Η χαμένη ευκαιρία της Θράκης για προβολή από CNN και BBC μέσω της 20ης Ρεγκάτας του Αιγαίου

Συμπληρώνεται μια δεκαετία από την τελευταία χρονιά που διεξήχθη στο Θρακικό Πέλαγος η περίφημη Ρεγκάτα του Αιγαίου, μια κορυφαία στο παρελθόν ιστιοπλοϊκή διοργάνωση που προκαλούσε διεθνές ενδιαφέρον για την περιοχή μας.

Το όχι πολύ μακρινό 2010 ο διεθνής αυτός ιστιοπλοϊκός αγώνας διοργανωνόταν για 10η χρονιά με συμμετοχή άνω των 100 σκαφών. Τα πανιά άνοιγαν στην Θάσο που αποτελούσε το σημείο εκκίνησης και με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σαμοθράκη και τη Λήμνος, ο τερματισμός γινόταν στον Μόλυβο της Λέσβου.

Η συμπλήρωση των 10 χρόνων αποτέλεσε ιδιαίτερο κίνητρο για τους κορυφαίους ιστιοπλόους που θα βρεθούν σε εκείνον τον αγώνα, που είχε καλυφθεί και από ξένα ειδησεογραφικά δίκτυα, όπως το CΝΝ, το ΒΒC, το Euronews, το Sky Εurope και το EuroSport.

Στο πλαίσιο του εορτασμού για τη συμπλήρωση 10 χρόνων διεξαγωγής της Ρεγκάτας του Αιγαίου, οι διοργανωτές του αγώνα είχαν μάλιστα φροντίσει και για πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συναυλία στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου και μουσική βραδιά στην παραλία της Καμαριώτισσας στη Σαμοθράκη.

Το ταξίδι της Ρεγκάτας του Αιγαίου άρχισε το 2001 με πρωτοβουλία τού τότε υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη. Πλέον έχει ατονίσει και στα μεγάλα διεθνή ιστιοπλοϊκά ραντεβού ανοιχτής θαλάσσης το Θρακικό Πέλαγος έχει και για φέτος μείνει εκτός. Δεδομένων όμως των γεγονότων με τον Covid, η περιοχή της Θράκης θα χρειαστεί έξυπνες τονωτικές ενέσεις ενίσχυσης του τουρισμού της και μια τέτοια διοργάνωση θα μπορούσε να αποτελεί κάτι τέτοιο.

Με δεδομένο μάλιστα ότι φέτος γιορτάζονται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στον Εθνικό Κορμό και εφόσον διεξαχθεί η Ρεγκάτα του Αιγαίου θα είναι η 20η διοργάνωση, δεν θα ήταν άσχημο να εκμεταλλευθεί η περιοχή την αναταραχή από τον Covid και τον επανασχεδιασμό αθλητικών διοργανώσεων του καλοκαιριού, ώστε να διεκδικήσει και πάλι η Θράκη κάτι που της άνηκε αλλά άφησε να της φύγει μέσα από τα χέρια…