Το ντοκουμέντο της αλλαγής του Νόμου που εξασφάλισε τον ΜΗ υποβιβασμό του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης

Ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη κρίθηκαν και σε τρίτο βαθμό ένοχοι για πολυϊδιοκτησία, αφού μετά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Όργανο της Super League, εκδόθηκε καταδικαστική απόφαση και από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ.

Οι εφέτες δικαστές με πλειοψηφία 2 προς 1 έκριναν δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ, ως αρμόδιας αρχης που έχει θεσπίσει το κράτος για τέτοια ζητήματα. Ωστόσο, εκείνο το πόρισμα είναι αλήθεια ότι την δεδομένη στιγμή προέβλεπε ουσιαστικά την αποβολή ΠΑΟΚ και Ξάνθης από το πρωτάθλημα και τον υποβιβασμό τους, βάσει της νομοθεσίας που ίσχυε τότε.

Τι μεσολάβησε από την έκδοση του πορίσματος της ΕΕΑ μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου, της Super League σε πρώτο βαθμό και της ΕΠΟ σε δεύτερο? Η περίφημη τροπολογία Γεραπετρίτη που πέρασε στη Βουλή και είχε χαρακτηριστεί «σκάνδαλο», κυρίως από την πλευρά του ΠΑΟΚ αλλά και του Ολυμπιακού.

Οπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση εκείνης της τροπολογίας, η πρόβλεψη για υποβιβασμό ή και αποβολή από όλα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα αντικαταστάθηκε με αφαίρεση βαθμών. Έτσι, από την στιγμή που κρίθηκε από τα δικαστήρια ότι υπήρχε παράβαση, ΠΑΟΚ και Ξάνθη γλίτωσαν τον υποβιβασμό.

Αν δεν είχε υπάρξει τάχιστα η ακόλουθη τροπολογία, με βάση αυτήν την απόφαση που επικύρωση η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, ο ΠΑΟΚ και η Ξάνθη δεδομένα θα αποβάλλονταν από το πρωτάθλημα και το πιο πιθανό ο μεν πρώτος θα υποβιβαζόταν στην πιο κάτω κατηγορία, η δε Ξάνθη που είχε διπλό παράπτωμα ενδεχομένως και να είχε ακόμα πιο βαριά ποινή…