Αθλητάμπουρας: Η… καρατόμηση του Πιαλόγλου και το μπλέξιμο του Εθνικού Αλεξανδρούπολης με την ΕΕΑ

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ αντιδράσεις, ως συνήθως δηλαδή, προκάλεσε η προηγούμενη ανάλυσή μου στα σενάρια της επόμενης μέρας του ΑΟΞ. Κάποιοι μου έδιναν συγχαρητήρια, γιατί για ακόμα μια φορά ανοίγω τα μάτια στον απλό κόσμο για τα μελλοντικά προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο σύλλογος-κόσμημα της Θράκης, μετά την απόφαση της Επιτροπής Εφέσεων. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που συνεχίζουν να με κατηγορούν για «προπαγάνδα υπέρ του Ολυμπιακού», μένοντας στην λογική ότι για όλα φταίει ο Μαρινάκης. Μπορεί και να φταίει, αλλά κάποιοι του έδωσαν δικαίωμα. Το να μην αναγνωρίζουμε ότι έγιναν συγκεκριμένα λάθη από τον ΑΟΞ ή από συγκεκριμένα πρόσωπα στον ΑΟΞ και να μην τα επισημαίνουμε μπας και προλάβει να διορθωθεί καμιά κατάσταση, είναι σαν να επιζητούμε η Ξάνθη να πάψει να είναι το βατράχι που κινδυνεύει από τον πόλεμο βουβαλιών και να μετατραπεί μιαν ώρα αρχύτερα σε πρόβατο επί σφαγή, τέτοιες μέρες που είναι.

Παλιές καλές εποχές, που ο Μάκης Τζάτζος υποδεχόταν μετά βαΐων και κλάδων τον Αλέξη Κούγια στα Πηγάδια. Τώρα δηλώνει οτι δεν θέλει να τον βλέπει και κατηγορεί τα ΜΜΕ που δημοσιεύουν τις θέσεις του εναντίον της ομάδας της Θράκης, θαρρείς και δεν πρέπει να γνωρίζει ο μέσος οπαδός του ΑΟΞ τι λέγεται και γράφεται (από όποιον και αν γράφεται) για την ομάδα του

Η ΠΙΟ ΕΠΩΝΥΜΗ αντίδραση σε αυτήν την κατεύθυνση, οφείλω να πω ότι ήταν από τον Μάκη Τζάτζο. Τεράστιος παίκτης στην εποχή του, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό, έχει τιμήσει όσο ελάχιστοι την φανέλα με τον Δημόκριτο. Άρα δικαιούται αναμφισβήτητα να μιλάει. Έγραψε και δημόσια ένα σχετικό σχόλιο (και καλά έκανε), του απάντησα επίσης δημόσια και ω του θαύματος ο δημόσιος αυτός διάλογος εξαφανίστηκε (όχι με δική μου ευθύνη). Θα επαναλάβω λοιπόν την ουσία. Καλά κάνει και καταγγέλλει την «συμμορία που κατηγορείται για τον μισό ποινικό κώδικα», όπως συνηθίζει να αναφέρει, για όλα τα δεινά της Ξάνθης. Ωστόσο το ζήτημα και ο ρόλος και ο δικός του, ως ένα από τα κορυφαία ονόματα των παλαιμάχων της ομάδας, αλλά και ο δικός μου, δεν είναι (και δεν πρέπει να είναι) απλά να χαϊδεύουμε αυτιά στην Ξάνθη και να κάνουμε δημόσιες σχέσεις και μόνο. Άλλοι μπορεί να είναι μετρ σε αυτό – και δεν εξαιρώ ούτε συνεργάτες αυτής εδώ της ιστοσελίδας που λέγεται ThrakiSportS και η οποία δέχθηκε να με φιλοξενήσει. Δικό μου όμως χαρακτηριστικό γνώρισμα δεν υπήρξε ποτέ το να κάνω δημόσιες σχέσεις και ήταν και η απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσω αυτήν την συνεργασία, έναν χρόνο πριν. Μιλάω ελεύθερα, γράφω ελεύθερα, τσεκουρώνω αν θέλετε ελεύθερα και δεν με λογοκρίνει κανείς. Και δεν φέρω και ευθύνη για τίποτα, αφού ο όποιος… λογαριασμός θα πάει στην διεύθυνση του ThrakiSportS που με δέχθηκε στην οικογένειά της και με αποδέχεται όπως είμαι (και καλά να πάθει, αφού θέλησε να μπλέξει με εμένα).

ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΩ όμως στο μείζον θέμα, επειδή έχω βαρεθεί με τους δημοσιογράφους και τους δημοσιολόγους και γενικά όσους ξέρουν μόνο να βρίζουν και να πετάνε συνθήματα. Να μας φταίνε για όλα οι άλλοι και ποτέ εμείς οι ίδιοι, είναι κάτι που δεν έχει λογική. Η ιστορία έχει δείξει ότι όσοι το έκαναν αυτό, μπορεί να απολάμβαναν χειροκροτήματα βραχυπρόθεσμα, στις μικρές κλειστές παρέες, ωστόσο σε βάθος χρόνου και σε μεγαλύτερο όγκο κόσμου έβγαιναν χαμένοι στην συλλογική κοινή συνείδηση. Ρωτήστε και αυτούς που με βάση το καλό τους όνομα και το καλό τους πρόσωπο, επειδή απλά έλεγαν όσα ηθελε να ακούσει το ακροατήριο χωρίς να τολμούν ποτέ μια γροθιά στο μαχαίρι ή έστω στο τραπέζι, έβαλαν υποψηφιότητα στις δημοτικές εκλογές και με το ζόρι βρήκαν την ψήφο τους.

ΕΓΩ ΩΣ ΑΘΛΗΤΑΜΠΟΥΡΑΣ έχω επιλέξει τον δύσκολο δρόμο. Τουλάχιστον να τιμήσω και το όνομά μου. Και προτρέπω όσοι αγαπούν τον ΑΟΞ και πρωτίστως οι επώνυμοι φίλαθλοί του, οι σύνδεσμοι οπαδών τύπου XanthiFans που έχουν… μουγκαθεί τελευταία αλλά και οι Παλαίμαχοι, να κάνουν το ίδιο. Γιατί με μαθηματική ακρίβεια, από την στιγμή που ο Πανόπουλος έχει δηλώσει ότι θέλει να φύγει, έρχονται δύσκολες μέρες. Και θα πρέπει να αναλογιστούν το βάρος της ευθύνης που όλοι φέρουν ώστε να συμβάλουν με τις προτάσεις τους και όχι απλά με συνθήματα αφορισμού στην όσο το δυνατόν πιο ομαλή μετάβαση στην επόμενη μέρα.

* * * * *

ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ που τυγχάνει και καλός νομικός, μου έγραψε σε σχέση με το προηγούμενο άρθρο, ζητώντας να μην αποκαλύψω την ταυτότητά του (κάτι που θα σεβαστώ) αναφορικά με την αναφορά μου ότι πρέπει να πουλήσει ο Καλπαζίδης το Σαλέ για να μην έχει προβλήματα η Ξάνθη στο μέλλον: «Και ποιος σου λέει εσένα ότι θελει να πουλήσει ο Καλπαζίδης; Αν πράγματι ειναι ανεξάρτητος και δεν είναι ένας σερβιτόρος που πήρε τα λεφτά του θείου Ιβάν, κανονικά δεν πρέπει να πουλήσει. Δεν έχει λόγο να το κάνει. Γιατί αν πουλήσει τώρα και μάλιστα φανερά, ενώ αγόρασε κρυφά, θα είναι σαν πράγματι να αποδεικνύει με αυτήν του την πράξη ότι τελικά ισχύουν όσα καταγγέλλονται. Ότι έχει μπει ως μπροστινός του θείου Ιβάν και μόλις του ζητήσει αυτός να πουλήσει, θα πουλήσει. Αν θέλει να αποδείξει ότι είναι ανεξάρτητος, πρέπει να κρατήσει και το ξενοδοχείο και τις εγκαταστάσεις. Ακόμα και αν απειλούνται με υποβιβασμό η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ, αυτός να βγαίνει και να λέει “στα τέτοια μου, δικό μου είναι το μαγαζί, δεν θα μου πείτε εσείς τι θα κάνω”».

Οι εγκαταστάσεις των Πηγαδίων από ψηλά. Το γήπεδο, σε πρώτο πλάνο, εξακολουθεί να ανήκει στην ΠΑΕ Ξάνθη. Τα βοηθητικά στο βάθος μαζί με το Σαλέ ανήκουν επισήμως στον Καλπαζίδη, δηλαδή σύμφωνα με την ΕΕΑ στον Σαββίδη. Το να ξαναπουληθούν αυτά από τον Καλπαζίδη φάνηκε σε πρώτη φάση ως μια κίνηση που πρέπει να γίνει άμεσα. Με δεύτερες σκέψεις όμως, μπορεί να θεωρηθεί και τεκμήριο ενοχής ενόψει και CAS. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα…

ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΝΤΙΛΗΠΤΟ μιλάμε για μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα κατάσταση. Είναι σοβαρό το επιχείρημα. Γιατί πράγματι αν πουλήσει ο εξαφανισμένος μέχρι σήμερα Καλπαζίδης, όπως μου επισημαίνει ο φίλος νομικός αναγνώστης, θα είναι κάτι σαν επίσημη παραδοχή της πολυϊδιοκτησίας. Αλλά και αν δεν πουλήσει, με βάση το πόρισμα της ΕΕΑ και τον τελευταίο νόμο της κυβέρνησης, οι αφαιρέσεις βαθμών σε ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα πέφτουν σύννεφο. Ποια λύση υπάρχει; Όπως ξαναέγραψα, τα διοικητικά δικαστήρια, δηλαδή Διοικητικό Εφετείο και Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ερώτημα είναι τι κάνεις μέχρι τότε, καθώς θα πάρει μήνες για να προσδιοριστεί η συζήτηση και πολύ περισσότερο να εκδοθεί η όποια απόφαση. «Το πολύ πολύ απλά να καρατομήσεις τον διευθύνοντα σύμβουλο Πιαλόγλου, τον Χαλαβαζή και φυσικά τον Πανόπουλο και τον Συγγελίδη από το ΔΣ της εταιρείας (του Καλπαζίδη) που ελέγχει το Σαλέ», μου είπε ένα πουλάκι. Και μάλιστα να το έχεις κάνει… χθες, για να μην πω κανά δίμηνο πριν.

