Στο απόλυτο κενό η πρόταση Πανόπουλου για τη «μόνη λύση για την Θράκη και το ποδόσφαιρό της»

Τέτοια μέρα έναν μήνα πριν, ο Χρήστος Πανόπουλος παραχωρούσε την τελευταία του συνέντευξη Τύπου – που αναλωνόταν κατά βάση στην υπόθεση της καταγγελόμενης πολυϊδιοκτησίας μεταξύ Ξάνθης και ΠΑΟΚ. Από τότε ο χρόνος που έχει κυλήσει μοιάζει… αιώνας με αυτά που συμβαίνουν στον κόσμο. Και κάτι ακόμα πιο μακρινό φαίνεται η περίφημη βράβευση του Πανόπουλου από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ για την προσφορά του στην Θράκη, τέτοια μέρα, τρία χρονια πριν.

Ο Πανόπουλος είχε βραβευθεί από τον τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη για την προσφορά του στον τόπο, παρόντος του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, δημάρχων, βουλευτών και λοιπών πολιτικών, επιχειρηματικών και θρησκευτικών παραγόντων του τόπου. Μάλιστα, δραττόμενος της ευκαιρίας και της παρουσίας τόσων σημαντικών παραγόντων της περιοχής, ο Πανόπουλος στην ομιλία του επανέφερε μια παλιότερη σκέψη που ο ίδιος χαρακτήρισε ως μόνη λύση για την περιοχή της Θράκης και για το μέλλον του θρακιώτικου ποδοσφαίρου.

«Θέλω να σας πω το εξής, που το βλέπω να έρχεται και κατά την προσωπική μου άποψη, αν δεν γίνει, δεν θα υπάρχει μέρα, μια καλή μέρα για το θρακιώτικο ποδόσφαιρο. Τις οικονομικές συγκυρίες τις γνωρίζετε, τις αισθάνεται ο καθένας από εσάς χωρίς να εξαιρείται ο υποφαινόμενος. Γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα γιατί το ποδόσφαιρο είναι κάτι που θα μπορούσε να ήταν σήμερα εδώ κάτι άλλο και να συζητούσαμε με τον ίδιο θερμό τρόπο. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα είναι η Θράκη», είχε πει τότε ο Πανόπουλος.

«Το αύριο που μπορεί να έρθει μέσα από το ποδόσφαιρο έχει μόνο μία διέξοδο. Δεν ξέρω αν θα γίνει με εμένα ή με κάποιον άλλον, γιατί στην ζωή που ζούμε υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος σε όλα. Αυτό που πρέπει να γίνει για τον τόπο μας, μέσω του ποδοσφαίρου που είναι κοινωνικό φαινόμενο που τραβάει τα νέα παιδιά και τα περιορίζει  από άλλες δραστηριότητες, είναι το πώς το ποδόσφαιρο θα μπορέσει να κρατηθεί στην Θράκη και να αναπτυχθεί», πρόσθεσε ο ιδιοκτήτης της Ξάνθης. Και αμέσως μετά πέταξε την «βόμβα»:

«Είναι τραγικό και δεν είμαι λαϊκιστής, είναι πάρα πολύ άσχημο για την περιοχή μας, που η Κομοτηνή δεν έχει ομάδα στην Super League. Κομοτηνή και Ξάνθη δεν έχουν καμία σχέση με την αντιπαλότητα Παναθηναϊκού Ολυμπιακού και ΑΕΚ. Αυτά μπορεί ίσως να υπήρχαν πριν 30-40 χρόνια, τώρα είναι μόνο η Θράκη. Είναι άσχημο που δεν θα περνάνε ομάδες από την Ροδόπη, όπως και από τον Έβρο και φτάνουν μέχρι την Ξάνθη.

Αυτό δεν εξαρτάται από εμένα, αλλά από τον ίδιο τον κόσμο. ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΘΡΑΚΙΩΤΕΣ, ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΙΖΕΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ. Αυτό πρέπει να έχουν στο μυαλό τους και να στηρίξουν όλοι οι φίλοι που αγαπάνε την Θράκη, την Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη, μια ομάδα το καμάρι της Θράκης, μια ομάδα που θα είναι τρεις πόλεις. Μια ομάδα που θα κάνει ακόμα και… δικό της κράτος στην Θράκη, με την καλή έννοια. Γιατί όλοι ζούμε εδώ, εσείς ζείτε εδώ».

