Παραδέχθηκε λάθη της ΕΕΑ στην υπόθεση Ξάνθης-ΠΑΟΚ και… κουμπαριά με τον πρόεδρό της ο Αυγενάκης

Μία ακόμη συνέντευξη παραχώρησε ο Λευτέρης Αυγενάκης, αυτή τη φορά στον ραδιοφωνικό σταθμό της Θεσσαλονίκης Libero και όπως ήταν φυσιολογικό, ο υφυπουργός Αθλητισμού ρωτήθηκε εκτενώς και για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας ΠΑΟΚ – Ξάνθης.

Αρχικά βέβαια, ρωτήθηκε για το θέμα του κορονοϊού και ανέφερε τα εξής: «Αν συνεχίσουμε έτσι θα είμαστε υπόδειγμα χώρας που οργανώθηκε και κινήθηκε άμεσα. Αυτό οφείλεται στις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού και την πειθαρχία του ελληνικού λαού, με σπάνιες εξαιρέσεις. Τώρα πρέπει να προσέξουμε ιδιαιτέρως. Η εβδομάδα που έρχεται, που ήταν συνυφασμένη με ταξίδια, παρέες, αλλά φέτος θα μείνουμε σπίτι.

Είναι συγκινητικό ότι ενώ μερικές μήνες πριν ήμασταν το μαύρο πρόβατο, τώρα να λένε οι Ιταλοί ύμνους για το πώς κινήθηκε η Ελλάδα και έκανε αυτά που έκανε σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ευχόμαστε το συντομότερο και οι άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν ικανά τον ιό.

Το σύστημα υγείας, έχοντας προβλήματα εδώ και δεκαετίες, δεν ήταν έτοιμο να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Όμως έχουμε ψυχή. Το ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και όχι μόνο έχουν δώσει την ψυχή τους. Αν δε λειτουργούσαν συντονισμένα και οι ιδιώτες γιατροί και οι φαρμακοποιοί η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη. Είναι μία καλή διαχείριση που γίνεται από όλους και καταφέραμε να έχουμε τα δημόσια νοσοκομεία σε μία καλή κατάσταση. Δεν έχει γονατίσει το δημόσιο σύστημα υγείας από περιστατικά της πανδημίας. Ένα μπράβο αξίζει και σε όσους έχουν δώσει χορηγίες, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι του αθλητισμού. Αυτή είναι η Ελλάδα, της αλληλεγγύης και της συνεχούς προσφοράς».

Για την εβδομάδα που έρχεται ανέφερε: «Λέτε να μην έχω ανάγκη να φύγω στο Ηράκλειο, να πάω σε εκκλησιασμούς; Να αφήσουμε τον εαυτό μας να νιώσει τις ημέρες, το οικογενειακό τραπέζι; Δε θα το κάνουμε φέτος γιατί αν το κάνουμε, μπορεί μία εβδομάδα χαλάρωσης να φέρει εξελίξεις. Δείτε το περιστατικό στη Λάρισα. Κάποιοι λειτούργησαν ανεγκέφαλα. Δείτε πόσο εύκολο είναι εκεί που η εικόνα φαίνεται να ομαλοποιείται, να δούμε νούμερα που εκτροχιάζουν την κατάσταση. Άρα θα μείνουμε σπίτι, αγκαλιά με την οικογένειά μας και θα αξιοποιήσουμε την τεχνολογία για να επικοινωνήσουμε με τους δικούς μας ανθρώπους. Ενωμένοι, αγαπημένοι με στόχο το κοινό καλό».

