Συμφωνία Δήμου Κομοτηνής και ΔΠΘ για τα κτίρια της Παλιάς Νομικής

Νηνεμία, μετά την καταιγίδα που είχε προκληθεί μεταξύ Δήμου Κομοτηνής και Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης πριν από 6 μήνες από την πρόθεση του πρώτου να συμπεριλάβει τα κτίρια του Δήμου Κομοτηνής σε πρόταση, ύψους 12,5 εκ. ευρώ για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής μέσω του προγράμματος Φιλόδημος, φαίνεται πως επικρατεί στις σχέσεις των δύο φορέων.

Και αυτό γιατί το μήλο της έριδος, η παρέμβαση στα κτίρια της παλιάς Νομικής, μένει στο ΔΠΘ, με τον Δήμο Κομοτηνής, μέσα από το έκτακτο δια περιφοράς Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγάλης Πέμπτης, να τροποποιεί την πρότασή του στο Φιλόδημο, αφαιρώντας τα κτίρια από αυτή και προσθέτοντας παρεμβάσεις στο ΔΑΚ και άλλους χώρους, ώστε να διατηρήσει τον προϋπολογισμό της πρότασης σταθερό.

Να υπενθυμίσουμε πως την αντίδραση του ΔΠΘ είχε προκαλέσει το γεγονός ότι παρόλο που είχαν ήδη ζητήσει από το Δήμο την έγκρισή του για την πρότασή τους, για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων που κατατέθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ, ο δήμος προχωρούσε σε δικό του έργο, το οποίο ανησυχούσαν πως αποτελούσε, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις, πρελούδιο για την έξωση του Πανεπιστημίου από το κτιριακό συγκρότημα.

Φαίνεται όμως πως οι διαφορές εξομαλύνθηκαν, με τον Δήμο να «μετακινεί» την έμφαση της πρότασης και να αφαιρεί τα κτίρια, δίνοντας παράλληλα την σύμφωνη γνώμη του για την υλοποίηση του έργου με τίτλο  «Ενεργειακή αναβάθμιση των Πανεπιστημιακών Κτιρίων της Π. Τσαλδάρη και προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτροκίνητων επιβατικών αυτοκινήτων» από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης.

Τι αλλάζει στην πρόταση του Δήμου

Η αρχική πρόταση του δήμου Κομοτηνής είχε τον τίτλο «Αξιοποίηση και Αποκατάσταση  του κτιριακού συγκροτήματος «Παλιάς Νομικής Σχολής» και ανάπλαση των κτιρίων και της ευρύτερης περιοχής πέριξ του  «Παλαιού γυμνασίου Αρρένων» και ο προϋπολογισμός ανέρχονταν στο ποσό των 12.400.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ.

Η προτεινομένη πρόταση αφορούσε την αξιοποίηση-αποκατάσταση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής (έργα αισθητικής, λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και βελτίωση του περιβάλλοντα χώρου τους).

Αποκατάσταση των όμορων κτιρίων της εκπαίδευσης (αισθητική λειτουργική, ενεργειακή αναβάθμιση του 1ου Γυμνασίου, του κτιρίου διοίκησης – παλιό Αρρένων και το Μουσείο Καραθεοδωρή καθώς και την ανέγερση Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για το 1ο Γυμνάσιο και την ανέγερση 1ου Νηπιαγωγείου Κομοτηνής στον ευρύτερο αυλειο χώρο του 1ου Γυμνασίου Κομοτηνής, που μέχρι σήμερα λειτουργεί σε ενοικιαζόμενο χώρο.

Επίσης περιλάμβανε την ανάπλαση του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ της Παλιάς Νομικής και των εκπαιδευτηρίων, με δημιουργία υπαίθριων χώρων αναψυχής, καθιστικών, χώρων πρασίνου και χώρων στάθμευσης.

