Επέτειος: 10 χρόνια από την εκδρομή 2.500 Ξανθιωτών στο Καυτανζόγλειο και την νίκη επί Ηρακλή (+photos +videos)

Ήταν μια μέρα σαν και αυτήν αλλά ακριβώς 10 χρόνια πριν, 18 Απριλίου του 2010, όταν η Ξάνθη με την συμπαράσταση περίπου 2.500 φίλων της που ταξίδεψαν αυθημερόν στη Θεσσαλονίκη, έπαιρνε τη νίκη επί του Ηρακλή μέσα στο Καυτανζόγλειο και εξασφάλιζε την παραμονή της για 22η συνεχή χρονιά στην Α’ Εθνική.

Μια ομάδα που στα μάτια της ποδοσφαιρικής Ελλάδας έδειχνε υποβιβασμένη μερικές εβδομάδες πριν, μετά από μια «αντεπίθεση ψυχής» στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, έκανε πράξη το σύνθημα «Ξάνθη Ολέ, Ολέ, Δεν πέφτουμε Ποτέ» και έπαιρνε το πολυπόθητο διπλό σωτηρίας.

Ο Μπέρτος άνοιγε το σκορ μόλις στο 5′ λεπτο και ο Μπούγκα έδινε προβάδισμα ασφαλείας πριν το ημίωρο. Ωστόσο στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου με δυο γκολ σε ένα πεντάλεπτο από Κονέ και Γιάκομπ, ο Ηρακλής ισοφάριζε και παραλίγο στο 69′ να προηγηθεί αλλά ο Γκσπούρνινγκ είπε «όχι» σε μεγάλη ευκαιρία του Κονέ!

Η Ξάνθη ανέβασε ρυθμό, τα έπαιξε όλα για όλα και αρχικά ο Μάουρο Πόι της έδωσε έδωσε προβάδισμα στο 70′ και τρία λεπτά αργότερα με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Έλινγκτον εδραιώθηκε η παραμονή, στέλνοντας στα ουράνια του χιλιάδες οπαδούς της ομάδας, μαζί με τους οποίους στην εξέδρα του Καυτανζογλείου είχε παρακολουθήσει γεμάτος αγωνά το ματς ο Χρήστος Πανόπουλος και οι τότε τοπικές αρχές (βουλευτές, δήμαρχος κλπ).

«Νίκησε η ψυχή, Σώθηκε η Ξάνθη», έγραφαν την επόμενη μέρα στους περισσότερους τίτλους τους οι Θρακιώτικες εφημερίδες, αλλά σε κάποιες, όπως στα «Νέα» που ήταν τότε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία στην χώρα, υπήρχαν και πιο πονηρές προσεγγίσεις. Για «Ημέρα εξόφλησης» έκανε λόγο τότε ο Αντώνης Ρεπανάς στο ρεπορτάζ του, αναφέροντας ότι «ο Ηρακλής ξεπλήρωσε το χρέος του προς την Ξάνθη στο Καυταντζόγλειο Στάδιο, χάνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία του εντός έδρας από την ομάδα της Θράκης με 2-4!».

Το ρεπορτάζ διευκρίνιζε: «Οπως την αγωνιστική περίοδο 2006-2007 όταν η ακριτική ομάδα ηττήθηκε από τον Ηρακλή με 1-2 την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος με αποτέλεσμα να γλιτώσει ο «Γηραιός» τον υποβιβασμό, έτσι και χθες οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν με 2-4 και ήταν η δική τους σειρά να γιορτάσουν για τη σωτηρία».

Είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον άλλον, η νίκη αυτή έμεινε στην ιστορία και διατήρησε την Ξάνθη στην Α’ Εθνική. Εκεί από όπου, από τότε που ανέβηκε το μακρινό 1989, δεν έπεσε ποτέ. «Οπως και στο παρελθόν δεν συμμετείχαμε σε διάφορα σενάρια και φήμες, έτσι δεν συμμετείχαμε και σήμερα», δήλωνε ο πρόεδρος της ομάδας Αρης Πιαλόγλου, απαντώντας σε αυτές τις φήμες.

Ο αρχηγός των φιλοξενουμένων Γιάννης Παπαδημητρίου, που δεν αγωνίστηκε προκειμένου να εκτίσει την ποινή της τιμωρίας του, είπε: «Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας τρωγόμουν με τα ρούχα μου, επειδή δεν μπορούσα να παίξω. Ποτέ δεν φοβήθηκα ότι αυτή η ομάδα θα πέσει, ωστόσο αυτή η κακή χρονιά που κάναμε θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ στο μέλλον».

Στο γήπεδο παρά την… απαγόρευση μετακινήσεων που υπήρχε, βρέθηκαν πάνω από 2.000 Ξανθιώτες. Παρέα με τους οπαδούς της Ξάνθης παρακολούθησε την αναμέτρηση και ο Πανόπουλος, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα, εμφανώς ανακουφισμένος από τη νίκη της ομάδας του και την παραμονή της στην κατηγορία, τόνιζε: «Στο δεύτερο γκολ του Ηρακλή ένιωσα να χάνομαι. Εφυγε η γη κάτω από τα πόδια μου. Ωστόσο, παραμείναμε στη Super League γιατί είμαστε καλύτερη ομάδα από τον Λεβαδειακό».

ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Μπαντής, Κατσαμπής, Σαρακατσάνος, Παπαζαχαρίας, Μάρτος, Ηλιάδης, Πίτου Γκαρσία (77′ Επστάιν), Μάρα, Κονέ (77′ Μιλάνο), Κομπαγιάσι (65′ Γιάντσης), Ιάκομπ
ΑΟ ΞΑΝΘΗ (Νίκος Κεχαγιάς): Γκσπούρνινγκ, Τζάγκι, Κωστούλας, Μπέρτος, Βάλλας, Στρμπα, Στίνγκα (54′ Φλίσκας), Κιντάνα, Πόι, Μαρσελίνιο (89′ Βασιλακάκης), Μπούγκα (61′ Έλινγκτον)