Μεταμεσονύχτια δήλωση του Αλέξη Κούγια με… απορίες για την εξαγορά του Σαλέ από τον ανιψιό Σαββίδη

Σε δήλωση – απάντηση του Αλέξη Κούγια στον υπεύθυνο επικοινωνίας ΠΑΕ ΠΑΟΚ Κυριάκο Κυριάκο σε προγηθείσες ραδιοφωνικές του δηλώσεις προχώρησε ο γνωστός ποινικολόγος με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΑΕ ΑΕΛ που ανέβηκε μετά τα μεσάνυχτα.

Σε αυτήν, απευθυνόμενος στον Κυριάκο, θέτει ξανά ερωτήματα για τον τρόπο που βρέθηκαν τα χρήματα με τα οποία πωλήθηκε το Σαλέ των Πηγαδίων και τα προπονητικά γήπεδα δίπλα του στον Γιάννης Καλπαζίδη, ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη. Η δήλωση Κούγια έχει ως εξής:

Διάβασα τώρα αργά το βράδυ τις δηλώσεις του πρόσφατα επαναπροσληφθέντος (μετά την σύντομη σταδιοδρομία του ως υπευθύνου τύπου ιστορικού κόμματος), του υπευθύνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Κυριάκου Κυριάκου και δεν θα είχα κανένα σκοπό να του απαντήσω, αλλά δυστυχώς για αυτόν ανέλαβε το δύσκολο έργο να απαντήσει, αντί αυτών που έπρεπε κανονικά να απαντήσουν, σε όσα δήλωσα εγώ για αυτούς, αυτός σε εμένα προσωπικά, χωρίς δυστυχώς για αυτούς και τον ΠΑΟΚ που έχει την τιμή να εκπροσωπεί, να έχει το αντίστοιχο κύρος και τις επαρκείς, για τόσο δύσκολα ειδικά νομικά θέματα, νομικές γνώσεις.

Το πρώτο το οποίο θέλω να του απαντήσω είναι ότι τον τιμά που στην δύσκολη αυτή στιγμή για την ιστορία του ΠΑΟΚ και τις ατυχείς επιλογές της διοικήσεως του και που όλοι αυτοί που σχεδίασαν την υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ και παραπλανούσαν επί μήνες τον κόσμο κρύβονται, αυτός βγήκε μπροστά έστω και αν αντιμετωπίζει την χλεύη μετά τις σημερινές του δηλώσεις από όλους αυτούς που καταλαβαίνουν.

Το δεύτερο που έχω να του απαντήσω είναι όταν μιλάει για μένα που επί 45 χρόνια έχω επιλεγεί ως δικηγόρος στις δυσκολότερες υποθέσεις στην Ελλάδα και οι νομικές μου απόψεις γίνονται από τους δικαστές όλων των βαθμών διαχρονικά δεκτές, θα πρέπει να μετράει μέχρι το χίλια και να φτάνει μέχρι εκεί που φτάνει ο ίσκιος του.

Όσον αφορά την ειρωνεία του για τον αριθμό και την συχνότητα των δηλώσεων μου, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όταν κάνει κριτική για αυτές, ειδικά μετά τις τρείς καταδικαστικές κρίσεις όλων των σταδίων της νομικής διαδικασίας που έπρεπε να ακολουθηθεί για να αποδειχθεί ή να μην αποδειχθεί η πολυιδιοκτησία ΠΑΟΚ-ΞΑΝΘΗΣ, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν όλα όσα έχω δηλώσει μέχρι σήμερα έχοντας το νομικό όμως υπόβαθρο, το οποίο αυτός δεν έχει, έχουν γίνει δεκτά και από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και από όλους τους τακτικούς δικαστές, πλην ενός τον οποίον σέβομαι, όλων των βαθμών δικαιοδοσίας που ασχολήθηκαν με την υπόθεση αυτή.

