Δικαστής CAS για Ξάνθη και ΠΑΟΚ: «Όλα ανοιχτά αν προσφύγουν, από αθώωση μέχρι…. υποβιβασμό»

Την εκτίμηση ότι σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ (και η Ξάνθη) προσφύγουν στο CAS, τα πάντα είναι ανοιχτά αναφορικά με την απόφαση που μπορεί να ληφθεί ενώπιόν του, έκανε ο δικαστής του CAS και πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Σοφοκλής Πιλάβιος.

Ο Πιλάβιος κλήθηκε να εξηγήσει τα επόμενα βήματα της πολύκροτης υπόθεσης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real FM και τον πρώην διευθυντή της εφημερίδας “Φίλαθλος” Γιώργο Κολοκοτρώνη. Εκεί εξήγησε τα βήματα που πρέπει να γίνουν και απάντησε σε ερωτήματα, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει μελετήσει την υπόθεση και κατά συνέπεια όφειλε να είναι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις του.

Σε γενικές γραμμές τόνισε ότι εφόσον το επιδιώξει ο ΠΑΟΚ, οι διαδικασίες μπορούν να τρέξουν αρκετά γρήγορα και να βγει σχετικά γρήγορα απόφαση – έστω και αν δεν γίνει άμεσα γνωστό το σκεπτικό της. Διευκρίνισε ότι εφοσον ήταν παράγοντας της δίκης και ο Ολυμπιακός, μπορεί να προσφύγει και αυτός.

Απέφυγε οποιαδήποτε κρίση για το ποια θα μπορούσε να είναι η απόφαση. Στο ερώτημα ωστόσο αν το CAS θα κρίνει με βάση το καταστατικό της ΕΠΟ και τον πειθαρχικό της κώδικα που προβλέπει υποβιβασμό σε περίπτωση τεκμηρίωσης ενοχής σε πολυϊδιοκτησία ή με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης που αποδέχθηκαν τα πειθαρχικά όργανα και επέβαλαν αφαίρεση βαθμών, ο Πιλάβιος απάντησε ότι αυτό θα είναι το κρίσιμο ερώτημα.

Διευκρινίζοντας το πλαίσιο, είπε ότι το CAS εφαρμόζει το δίκαιο της χώρας, το δίκαιο της FIFA και αν υπάρχει κενό το ελβετικό δίκαιο. Το τελευταίο πρέπει να το αποκλείσουμε. Ωστόσο στο ποιο θεωρείται ελληνικό δίκαιο, δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστικός και αρκέστηκε πολλές φορές να επαναλάβει ότι «τα πάντα είναι ανοιχτα» και δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα.

Άρα πηγαίνοντας στο CAS υπάρχει το ενδεχόμενο να αθωωθείς τελείως, υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει η ίδια ποινή, αλλά υπάρχει και το ενδεχόμενο εν τέλει να υποστείς κάτι ακόμα βαρύτερο, εν προκειμένω την αποβολή από τα επαγγελματικά πρωταθλήματα και τον υποβιβασμό ακόμα και στη Γ’ Εθνική. «Τα πάντα είναι ανοιχτά», όπως πολλές φορές είπε ο Πιλάβιος, αρνούμενος ως εν ενεργεία δικαστής του CAS να κάνει περισσότερες εκτιμήσεις.

Περισσότερα σε λίγο, όταν θα έχουμε στην διάθεσή μας το πλήρες ηχητικό της συνέντευξης Πιλάβιου στον Real FM και την ακριβή απομαγνητοφώνηση των δηλώσεών του….