Επίσης θα γινεί αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του Θερινού Δημοτικού Θεάτρου με την προσθήκη  νέου κτιρίου για την εξυπηρέτηση των παραστάσεων (κατασκευή νέων αποδυτηρίων και αποκατάσταση όλων των εγκαταστάσεών του), αισθητική και λειτουργική ενοποίηση των δημόσιων χώρων της ευρύτερης περιοχής (πάρκο Περιφέρειας, ενδιάμεσος χώρος μεταξύ «Παλιάς Νομικής» και Παλιού Γυμνασίου Αρρένων), η ανάπλαση αξιοποίηση του πάρκου του παλαιού Ηρώου με παρεμβάσεις στο πράσινο και με ανανέωση του φυτοτεχνικού και ηλεκτρολογικού – υδραυλικού εξοπλισμού του καθώς και με δυνατότητα αξιοποίησης του για ανάπτυξη υπαίθριων εκθέσεων από το Αρχαιολογικού Μουσείου που λειτουργεί στο πάρκο.

Τέλος προβλέπεται η αναβάθμιση και  βελτίωση του οδικού δικτύου πέριξ των κτιρίων της Παλιάς Νομικής και του Παλιού Γυμνασίου Αρρένων.

Όμως την Μεγάλη Πέμπτη, λαμβάνοντας υπόψη την πρόταση που κατέθεσε το ΔΠΘ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της παλιάς Νομικής, η πρόταση τροποποιήθηκε.

Αυτό που αφαιρείται, κατά κύριο λόγο, είναι η αξιοποίηση-αποκατάσταση των κτιρίων της Παλιάς Νομικής, με τη μείωση του προϋπολογισμού που προκαλείται να καλύπτεται από άλλες παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα σε όλα τα υπόλοιπα που περιλαμβανόταν στην αρχική πρόταση, προστίθεται η ανάπλαση – διάνοιξη της οδού όπισθεν Θερινού Δημοτικού Θεάτρου προς την οδό Μακεδονίας, ηλεκτρομηχανολογικός και ηχο-εικονοληπτκός εξοπλισμός στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου Γυμνασίου, ΔΑΚ- Κομοτηνής, και το Θερινό Θέατρο, αλλά και οι εργασίες αναβάθμισης στο ΔΑΚ-Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Κομοτηνής που περιλαμβάνουν την συντήρηση στεγάστρου και την αναβάθμιση ευρύτερου χώρου και όλων των υποδομών, καθώς και αντικατάσταση κερκίδων με νέες.

Ο νέος προϋπολογισμός ανέρχεται στα 12.600.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου 24% ΦΠΑ.

Έργο σε συνέργεια η πρόταση του Πανεπιστημίου

Η επικαιροποιήση της πρότασης του δήμου Κομοτηνής στο πρόγραμμα Φιλόδημος, θα γίνει με την υποβολή επικαιροποιημένου τεχνικού δελτίου, που θα αναφέρει τις αλλαγές, όπου η προτεινόμενη παρέμβαση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης θα πρέπει να αποτελεί έργο σε συνέργεια.

Η πρόταση του πανεπιστημίου περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ, με το ένα να αφορά το επίμαχο κτιριακό συγκρότημα.

Έτσι το πρώτο υποέργο αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου της Παλαιάς Νομικής, εντός της πόλης της Κομοτηνής, που περιλαμβάνει τοποθέτηση θερμοπρόσοψης στο κέλυφος, τοποθέτηση θερμομόνωσης και υγρομόνωσης στο δώμα, αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα τεχνολογίας LED, και αντικατάσταση υφιστάμενων συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

Το δεύτερο υποέργο αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ονομαστικής ισχύος 500kWp, εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΔΠΘ στην Κομοτηνή.

Όλη η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αφού καταμετράται θα διοχετεύεται στο δίκτυο, για την κάλυψη ιδίων αναγκών του Δ.Π.Θ. σε ηλεκτρική ενέργεια, μέσω της εφαρμογής του ενεργειακού συμψηφισμού (“netmetering”).

Το τρίτο υποέργο προβλέπει την προμήθεια δύο αμιγώς ηλεκτρικών επιβατικών αυτοκινήτων για τη μεταφορά διοικητικού και εκπαιδευτικού προσωπικού, με σκοπό την αντικατάσταση υφιστάμενων ρυπογόνων που χρησιμοποιούνται στην παρούσα φάση, ενώ το τέταρτο την προμήθεια και εγκατάσταση δύο σταθμών φόρτισης ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων στις Πανεπιστημιουπόλεις της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Πηγή: https://www.paratiritis-news.gr