Στον κ. Κυριάκο στον οποίον εύχομαι να μακροημερεύσει στην δύσκολη θέση του υπευθύνου επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θέλω να υποβάλλω μία ερώτηση και περιμένω από αυτόν μία απάντηση:

Αφού η ΠΑΕ ΠΑΟΚ δεν αγόρασε την ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και η οικογένεια Σαββίδη δεν έχει καμία σχέση με αυτή την αγοροπωλησία, γιατί ο γιός της αδελφής του κ. Σαββίδη, χωρίς καμία εμφανή επιχειρηματική δραστηριότητα ουδέποτε, έδωσε τόσα εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ένα κακής ποιότητας ξενοδοχείο, στο οποίο δεν έχει διανυκτερεύσει ούτε ένας πελάτης και διαμένουν σε αυτό μόνο οι ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και το οποίο έχει χτιστεί μέσα σε κάτι άγονα χωράφια και κάτι γήπεδα προπονήσεων, που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους ποδοσφαιριστές της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και από κανέναν άλλο, που βρήκε τα εκατομμύρια αυτά και αυτός που του τα έδωσε γιατί του τα έδωσε;

Περιμένω μια πολύ απλή απάντηση, γιατί τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και όλες οι δικαιολογίες που έχω ακούσει μέχρι σήμερα προκαλούν μόνο ειρωνικά γέλια.

Όσον αφορά τον υπαινιγμό περί δήθεν ελέγχου της ΠΑΕ ΑΕΛ από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, έχω να τον πληροφορήσω ότι είμαι αποκλειστικά κύριος τόσο του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΑΕΛ, αλλά και του εξαιρετικού προπονητικού κέντρου στα Δένδρα Τυρνάβου, αλλά και της μπουτίκ και του ραδιοφώνου της ΑΕΛ, που θα λειτουργήσουν τις επόμενες ημέρες και κανείς, είτε ανιψιός είτε στενός συνεργάτης των εκατομμυριούχων ιδιοκτητών των μεγάλων ομάδων, δεν έχει αγοράσει από εμένα ούτε μία μετοχή, ούτε ένα τσιμεντόλιθο.

Νωρίτερα ο υπεύθυνος Επικοινωνίας του ΠΑΟΚ Κυριάκος Κυριάκος είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Αθλητικό Metropolis τα εξής:

«Θέλουμε οι δικαστικές υποθέσεις να τρέχουν γρήγορα, σε αντίθεση με άλλους που προσπαθούν να το αποφύγουν με νομικά τρικ. Η ταχύτητα δεν είναι κάτι που θα μας κάνει να παραπονεθούμε. Το θέμα είναι η κρίση. Στην περίπτωσή μας έχουμε μία ταχύτητα των δικαστικών αρχών να αμφισβητήσουν την νομική γνώση της πολιτική ηγεσίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού επικρατείας μεταξύ άλλων, που έχουν παραδεχτεί ότι η ΕΕΑ έχει γνωμοδοτικό ρόλο. Αρα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μέρος σοβαρών ανθρώπων, όπως ο Πρωθυπουργός και ο κ. Γεραπετρίτης, οι οποιοι συντάσσονται με την γραμμή του ΠΑΟΚ, που λέει, δηλαδή, ότι η απόφαση της ΕΕΑ δεν είναι δεσμευτική.

Αυτοί, αντίθετα, αποφάσισαν ότι ο Τζουλάκης, η Μαρούπα και ο Αρκούδης έχουν τον τελευταίο λόγο. Ένα από τα επιχειρήματα της κ. Μαρούπα, θυμίζουμε, ότι ήταν ότι δεν έγινε ανακαίνιση του προπονητικού κέντρου μετά την αγορά από τον κ. Καλπαζίδη. Προσέχω τι λέω για μία επιτροπή που χρησιμοποίησε αμφιλεγόμενα επιχειρήματα, εκδίδοντας μία απόφαση που ξαφνικά δεν μπορεί να προσβληθεί σε επόμενο βαθμό. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό», είπε αρχικά και πρόσθεσε ερωτηθείς για τις ανακοινώσεις Κούγια:

