Η ακριβής απομαγνητοφώνηση των δηλώσεων Αυγενάκη για τη (μη) συνέχιση των πρωταθλημάτων

Πολλές συζητήσεις και μίνι… αναστάτωση προκάλεσαν οι δηλώσεις που έκανε σε ραδιόφωνο του Λασιθίου ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, αφήνοντας μεταξύ άλλων ανοικτό το ενδεχόμενο τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα στο ποδόσφαιρο να διακοπούν.

«Αλλά και αυτό με μια μικρή επιφύλαξη», αξίζει να τονιστεί ότι αναφέρει ο ίδιος ρητά στο πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής του, το οποίο και αναζήτησε το ThrakiSportS μετά τα πολλά μηνύματα και τηλεφωνήματα για το τι ακριβώς μέλει γενέσθαι από παίκτες και κυρίως παράγοντες του ποδοσφαίρου της Θράκης.

Οι δηλώσεις από τον Αυγενάκη έγιναν στο “Ράδιο Λασίθι”, σε μια ημίωρη συνέντευξη όπου τουλάχιστον η μισή ήταν αφιερωμένη πάνω στον τομέα που τον αφορά, αυτόν του αθλητισμού. Ο Αυγενάκης τόνισε ότι την απόφαση για το αν θα διακοπούν τα ερασιτεχνικά, θα την πάρει η ΕΠΟ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει σχετικά σύντομα.

Από την άλλη, επεσήμανε για τα τρία επαγγελματικά πρωταθλήματα (δηλαδή της Super League 1, την Super League 2 και την Football League) πως ό,τι απόφαση ληφθεί, αυτό θα γίνει σε συνάρτηση με το τι θ’ αποφανθεί η ΟΥΕΦΑ. Η κρητική ιστοσελίδα athlitiko έκανε την πλήρη απομαγνητοφώνηση των σημαντικότερων μερών των δηλώσεων Αυγενάκη και το ThrakiSportS μέσω αυτού τα μεταφέρει, έτσι ακριβώς όπως τα είπε στο “Ράδιο Λασίθι”.

Για το μέλλον των πρωταθλημάτων στο ποδόσφαιρο: «Σε ό,τι αφορά τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα εξελίσσεται ήδη μια συζήτηση από πλευράς ΕΠΟ, που έχει και την τελική ευθύνη. Για μας, οτιδήποτε κι αν γίνει, πρέπει να γίνει σε συνεννόηση. Δεν θ’ αρνηθούμε το παραμικρό είτε αφορά τη διακοπή των πρωταθλημάτων ή την συνέχιση τους. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να προχωρήσουμε μονομερώς και να πάρουμε κάποια απόφαση, που να την επιβάλουμε. Αλλωστε αυτή η προσπάθεια θέλει πολλούς, άρα το να συνεχιστεί ή να μη συνεχιστεί ένα πρωτάθλημα πρέπει να υπάρχει συναίνεση των πολλών. Ο,τι κι αν αποφασιστεί θα γίνει σε συνεννόηση. Τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα είναι το πιο πιθανό να μην προχωρήσουν, αλλά και αυτό με μια μικρή επιφύλαξη.

Σίγουρα ομως το επαγγελματικό πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο φαίνεται ότι υπάρχει μια διάθεση από την ΟΥΕΦΑ να το τραβήξει μέχρι το καλοκαίρι. Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν ταχθεί η Λίγκα αλλά και η ΕΠΟ όπως ακούγεται, ωστόσο όλα αυτά θα λειτουργήσουν εφόσον έχουμε τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών στην χώρα μας που μέχρι τώρα τους έχουμε ακούσει και δεν έχει βγει σε κακό… Ο,τι απόφαση πάρουμε θα πρέπει να είναι διασφαλισμένη η ζωή και η υγεία των αθλητών και όλων των παραγόντων. Δεν θα βάλουμε σε καμία περίπτωση πάνω απ’ όλα το ρίσκο ή τη βιομηχανία μπροστά στην υγεία των ανθρώπων, είτε αυτοί είναι αθλητές, είτε γιατροί, είτε φροντιστές, είτε παράγοντες. Για την απόφαση που θα ληφθεί, ενδεχομένως αυτό να γίνει σε 15 ημέρες από σήμερα, αλλά αυτό είναι και σχετικό».

Για το αν οι ποδοσφαιριστές εντάσσονται στην κατηγορία όλων όσοι πλήττονται και θα λάβουν το επίδομα των 800 ευρώ: «Εχουν ενταχθεί οι επαγγελματίες και είναι η πρώτη φορά που η αθλητική οικογένεια της χώρας μας τυγχάνει των μέτρων στήριξης της πολιτείας, έμμεσων και άμεσων. Στα μέτρα στήριξης δεν μπορούμε να βάλουμε όμως τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές. Οποιοι δεν έχουν επαγγελματική σχέση, είτε αυτοί είναι παίκτες, είτε γιατροί, είτε οτιδήποτε, δεν μπορούμε ν’ ανοίξουμε την κάνουλα γιατί δεν ελέγχεται και κυρίως δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Θα θέλαμε πάρα πολύ, αλλά δεν υπάρχει η δυνατότητα. Σίγουρα όμως ωφελούνται έμμεσα και άμεσα σωματεία, Ομοσπονδίες, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και επαγγελματίες παίκτες που έχουν συμβόλαια και άρα οικονομική συνεργασία, διοικητικό προσωπικό, φροντιστές, γιατροί και όποιοι άλλοι έχουν άμεση απασχόληση ή εργασιακή σχέση με κάποιο σωματείο. Κάνουμε παρ’ όλα αυτά κάποιες προσπάθειες να ενισχύσουμε τον ερασιτεχνικό και μαζικό αθλητισμό, που ούτως ή άλλως είναι η βάση της αθλητικής πυραμίδας, με δεδομένο όμως ότι δεν έχουμε τα ατελείωτα λεφτά και πόρους που να ξεχειλίζουν από το μπατζάκι μας. Πασχίζουμε να βρούμε τρόπους, συνέργιες και ευρωπαϊκά χρήματα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε μερικά πράγματα και νομίζω ότι θα καταφέρουμε να βρούμε ένα πακέτο πρωτοβουλιών και δράσεων για την επανεκκίνηση του αθλητισμού. Στόχος μας επίσης είναι να ενισχύσουμε και τον τουριστικό αθλητισμό, γιατί ειδικότερα στην Κρήτη ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός».

Για τα σενάρια της αναδιάρθρωσης: «Δεν είναι της παρούσης αυτή η συζήτηση, έχουμε χρόνο μπροστά μας για τέτοια πράγματα».