Ο Πανόπουλος για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα είχε εκφράσει αυτήν την σκέψη του, που όπως έχει αποκαλύψει το ThrakiSportS τριγυρίζει στο μυαλό του ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, στα πρώτα χρόνια της ενασχόλησής του με την ομάδα της Ξάνθης. Εξέφρασε την άποψη ότι στον χώρο της Θράκης πρέπει να δημιουργηθεί μία ισχυρή ομάδα που θα εκπροσωπεί την περιοχή, θα έχει έδρα και σε Ξάνθη και σε Ροδόπη και σε Έβρο και θα μπορέσει, συσπειρώνοντας όλες τις δυνάμεις της περιοχής, να χτυπήσει το κατεστημένο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. «Σας εξωτερικεύω αυτήν την σκέψη για το αύριο της Θράκης. Ακούστε με. Δεν υπάρχει καμία άλλη λύση. Το οικονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο και τα μεγάλα συμφέροντα του κέντρου θα μας διαλύσουν. Χρειαζόμαστε δύναμη και την δύναμη την φτιάχνει ο κόσμος».

Στο κλείσιμο της ομιλίας του, ο Χρήστος Πανόπουλος είχε τονίσει: «Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη σε όσους φανατικούς ξανθιώτες  τους χάλασε η κουβέντα αυτή, αλλά με όλο τον λόγο της ανδρική μου τιμής, αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γίνει στην Θράκη για το καλό της Θράκης. Αυτό θα έπρεπε να γίνει αλλά εξαρτάται από άλλους. Να καταλάβουμε το πόσο σημαντικό είναι η Θράκη ενωμένη να είναι στην επιφάνεια και να μπορεί να χτυπήσει και την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Να μην αισθάνεται κάτω από την ομπρέλα του οποιουδήποτε στην Β. Ελλάδα ή από την Αθήνα».

Τρία χρόνια μετά από αυτήν την στιγμή, αποδεικνύεται ότι… μία που τα είπε ο Πανόπουλος – προκαλώντας είναι αλήθεια μια παγωμάρα σε μεγάλο μέρος του ακροατηρίου – και μια που ΑΠΑΝΤΕΣ σχεδόν οι παριστάμενοι, τα πιο επιφανή μέλη της κοινωνίας από τους τρεις νομούς της Θράκης, που τα ξέχασαν.

Η συνέχεια γνωστή. Ο Πανόπουλος παραμένει (μέχρι να φύγει, κάτι που θέλει να κάνει… ΧΘΕΣ, όπως ο ίδιος επανέλαβε σε ερώτηση του ThrakiSportS έναν μήνα πριν). Υπάρχει όμως και μια καταγγελία που διερευνάται από τις αρμόδιες αρχές ότι έχει φύγει, και παραμένει ως… παρένθετο πρόσωπο άλλων ιδιοκτητών.

Επί τρία χρόνια παρά τις κρούσεις, αυτή η συνένωση των δυνάμεων που ζήτησε ο Πανόπουλος από την κοινωνία της Θράκης δεν υπήρξε. Ο ΑΟΞ που φρόντισε φέτος να κόψει βαθμούς και από τους δύο διεκδικητές του τίτλου, βρέθηκε να κατηγορείται για πολυϊδιοκτησία, ότι δηλαδή εντάχθηκε «κάτω από την ομπρέλα» του ΠΑΟΚ. Η υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια αλλά η όποια απόφαση ενδέχεται να πυροδοτήσει σοβαρές εξελίξεις.

Η διάδοχη του Πανόπουλου κατάσταση δεν έχει βρεθεί, ούτε όμως προχώρησε και η λύση που πρότεινε ο Πανόπουλος ως «μόνη για το μέλλον του ποδοσφαίρου της Θράκης». Πέρασαν τρία χρόνια – και ενδεχομένως το σημείο μηδέν έχει αρχίσει να πλησιάζει επικίνδυνα. Και όπως αποδεικνύει η φετινή εξωγηπεδική περιπέτεια της Ξάνθης, που είναι αλήθεια ότι δεν έχει λήξει ακόμα, αυτό το σημείο μηδέν για το ποδόσφαιρο όχι απλά της Ξάνθης αλλά όλης της Θράκης μπορεί να προκύψει και από… ατύχημα.

Οι καμπάνες χτύπησαν πολύ δυνατά φέτος. Και χτυπούν ακόμα. Οσοι τις ακούνε, προλαβαίνουν ακόμα και τώρα να λάβουν τα μέτρα τους για να αποτραπεί το μοιραίο που ουσιαστικά προανήγγειλε πριν τρία χρόνια ο Πανόπουλος! Το ερώτημα είναι… ΘΕΛΟΥΝ;