Για την απόφαση αναφορικά με τις λίγκες και τις ομοσπονδίες σχολίασε: «Όλη την περίοδο είμαι σε διαρκή επικοινωνία με προέδρους ομοσπονδιών, λιγκών, συνδέσμους παικτών, αθλητές. Μας απονέμουν εύσημα για τις πρωτοβουλίες που έχουμε πάρει. Κάνουμε αιμοδοσία, στον Άγιο Κοσμά συγκεντρώσαμε 75 φιάλες αίμα, αριθμός ρεκόρ. Το ίδιο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο, τα Χανιά, το ΣΕΦ, την Καβάλα, με παρουσία αθλητών, παραγόντων, μελών της αθλητικής οικογένειας. Στην παρούσα φάση η οικογένεια αθλητική υπερασπίζεται τις αρχές του αθλητισμού και από την άλλη κάνουμε και καλό.

Στα πλαίσια της καλής συνεργασίας που έχουμε με όλους, προσπαθήσαμε να υπάρξει μία κοινή απόφαση. Όμως αυτό δεν είναι εφικτό. Στο μπάσκετ υπήρχε ομόφωνη απόφαση για να σταματήσει το πρωτάθλημα. Όμως πρέπει να υπάρξει και επίσημη θέση της ΕΟΚ. Δε φαίνεται να έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Αντίστοιχο κλίμα είχε αρχίσει να διαμορφώνεται και στο χώρο του βόλεϊ. Στο ποδόσφαιρο είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα, έχουμε και την ΟΥΕΦΑ. Τα μηνύματα που παίρνουμε είναι ότι υπάρχει επιδίωξη να συνεχιστεί το πρωτάθλημα έστω και μέσα στο καλοκαίρι. Αν όλα αυτά υιοθετηθούν από τη λίγκα, την ΕΠΟ και το Σύνδεσμο Παικτών, με τις συμβουλές του ΕΟΔΥ, με μέτρο και σύνεση, λαμβάνοντας υπόψιν τη θέση της ΟΥΕΦΑ, θα δούμε τι θα γίνει. Έχουμε στο εσωτερικό μία ζύμωση. Από την άλλη υπάρχουν δύο κόσμοι, το επαγγελματικό και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με νούμερα σαφώς πολύ μεγαλύτερα, κυριάρχησε η λογική ότι πρώτα μετράει η υγεία των αθλητών. Εδώ εφόσον αποφασιστεί η διακοπή ή η συνέχισή του πρωταθλήματος, η λύση θα βρεθεί. Από μέρους μου δεν υπάρχει η λογική αποφασίζω και διατάζω. Το μπάσκετ και το βόλεϊ ζήτησαν ήδη να δουν τη διάταξη, θα  έχουμε και μία συζήτηση με τον κ. Γραμμένο. Είμαστε στη διάθεση του καθένα για να πάρει μία σωστή απόφαση.

Είναι κι άλλες ομοσπονδίες, το χάντμπολ, η γυμναστική, ο στίβος. Εγώ δε θέλω να φέρομαι σαν να τα γνωρίζω όλα, δίνω την ευκαιρία να πάρει κάθε ομοσπονδία την απόφασή της και εγώ θα τη σφραγίσω. Επιδίωξή μας είναι να κυριαρχήσει ένα πνεύμα συνεννόησης και συνεργασίας. Είναι μία χρυσή περίοδος για να κάνουμε την αυτοκριτική και να καταλάβουμε τα λάθη μας. Εγώ νιώθω κάθε μέρα πιο καλά με τον εαυτό μου γιατί έχω εντοπίσει τέτοια».

Για την υπόθεση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη ανέφερε:

«Κανείς δεν είναι αλάνθαστος. Όλοι κάνουμε λάθος εκτιμήσεις. Ωστόσο αν αποδεικνυόταν το παραμικρό λάθος, θα το παραδεχόμουν. Είναι ψευδές ότι η επιτροπή είναι του Αυγενάκη. Όπως είχα πει, η επιτροπή ήταν ακέφαλη όταν ανέλαβα. Έπρεπε να βρω το έβδομο μέλος, τοποθετήθηκε ο πρόεδρος και ξεκίνησε το πρωτάθλημα. Μετά από 2.5 μήνες παραιτήθηκαν ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος κι εγώ έτρεξα για να καλύψω το κενό. Καταλήξαμε σε δύο ανθρώπους, με μεγάλη προσπάθεια, γιατί είναι άμισθοι. Αφότου καλύφθηκε το δεύτερο κενό, ήρθε η ένσταση του Ολυμπιακού και βγήκε αυτό το πόρισμα. Τις αποφάσεις για τις τιμωρίες δεν τις βάζει ούτε η ΕΕΑ ούτε ο Αυγενάκης. Υπήρξε μία ένταση αλλά υπήρχε υπερβολή από κάποιους. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση στην επιτροπή.

