O «Βig Sofo» μιλάει στην Ευρωλίγκα για την ψυχική υγεία στον αθλητισμό (+video)

H Euro League έκανε ένα αφιέρωμα για την ψυχική υγεία στον αθλητισμό και μεταξύ των άλλων συμμετείχε και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης, ένας παίκτης που τα πρώτα χρόνια της ζωής του τα πέρασε στην Θράκη, ξεκίνησε το μπάσκετ από τα μέρη μας και συμμετέχοντας στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.

Ο «Big Sofo» κατάφερε να κατακτήσει σχεδόν ότι υπάρχει στο ευρωπαϊκό και όχι μόνο μπάσκετ, σε συλλογικό και εθνικό επίπεδο, παίζοντας σε τεράστιες ομάδες με πολύ σπουδαίους συμπαίχτες. Παρ’ όλα αυτά μόνο ρόδινη δεν ήταν η πορεία του στον επαγγελματικό αθλητισμό με τα ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπισε και ο ίδιος αναφέρει στις δηλώσεις του.

Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες και σημαντικές δηλώσεις που έκανε:

«Στα αποδυτήρια κάθε ομάδας υπάρχουν οι παίκτες-σημαίες, στη Μακάμπι ήταν ο Βούιτσιτς, στον Παναθηναϊκό ήταν ο Αλβέρτης, στον Ολυμπιακό ήταν ο Παπαλουκάς. Αυτοί είναι οι ψυχολόγοι, όταν είχα ένα πρόβλημα με έπαιρναν στην άκρη και με ρωτούσαν πως είμαι, πως αισθάνομαι, τέτοια πράγματα. Τις περισσότερες φορές το μπάσκετ κάνει ζημιά στη ζωή σου, θυμάμαι ότι μια φορά μετά από μια άσχημη ήττα, γύρισα στο σπίτι και αντί να δω την κόρη μου κλειδώθηκα σε ένα δωμάτιο. Το κακό είναι ότι ο περισσότερος κόσμος δεν καταλαβαίνει.»

Ο «Baby Shaq» συνέχισε με κάποιες ακόμα πολύ ενδιαφέρουσες δηλώσεις από το 2014, την χρονιά δηλαδή που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό τρόπαιο με την Μακάμπι και βρισκόταν σε σπουδαία φόρμα, αλλά όχι και σε ανάλογη ψυχολογική κατάσταση.

«Το 2014 ήταν περίεργο. Η Μακάμπι ήταν σε καλή κατάσταση, εγώ έπαιζα θαυμάσια, είχα όμως προβλήματα. Δεν μπορούσα να κοιμηθώ. Επέλεξα να το αντιμετωπίσω με τον χειρότερο τρόπο, κλείστηκα στον εαυτό μου. Δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Όλα ξεκίνησαν στην Ελλάδα και χειροτέρευσαν στο Ισραήλ. Όσο καλύτερα παίζεις, τόσο περισσότερο ασχολούνται μαζί σου. Είναι περίεργο γιατί όταν είσαι στο παρκέ όλοι σε κοιτούν. Ίδρωνα όταν ήμουν μπροστά σε μεγάλα πλήθη, κάποιες φορές ένιωθα ότι δεν ήθελα να συνεχίσω, όμως η οικογένειά μου με βοήθησε πολύ. Ακόμη έχω κάποια θέματα όταν βρίσκομαι έξω στον κόσμο, μόνος μου, όμως το δουλεύω. Ήταν όλα τόσο δύσκολα εκείνη τη χρονιά στη Μακάμπι, πήραμε τον τίτλο και άξιζε τον κόπο. Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν δραστικές αλλαγές. Θα υπάρξουν; Όχι.»

Δείτε το βίντεο της Euroleague: