Η πορεία του Σολάρι μέχρι σήμερα έξι χρόνια μετά τον τίτλο του πρώτου σκόρερ με τη φανέλα της Ξάνθης

Οπως είχαν τη δυνατότητα να διαβάσουν από το πρωί οι αναγνώστες του ThrakiSportS που αρέσκονται να θυμούνται τι έχει συμβεί σαν σήμερα στην θρακιώτικη αθλητική ιστορία, συμπληρώθηκαν έξι χρόνια από την ημέρα που ο Αργεντίνος επιθετικός της Ξάνθης Εστέμπαν Σολάρι κατέκτησε την πρώτη θέση του πίνακα των σκόρερς της Super League και έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Ξάνθης που κατάφερε κάτι τέτοιο.

Ο Σολάρι, ο όποιος είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος το καλοκαίρι του 2013 από την Skoda, τότε, Ξάνθη, ήταν γνωστό στην μέχρι τότε καριέρα του πως πρόκειται για έναν ποδοσφαιρίστη ιδιαίτερα χαρισματικό, με σπουδαία ικανότητα στο σκοράρισμα. Κάτι άλλωστε που αποδεικνύοταν και από τα νούμερα του με τον ΑΠΟΕΛ σε δύο θητείες· τη διετία 2005-07 όπου σε 44 εμφανίσεις πέτυχε 38 τέρματα και την, λιγότερο παραγωγική, τριετία 2010-2013 που προηγήθηκε της Ξάνθης, όταν σε 62 εμφανίσεις πέτυχε 22 τέρματα, σκοράροντας μάλιστα στο ιστορικό παιχνίδι των Κύπριων με την Ρεάλ για την φάση των «8» του Champions League.

Στο πρωτάθλημα της Super League για την περίοδο 2013-14, αν και η ομάδα της Ξάνθης είχε μια άσχημη πορεία σε αυτό, μιας και χρειάστηκε την διαδικασία του μπαράζ με τον Ολυμπιακό Βόλου για να παραμείνει στην κατηγορία, ο Αργεντινός σημείωσε 16 τέρματα σε 34 αγώνες, κερδίζοντας έτσι τον τίτλο του πρώτου σκόρερ του πρωταθληματός, αφήνοντας πίσω του επιθετικούς όπως ο Μάρκους Μπέργκ του Παναθηναϊκού (15) και ο Κώστας Μήτρογλου του Ολυμπιακού (14). Ήταν έτσι η πρώτη φορά που αυτός ο άτυπος τίτλος πήγαινε σε παίκτη της θρακικής ομάδας.

Το καλοκαίρι του 2014, ωστόσο, αποχώρησε από την Ξάνθη και υπέγραψε στην κινεζική Dalian Aerbin. Στην Dalian όμως δεν κατάφερε να δείξει τις ικανότητες του, αγωνίστηκε μόλις σε 11 αγώνες του κινεζικού πρωταθλήματος και αποχώρησε. Ο επόμενος σταθμός της καριέρας του ήταν πάλι επί ελληνικού εδάφους, καθώς τον Φεβρουάριο του 2015 υπέγραψε για 6 μήνες στον Εργοτέλη. Με την ομάδα της Κρήτης πραγματοποίησε 9 εμφανίσεις με 1 μόλις τέρμα, μη μπορώντας να την βοηθήσει να αποφύγει τον υποβιβασμό.

Τα τελευταία χρόνια της καριέρας του αγωνίστηκε στο πρωτάθλημα του Ισημερινού, παίζοντας σε δύο ομάδες του πρωταθλήματος. Η πρώτη ήταν η Deportivo Cuenca, τον Αύγουστο του 2015, όπου αγωνίστηκε σε 13 αγώνες πετυχαίνοντας 10 τέρματα. Ούτε εκεί όμως παρέμεινε για περισσότερο από ένα εξάμηνο και τον Φεβρουάριο του 2016 βρέθηκε στην πρωτεύουσα Κίτο, για λογαριασμό της Aucas, η οποία έμελλε να είναι και ο τελευταίος σταθμός στην ποδοσφαιρική του καριέρα. Με την Aucas έπαιξε σε 37 αγώνες και πέτυχε 11 τέρματα.

Τον Ιανουάριο του 2017 έδωσε τέλος στην γεμάτη γκολ και διακρίσεις, αλλά και ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς καριέρα του. Πάντως, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο ThrakiSportS το καλοκαίρι του 2014, μετά την κατάκτηση του τίτλου του πρώτου σκόρερ αλλά και την επισημοποίηση του διαζυγίου του με την Ξάνθη, παραμένει στο ποδόσφαιρο. Το τόπι το ήξερε άλλωστε, αλλά έκνε και σπουδές στην προπονητική. Ετσι, σήμερα ο «Τάνο» βρίσκεται και πάλι στα γήπεδα και μάλιστα από την θέση του βοηθού προπονήτη στην ομάδα U20 της Εθνικής Αργεντινής, αναδεικνύοντας τους μελλοντικούς Μέσι και Μαραντόνα της πατρίδας του…