«Δεν ξέρω γιατί δεν μπορώ να τις παρακολουθήσω και όλες τις δηλώσεις του κ. Κούγια, αν εννοείτε αυτή που έγινε πριν από μία ώρα, γιατί μπορεί μέσα σε μία ώρα να έκανε άλλες τρεις, του το επιστρέφω το κατάπτυστη, γιατί εκείνος αμφισβητεί όσα λέει ο Πρωθυπουργός της χώρας, κορυφαίοι υπουργοί, ένα Διαιτητικό Δικαστήριο και ένας από τους τρεις εφέτες. Εμείς διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν υπάρχει απόφαση δικαστηρίου, δεν δικάστηκε η υπόθεση. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, γι’ αυτό και έχουμε προαναγγείλει εδώ και καιρό ότι αυτή η υπόθεση τελειώνει στο CAS. Δεν άλλαξαν πολλά πράγματα για εμάς, ελπίζοντας ότι το CAS θα εξετάσει την ουσία και μετά να δούμε ποιος από τους λαλίστατους γκεστ σταρ θα μπορέσει να υπερασπιστεί την θέση του».

Ακομη ο Κυριάκος Κυριακος υπογράμμισε ότι: «Εχουμε καταγγείλει και τις αλλαγές και τον χρόνο που έγιναν και τα πρόσωπα που επιλέχθηκαν για την ΕΕΑ πολύ πριν βγει η απόφαση. Επαναλαμβάνω, οποιαδήποτε απόφαση δικαστηρίου την έχουμε σεβαστεί. Όποια τιμωρία έχει εκδοθεί την έχουμε σεβαστεί και αυτό θα κάνουμε, αλλά το να λέει ένα δικαστήριο είμαστε αναρμόδιοι μπροστά στην κρίση της Μαρούπα και του Αρκούδη, δεν είναι απόφαση αλλά υπεκφυγή. Ο κ. Κούγιας και ο οποιοσδήποτε άλλος μπορεί σήμερα να χαίρεται, αλλά θέλω να δείξει την ίδια χαρά και αύριο μεθαύριο που οι αποφάσεις θα είναι κατά των ομάδων του. Ακόμη και η κ. Μαρούπα είπε ότι υπάρχουν και άλλες εκκρεμείς υποθέσεις. Για να δούμε τότε πως θα το αντιμετωπίσει.
Ο ένας από τους Εφέτες, που είπε ότι γίνεται αποδεκτή η πρόσθετη παρέμβαση του Ολυμπιακού, απέρριψε πρόσθετες παρεμβάσεις σε άλλη παρόμοια υπόθεση την ίδια μέρα. Κάτω από ποια λογική; Ας βγει ένας άνθρωπος να μας πει πως πολλά στελέχη με νομική κατάρτιση, όπως ο Πρωθυπουργός και ο κ. Γεραπετρίτης, λένε το αντίθετο. Πώς γίνεται όλες οι ποινικές υποθέσεις να μπορούν να προσβληθούν και να επανεξεταστούν, αλλά όχι οι αποφάσεις της ΕΕΑ. Αυτό το πράγμα έχει μέλλον, και δεν έχει να κάνει μόνο με το CAS, υπάρχουν και άλλα δικαστήρια στην Ελλάδα, που δεν θα κρίνουν την τιμωρία αλλά τη νομιμότητα των διαδικασιών. Αν ήταν δικός μας δικηγόρος ο κ. Κούγιας, φαντάζομαι ότι θα έλεγε ότι οι γνωμοδοτήσεις της ΕΕΑ πρέπει να δικάζονται…

Εδώ έχει να κάνει με την διαδικασία που ακολούθησαν όλα τα όργανα μέχρι να τελεσιδικήσει η απόφαση. Εμείς δεν είμαστε αυτοί που έχουμε προσπαθήσει να μετατρέψουμε τα κακουργήματα σε πλημμελήματα, ή να καθυστερούμε τις υποθέσεις μας μέχρι να παραγραφούν. Ίσα ίσα πήγαμε σε όλα τα δικαστήρια και είχαμε απέναντί μας πολλές ομάδες και τα αντιμετωπίσαμε. Ο κ. Σαββίδης σέβεται τις αποφάσεις και είναι ήδη δύο χρόνια εκτός γηπέδων, ενώ εύκολα θα μπορούσε να παραγνωρίσει την απόφαση. Εμείς ζητάμε να δικαστούμε, δεν προσπαθούμε να πετάξουμε την μπάλα εκτός γηπέδου. Απλώς, θέλουμε να δικαστούμε το γρηγορότερο δυνατόν».