Ο αδερφός μου δούλευε για χρόνια με το γιο του κ. Τζουλάκη στο νοσοκομείο και έγιναν κουμπάροι. Αυτό δεν επηρεάζει τη στάση ενός δικαστικού με άμισθη θέση και πορεία στο χώρο. Οι υπόλοιποι είχαν οριστεί από τον κ. Βασιλειάδη. Αυτοί που παραιτήθηκαν γιατί δε βγήκαν ποτέ δημόσια να πουν ότι τους κατηύθυνα; Επειδή ένα πανεπιστήμιο βρίσκεται στην τάδε πόλη, θα καταργήσουμε τη γνώση και την κρίση των μελών γιατί υπάρχουν υπόνοιες ότι κατευθύνεται από τη μία ή την άλλη ομάδα; Είναι λάθος, δεν το δέχομαι. Ο καθένας ας κρίνεται από την προσωπικότητα, την ακεραιότητά τους και την ορθότητα των θέσεών του. Όταν ξέσπασε αυτή η ιστορία είδα μέλη να μιλούν στα ΜΜΕ και έπεσα από τα σύννεφα. Αν βρεθεί κάτι μεμπτό, εδώ είμαστε.

Δε με ενδιέφερε από πού κατάγεται κάποιος. Όταν άκουγαν ότι είναι αμισθί, έκαναν πίσω. Επταμελής είναι η επιτροπή. Εγώ συμπλήρωσα δύο μέλη. Οι υπόλοιποι ήταν από περίοδο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μην υπερβάλλουμε. Αν έκανα λάθος στη συγκρότηση, θα είχε επικυρωθεί από τα δικαστήρια στα οποία κάποιοι απευθύνθηκαν. Άλλα είναι τα όργανα που παίρνουν τις αποφάσεις.

Δέχομαι ότι ήταν λάθος που η απόφαση ανακοινώθηκε με τη σέντρα του αγώνα ΠΑΟΚ – Βόλος. Δεν έχω ιδία συναναστροφή με τα μέλη της Επιτροπής, δεν το ήθελα, για να μην υπάρχει οποιαδήποτε υπόνοια επιρροής».

Τέλος, ρωτήθηκε και για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Λαρισαίου διαιτητή Θανάση Τζήλου, ο οποιος ξεκίνησε την καριέρα του από την ΕΠΣ Ξάνθης:

«Το υπουργείο Αθλητισμού δεν είναι υπουργείο Δικαιοσύνης. Από μένα είναι καταδικαστέο οποιοδήποτε περιστατικό βίας. Περάσαμε μέτρα κατά της βίας. Και αυτή η υπόθεση είναι καταδικαστέα. Θα ήθελα μόλις ανέλαβα το υπουργείο να μην υπάρχει καμία τέτοια υπόθεση. Την ευθύνη την έχει η ελληνική δικαιοσύνη. Θα έπρεπε να βγαίνουν νωρίτερα οι αποφάσεις. Όμως δεν είναι δική μου η αρμοδιότητα. Δεν είναι ο υφυπουργός Αθλητισμού υπεύθυνος για όλα. Θέλω να τελεσιδικήσουν όλες οι υποθέσεις με τη δικαιοσύνη. Δεν έχω καμία διάθεση να χαριστώ ή να καλύψω κανέναν, δε χρωστάω σε κανέναν. Δεν το έκανα ποτέ».