Super League: Η επιστημονική ανάλυση του Πασχάλη Μελισσά για την συμπεριφορά των έξι πρώτων ομάδων

Το διάστημα αυτό, της αναμονής για την επανέναρξη των αγώνων, δίνει στους προπονητές την ευκαιρία της περισυλλογής. Όχι μόνο σε αυτούς που εργάστηκαν στις ομάδες της Super League στη διάρκεια της σεζόν που διεκόπη αλλά και σε αυτούς που μελετούν την εξέλιξη του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου αναλύοντας τα δεδομένα του πρωταθλήματος. 

Δεδομένου ότι υποθετικά αναμένουμε την ολοκλήρωση της σεζόν, δηλαδή τα playoffs, η στιγμή προσφέρεται για μια ανάλυση και αξιολόγηση των δεδομένων που δημιούργησαν οι ομάδες στις 26 αγωνιστικές της Superleague 2019-2020.

Μετά από μια γεμάτη ποδοσφαιρική καριέρα, ο Ξανθιώτης Πασχάλης Μελισσάς ξεκίνησε το 2016 την νέα πορεία του, στην προπονητική. Έχοντας ήδη πίσω του τον πρώτο κύκλο της εμπειρίας στην προπονητική, στην ακαδημία του Αρη, ο 38χρονος προπονητής, που έχει φτάσει στο UEFA A δίπλωμα, κάνει τα βήματά του και στην ανάλυση – μια επιστήμη αιχμής στο ποδόσφαιρο. 

Ποιος έπαιξε το πιο αποτελεσματικό ποδόσφαιρο στην Superleague

Ο Πασχάλης Μελισσάς προχώρησε σε μια μελέτη των στατιστικών δεδομένων που δημιούργησαν οι 6 ομάδες που πρόκειται να αγωνιστούν στα playoffs εφόσον αυτά τελικώς πραγματοποιηθούν. «Είναι μια εργασία που αποτελεί μια στατιστική απεικόνιση των επιδόσεων των ομάδων που τερμάτισαν στις έξι πρώτες θέσεις στην κανονική περίοδο. Οι ομάδες αυτές έπαιξαν κυριαρχικό ποδόσφαιρο κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος και αποτύπωσαν μία αγωνιστική ταυτότητα – συμπεριφορά. Μέσα από την παρουσίαση μπορεί λοιπόν να δει οποιοσδήποτε αναλυτικότερα την επιθετική αποτελεσματικότητα (επίτευξη τερμάτων) και την αμυντική δυναμική ή αδυναμία της κάθε ομάδας με βάση το χρόνο του αγώνα», γράφει ο Θρακιώτης αναλυτής.

Τι μπορεί να μάθει κανείς όταν επιχειρήσει να ερμηνεύσει τα δεδομένα που παρουσιάζονται; “Μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξουμε τη χρονική διάρκεια:

•    Ανά 15 λεπτά

•    Ανά ημίχρονο (1ο ημίχρονο – 2ο ημίχρονο)

•    Έναρξη αγώνα – Έναρξη 2ου ημιχρόνου

•    Τελευταίο 15λεπτο (Σύνδεση με τη Φυσική κατάσταση)”.

«Η στατιστική ανάλυση είναι βασικό μέρος της δουλειάς του τεχνικού επιτελείου, είτε πρόκειται για την ανάλυση των δεδομένων της ομάδας είτε πρόκειται για την ανάλυση του αντιπάλου. Στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας οι αναλυτές έχουν αναδειχθεί σε σημαίνοντα στελέχη στο τεχνικό επιτελείο μιας ομάδας. Ένας καλός αναλυτής φτάνει να γίνεται ένας εκ των σημαντικότερων, αν όχι ο σημαντικότερος συνεργάτης του πρώτου προπονητή και των ποδοσφαιριστών του», σχολιάζει ο διευθυντής του Gazzetta Βασίλης Σαμπράκος, ο οποίος διάβασε και παρουσίασε την ανάλυση του Ξανθιώτη πρώην παίκτη και νυν προπονητή – αναλυτή.

«Στοιχεία σαν αυτά που παρουσιάζονται στην ανάλυση του Πασχάλη Μελισσά, όταν τεκμηριώνονται και εμπλουτίζονται από την βιντεο-ανάλυση δημιουργούν μια ολιστική ανάλυση μιας ομάδας ή ενός ποδοσφαιριστή. Και βοηθούν έναν προπονητή ή έναν ποδοσφαιριστή να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα τη δουλειά του, την απόδοσή του, την ομάδα του, τον αντίπαλό του, το πρωτάθλημα στο οποίο μετέχει», καταλήγει ο Σαμπράκος πριν ανεβάσει την ανάλυση του Πασχάλη, την οποία μπορεί ο καθένας να μελετήσει για να κατανοήσει καλύτερα την συμπεριφορά των έξι πρώτων ομάδων του πρωταθλήματος (στις οποίες αν δεν είχε αυτοκτονήσει κατά βάση στα ματς με τον Πανιώνιο, θα μπορούσε να είναι και η Ξάνθη)…