* * * * *

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ τις επόμενες ημέρες και στην άλλη μεγάλη ομάδα της Θράκης, που αγωνίζεται δηλαδή σε ανώτατη κατηγορία στο άθλημά της. Τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Και μάλιστα ενδεχομένως με κάποια κοινά στοιχεία με ορισμένους από τους πονοκεφάλους της Ξάνθης, όπως για παράδειγμα την ανάκληση του πιστοποιητικού της από την ΕΕΑ για τη μη έγκαιρη γνωστοποίηση αλλαγών στην διοικησή της.

ΜΕ ΟΣΑ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΒΕΙ με τον Covid δεν αποκλείεται η χρονια να ολοκληρωθεί έτσι και να ληφθεί απόφαση να μην υποβιβαστεί κανείς φέτος. Αλλά το ερώτημα είναι, αν συμβεί αυτό, είναι διατεθειμένη η διοίκηση του Εθνικού να κρατήσει την ομάδα στην Α1 Ανδρών; Γιατί όλος ο σχεδιασμός και η διαχείριση είχαν γίνει με την προοπτική του (δεδομένου για σχεδόν άπαντες στην διοίκηση) υποβιβασμού στην πιο κάτω κατηγορία και για την ακρίβεια στην Α2 Ανδρών, καθώς μια αλήθεια είναι ότι απεύχονται τη δημιουργία Pre League που θα σημαίνει μακρινά ταξίδια και άρα αυξημένα έξοδα.

Δεν είναι η Ξάνθη η μόνη ομάδα της Θράκης που έχει μπλεξίματα φέτος με την παρέα της Μαρούπα, του Αρκούδη και των υπόλοιπων μελών της ΕΕΑ. Μπορεί σύντομα να την βρει μπροστά του και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, αν δεν έχει κάνει τα ίδια λάθη με την ομάδα της Ξάνθης να γνωστοποιήσει έγκαιρα τις φετινές αλλαγές στην διοίκησή του…

Ο ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ ΤΑ ΕΦΕΡΕ έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η ομάδα να παραμείνει στα μεγάλα σαλόνια. Το ερώτημα είναι: η διοίκηση το θέλει; Και αν το θέλει, το αντέχει; Χρειάζεται να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και καλό είναι να ξεκινήσει τώρα, για να μην τρέχουμε το καλοκαίρι να αποφασίσουμε αν θα δηλωθεί στην Α1, στην Α2 ή στην ΕΣΠΕΘΡ – και να μην εκτεθεί έτσι ξανά και η τελευταία που πέρυσι καθυστερούσε τις κληρώσεις και έβαζε αστερίσκους σε αυτές, όταν τελιά έγιναν, για να διευκολύνει τον Εθνικό.

ΠΡΙΝ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΟΜΩΣ σε αυτό, πρέπει να λήξει η τρέχουσα χρονιά. Και λέγεται ότι υπάρχει ένα σοβαρό θεματάκι που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την τρέχουσα περίοδο, όσο το πρωτάθλημα τυπικά βρίσκεται σε εξέλιξη. Ως γνωστόν, όπως συμβαίνει και με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, έτσι και με το βόλεϊ απαιτείται άδεια της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για να λάβει κανείς μέρος στο πρωτάθλημα. Ο Εθνικός την έλαβε δυο μέρες πριν την έναρξη του πρωταθληματος, κόντρα στις προβλέψεις και στην περίφημη Επιτροπή Αδειοδότησης που είχε θεσπίσει η διοργανώτρια ΕΣΑΠ (η Super League της Volley League δηλαδή). Ωστόσο η ΕΕΑ οφείλει να ενημερώνεται για οποιαδήποτε αλλαγή τρέχει μεσούσης της σεζόν. Η Ξάνθη το βίωσε αυτό για τα καλά στο ποδόσφαιρο. Η παραίτηση σύσσωμης της διοίκησης του ΤΑΑ Εθνικός μεσούσης της σεζόν και η συνακόλουθη αντικατάστασή της, μετά τον ορισμό νέας από την Γενική Συνέλευση του συλλόγου, γνωστοποιήθηκε έγκαιρα στην ΕΕΑ, ώστε να μην έχει τίποτα περίεργα τρεξίματα και ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης με την Μαρούπα και τον Αρκούδη μόλις λήξουν τα περιοριστικά μέτρα της καραντίνας;

Ο Αθλητάμπουρας