Νωρίτερα, απαντώντας στις ανακοινώσεις του ΠΑΟΚ την Μεγάλη Τρίτη ο Κούγιας είχε προχωρήσει στην εξής μακροσκελή δήλωση, που προκάλεσε και την απαντηση Κυριάκου και ανταπάντηση Κουγια:

Με ακραία δυσάρεστη έκπληξη και προσωπική αγανάκτηση ως Δικηγόρος που υπηρετώ το χώρο της Δικαιοσύνης καθημερινά 45 χρόνια, διάβασα, άκουσα και είδα σε μέσα μαζικής ενημέρωσης που ελέγχονται από την ΠΑΕ ΠΑΟΚ (ευτυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των άλλων μέσων σε όλη την Ελλάδα δεν έκανε το ίδιο), λέξη προς λέξη την ανακοίνωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με την οποία χωρίς ίχνος ντροπής, προσωπικού και νομικού αυτοσεβασμού, μετά από 3 καταδικαστικές κρίσεις ανεξάρτητης αρχής και τακτικών Δικαστών, οι υπεύθυνοι επικοινωνίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ο λαλίστατος και εσχάτως εμφανισθείς ως νομικός σωτήρας της ΠΑΕ κος Μπαλτάκος, «καπελώνοντας» με ανάγωγο τρόπο τους συνυπερασπιστές του αξιόλογους δικηγόρους και καθηγητές πανεπιστημίου, ένας δικηγόρος τον οποίο δεν έχω συναντήσει ποτέ σε ένα Δικαστήριο σε όλη την καριέρα μου (είμαι βέβαιος, κατά την προσωπική μου κρίση, ότι αυτοί συνέταξαν αυτή την κατάπτυστη – παράνομη ανακοίνωση, αφού αυτοί όλο αυτό το χρονικό διάστημα προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο), επιτίθενται και προσπαθούν να κατεξευτελίσουν με ταπεινά επιχειρήματα και με τη συνδρομή ανήθικων ανθρώπων τόσο το προπύργιο της αληθινής Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη και τα επίλεκτα μέλη της, όσο και διακεκριμένους επιστήμονες, καθηγητές πανεπιστημίου, επίλεκτους συνταξιούχους δικαστικούς, επίλεκτους οικονομολόγους, μέλη της ΕΕΑ, με μοναδική σκοπιμότητα να παραπλανήσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες αγνούς οπαδούς της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τους λιγοστούς οπαδούς της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ και για να μην παραδεχτούν, όπως κάνουν όλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι, το σφάλμα της ιδιοκτησίας της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και των συμβούλων της, με το οποίο παραβίασαν ακραίως όσα προβλέπονται στην καταστροφική για το ποδόσφαιρο παράβαση του νόμου περί πολυϊδιοκτησίας ποδοσφαιρικών ομάδων, παράνομη συμπεριφορά η οποία παγκοσμίως τιμωρείται με την ποινή του υποβιβασμού και, λόγω της χαριστικής τροπολογίας της κυβερνήσεως Μητσοτάκη στην Ελλάδα, με συνεχή αφαίρεση βαθμών, όσο διαρκεί το καθεστώς της πολυϊδιοκτησίας.

Κύριοι, η συμπεριφορά σας και τα όσα λέτε στην κατάπτυστη ανακοίνωσή σας, δεν προσβάλλουν μόνο την ελληνική Δημοκρατία, την ελληνική Δικαιοσύνη, τους Έλληνες Δικαστές και το σύνολο των ανεξάρτητων ποδοσφαιρικών ομάδων, που δεν τόλμησαν να παρέμβουν όπως η ΠΑΕ ΑΕΛ και να καταγγείλουν, λόγω της επικοινωνιακής τρομοκρατίας, την οποία προσπαθείτε να εγκαθιδρύσετε, τις παράνομες πράξεις, τις οποίες διέπραξαν οι ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ΞΑΝΘΗ, αλλά προσβάλλουν και εμάς τους Δικηγόρους που υποστηρίξαμε με νομική επάρκεια, ευπρέπεια και κάθε νόμιμο μέσο τις καταγγελίες κατά των δύο ΠΑΕ και δικαιωθήκαμε.

