την ίδρυση της Θρακικής Εστίας Καβάλας πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Θρακικής Εστίας διαδεχόμενη τον Χαράλαμπο Λαλένη . Το 2018 βραβεύτηκε για την προσφορά της στα Γράμματα και τον Πολιτισμό από την Περιφέρεια Α.Μ.Θ. επίσης έχει βραβευτεί από συλλόγους και φορείς της περιοχής για την προσφορά της στον Πολιτισμό την Λαογραφία και την διατήρηση της Ιστορικής μνήμης».

Πηγή: https://www.proininews.gr