Δεν ανέχομαι τόσο ο ίδιος με την προσωπική μου διαδρομή, όσο και εν ονόματι των υπολοίπων συναδέλφων που συμπαρασταθήκαμε στην υπόθεση αυτή και δικαιωθήκαμε στις νομικές μας προβλέψεις, αλλά και εν ονόματι όλων των Ελλήνων συναδέλφων Δικηγόρων μου, μόνο και μόνο για να παραπλανηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες έντιμοι οπαδοί του ιστορικού ΠΑΟΚ και οι λιγοστοί της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ, αλλά και για τους ιδιοτελείς σκοπούς υπαλλήλων και δικηγόρων να θεωρούμεθα ως μέρος ενός βρόμικου συστήματος απονομής Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, όπως καταλήγει η κατάπτυστη ανακοίνωσή σας.

Θα περιμένω τις αντιδράσεις των Εισαγγελικών αρχών στην Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, των ποδοσφαιρικών Εισαγγελέων στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, αλλά και τις αντιδράσεις των ενώσεων Δικαστών – Εισαγγελέων και ακολούθως θα προβώ προσωπικά στις δέουσες νομικές ενέργειες.

Υ.Γ. Περισσότερο απ’ όλα με έχει καταπλήξει η έλλειψη σεβασμού στην Ελλάδα, στο πολίτευμά της και στην ελληνική Δικαιοσύνη, την οποία εκδήλωσε ο γιος του Ιβάν Σαββίδη Γιώργος Σαββίδης με την φράση που ανήρτησε στο instagram «η πιο δημοκρατική χώρα, το πιο ανεξάρτητο δικαστήριο».

Δεν γνωρίζω την παιδεία και την προσωπικότητα του νεαρού Γιώργου Σαββίδη, γιατί στην Ελλάδα βρίσκεται μόνο λίγα χρόνια και δεν έχει εκδηλώσει άλλη κοινωνική παρουσία και ειδικά αυτός που έχει ζήσει τα περισσότερα χρόνια σε μία χώρα που μετά την ρωσική επανάσταση μόνο δημοκρατία δεν υπήρξε ποτέ και όπου οποιοσδήποτε προσπαθούσε να αρθρώσει έστω και μια λέξη απέναντι σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς, είτε έχανε τη ζωή του, είτε εφυλακίζετο στα κάτεργα της Σιβηρίας, αλλά στο λίγο χρόνο που βρίσκεται στην Ελλάδα, θα έπρεπε να έχει μάθει από το ελληνικό περιβάλλον του ότι αυτή η χώρα δίδαξε και διδάσκει καθημερινά τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο και ότι ο τρόπος απονομής της Δικαιοσύνης που δίδαξε η Ελλάδα ακόμη και από την εποχή του Περικλέους, είναι αυτός που αποτελεί το πρότυπο της απονομής της Δικαιοσύνης σε όλες τις χώρες που έχουν αληθινή Δημοκρατία.

Όλοι εμείς που έχουμε γνωρίσει τον Ιβάν Σαββίδη και την οικογένειά του, αλλά και όλη η ελληνική κοινωνία τούς σεβόμαστε και τους περιβάλλουμε με αγάπη για τα όσα έχουν προσφέρει και προσφέρουν στην ελληνική κοινωνία, στον ΠΑΟΚ και στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά το ίδιο θα πρέπει να κάνουν και αυτοί προς όλους εμάς τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι είμαστε και υπερήφανοι για τη Δημοκρατία μας, αλλά και εμπιστοσύνη έχουμε στην ελληνική Δικαιοσύνη και δεν πρέπει για ένα λάθος να εξευτελίζουμε, και ειδικά όταν είμαστε επώνυμα πρόσωπα, την χώρα, στην οποία ζούμε και θα ζήσουν και τα παιδιά μας.

Αθήνα, 15/04/2020

Με εκτίμηση

Αλέξιος Χ. Κούγιας

Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω

Ιδιοκτήτης ΠΑΕ ΑΕΛ